Stomatološka Ordinacija Kolak

Lasersko izbeljivanje zuba

Datum objave 31. mart 2013. | Author: Dr Kolak

Lasersko izbeljivanje zuba

Sve češći razlog zbog koga se pacijenti obraćaju stomatologu jeste prebojenost zuba. Prebojenost zuba prirodno se javlja sa starenjem, a može biti izazvana i čestom konzumacijom duvana, kafe, čajeva, mogu je izazvati različiti medikamenti koji se koriste u terapiji kanala korena zuba, može nastati usled traume, kao i usled pojave nekrotičnih procesa na pulpi. Primenom antibiotika iz grupe tetraciklina takođe dolazi do prebojenosti zuba, a za prebojenost može biti zaslužna i previsoka koncentracija fluorida u vodi za piće.

Izbeljivanje zuba, kao konzervativna tehnika za ulepšavanje osmeha kojom se postiže svetlija boja zuba, u poslednje vreme stekla je veliku popularnost. Među velikim brojem tehnika izbeljivanja, dve su najosnovnije: profesionalno izbeljivanje zuba (izvodi ga stomatolog u stomatološkoj ordinaciji) i kućno izbeljivanje zuba (izvodi ga pacijent kod svoje kuće bez nadzora stomatologa). Lasersko izbeljivanje zuba spada u ordinacijske tehnike izbeljivanja i poslednjih godina uživa veliku popularnost. Kao aktivni sastojak, za izbeljivanje zuba se koriste gelovi na bazi vodonik-peroksida ili karbamid-peroksida, a laser deluje kao katalizator kod reakcije gela sa zubnom strukturom, oslobađajući uz pomoć zraka određene talasne dužine slobodne radikale kiseonika. Dakle, laser se koristi za aktivaciju gela za izbeljivanje i poboljšanje njegovog učinka. Kombinacijom ove dve komponente, idealnog izvora energije, sa jedne strane i određene koncentracije gela za izbeljivanje, sa druge strane, zadovoljeni su svi kriterijumi potrebni za postizanje dobrih rezultata.

Prednost laserskog izbeljivanja zuba u stomatološkoj ordinaciji je što se tretman u najvećem broju slučajeva završava u jednoj poseti. Lasersko izbeljivanje zuba je bezbedna metoda, pouzdana i verovatno i najbrži i najefikasniji način za postizanje prirodno bele boje zuba.

U skladu sa željama, pacijent rezultat izbeljivanja zuba može poboljšati ili održavati periodično kućnim izbeljivanjem zuba uz uputstva stomatologa. Procedura je vrlo jednostavna. Prema otisku koji uzima stomatolog, izrađuje se „kalup“ i uz pomoć gela koji dobija od stomatologa, pacijent sam kod svoje kuće izbeljuje zube određeni vremenski period, u zavisnosti od nijanse koju želi da postigne. Ako se radi nakon laserskog izbeljivanja zuba, ova procedura je najefikasnija i najčešće traje vrlo kratko. Ukliko se primenjuju individualno, bez prethodnog ordinacijskog izbeljivanja, procedure kućnog izbeljivanja zuba traju 3-6 nedelja, uz aplikacije preparata za izbeljivanje 2-4 sata dnevno.

Najbolji rezultati postižu se kod izbeljivanja žućkasto, braon ili oranž prebojenih zuba. Kod sivkaste prebojenosti zuba, prebojenosti izazvane fluorozom ili upotrebom tetraciklina, izbeljivanjem se postižu dobri rezultati, ali te promene nisu toliko izražene kao u drugim slučajevima. Treba napomenuti, da se boja starih zubnih ispuna ne može promeniti izbeljivanjem i nakon procedure, često je neophodno zameniti postojeće ispune novim, uz usklađivanje boje.

Jedno od najčešćih pitanja koje pacijenti postavljaju stomatologu glasi: ”Da li je izbeljivanje zuba bezbedno?” Američko Udruženje Stomatologa (American Dental Association – A D A) objavilo je sledeću izjavu: “Izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji, kao i kućno izbeljivanje zuba po uputstvima i pod nadzorom stomatologa, a uz pomoć preparata za izbeljivanje proizvedenih od strane ovlašćenih proizvođača, u relativno kratkom vremenskom periodu, potpuno je bezbedno i ova procedura se smatra najefikasnijom u izbeljivanju zuba.“ Blaga termička osetljivost (na hladno), relativno je česta propratna pojava izbeljivanja zuba. Ipak, sva relevantna klinička ispitivanja pokazala su da nema dugoročnih nepovratnih oštećenja tkiva.