Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 1-7 od 75 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Dobar dan, pre dva dana su mi napunjeni kanali gornje sedmice. Nakon punjenja pojavio se bol na zagrizaj, dodir. Koliko dana smem da tolerisem bol? I ako nesto nije uradjeno kako valja, da li uopste moze ponovo da se izvadi materijal sa kojim su ispunjeni kanali, pa ponovo sve napuniti? Hvala, pozdrav Milica
Milica, Novi sad – 26. jul 2017.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 26. jul 2017.

Poštovana Milice, nije neuobičajeno da se nakon endodontskog lečenja zuba nekada jave simptomi koje ste opisali. Obično oni budu rezultat traume usled same intervencije i spontano prolaze nakon par dana. Svakako, trebalo bi napraviti kontrolni snimak na osnovu koga će Vaš stomatolog proceniti kvalitet lečenja i doneti odluku o daljim koracima. Inače, ukoliko se proceni da je to neophodno, postoji mogućnost da se uradi revizija endodontske terapije, odnosno ponovno lečenje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani doktore! Postovanje! Interesuje me obicno koliko je uspesna resekcija korena zuba? Gornja sestica je u pitanju.Dijagnoza: BM fausse route. Hvala unapred na odgovoru!
Lina, Subotica – 11. maj 2017.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 12. maj 2017.

Poštovana Lina, resekcija korena zuba može biti veoma efikasna hirurška intervencija, u zavisnosti od indikacije i uslova pod kojima se radi. Veoma često to može biti način da se sačuva zub na duži vremenski period. Za dijagnozu koju ste naveli nekada može biti indikovana i neka druga terapija, ali za bilo kakav konkretniji odgovor svakako je neophodan detaljan stomatološki pregled i analiza rendgenskog snimka. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobro vece,imam problem pre par Dana pukao mi je Deo zuba tacnije 4 gore I kvaran je ,posle dva dana pojavila mi se tvrda kugla skoro na obrazu s unutrasnje strane,nemam neki bol ali me iritira.mozete li mi reci sta je to,kako se Leci I koja je cena?Hvala najlepse.
Gorana, Beograd – 11. maj 2017.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. maj 2017.

Poštovana Gorana, nemoguće je dati precizan odgovor na Vaše pitanje bez stomatološkog pregleda. Neophodno je napraviti mali (retroalveolarni) snimak zuba koji je pukao, i tek nakon analize snimka i stomatološkog pregleda moguće je odrediti tok i cenu terapije. Stojimo Vam na raspolaganju za pregled i dalje savete.

Srdačan pozdrav, Ordinacija Kolak


Pitanje: Postovani, da li je moguce da se kao posledica stavljanja mosta javi veoma neprijatan zadah koji je stalan, nevezano za jelo, i pored jako dobre higijene...svi moji zubi su zdravi, snimci su uredni...doktorka kaze da ona nista ne oseca i da ne vidi u cemu je problem, jer je most lepo legao na desni...
Марија, Београд – 31. mart 2017.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 02. april 2017.

Poštovana Marija, uzroci neprijatnog zadaha mogu biti zaista mnogostruki, od karijesa, preko upalnih procesa mekih tkiva i prisustva parodontalnih džepova, nedovoljno dobrog održavanja oralne higijene, ishrane, pa sve do poremećaja opšteg stanja organizma, oboljenja organa za varenje, gornjih disajnih puteva itd. Činjenica je da je održavanje oralne higijene kod prisustva protetskih nadoknada otežano i zahtevno i da se u takvim situacijama češće nego uobičajeno može javiti problem sa neprijatnim zadahom. Zbog toga je često neophodno i redovno korišćenje dopunskih sredstava za održavanje oralne higijene, poput interdentalnih četkica, rastvora za ispiranje usta, aparata tipa waterpik... Za bilo kakav konkretniji odgovor na Vaše pitanje ipak je neophodan stomatološki pregled... Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, U septembru prosle godine mi je izvadjen zivac iz kutnjaka u donjoj vilici i kanali naravno napunjeni. Na tom zubu danas osecam pritisak ili cak blazi bol pri jedenju tvrde hrane. Da li je to normalno? Sta moze da bude uzrok tome? Molim vas za savet. Hvala unapred, Pozdrav, Andrea
Andrea, Beograd – 08. april 2016.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 08. april 2016.

Poštovana Andrea, više stvari može biti uzrok Vašeg problema, od aktiviranja džepa u regiji pomenutog zuba, prejakog kontakta između toga zuba i zuba iz suprotne vilice, pa do stvaranja patološkog procesa oko vrha korena. Da bi se pravilno postavila dijagnoza i u skladu sa tim preporučila eventualna terapija, neophodno je obaviti stomatološki pregled i izvršiti detaljnu analizu rendgenskog snimka na kome bi se proverio kvalitet punjenja kanala korena i eventualne promene na i oko zuba. Savet je svakako da se obratite Vašem stomatologu radi pregleda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: ja sam andjela imam 13 godina stavili su mi lek za umrtvavanje zivca on mi ispao da li ce da mi ponovo stave lek i kad vade zivac da li to rade sa malim iglicama
andjela, krusevc – 06. april 2016.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 08. april 2016.

Draga Anđela,tvoj stomatolog će proceniti da li je lek dovoljno stajao. U zavisnosti od toga, ili će ga ponoviti ili će pristupiti vađenju živca, pri čemu se koriste “male iglice” koje si spomenula. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani,pre 2 dana mi je stavljena fiksna proteza na obe vilice i javio se problem da me oni metalni delovi koji stoje na svakom zubu jako grebu sluzokozu,toliko da je koza oguljena i pece mnogo cim dodje u dodir sa hranom. Da li je to normalno i sta mogu uciniti po pitanju toga dok ne budem bio u prilici da posetim svog zubara za 5 dana, da ne postane jos gore. Takodje, da li je normalno da prednji zubi (koji se pomeraju protezom) toliko bole da najmanji dodir prstom (a kamoli da zagrizem hranu) osetim ostar bol? I konstantni jak bol koji ne slabi od kako sam stavio protezu pre 2 dana? I je li normalno da ne mogu da zagrizem do kraja kutnjacima (sto cini zvakanje hrane nemogucim) zbog one mase koja se stavlja na poslednje zube da ne bi bio u mogucnosti da pokidam zice od proteze zubima? Cela ova kombinacija je meni bilo kakvu ishranu ucinila nemogucim i ne znam sta da radim do slecece posete zubaru za 5 dana,pa se nadam sto brzem odgovoru. Hvala unapred.
Mihajlo, Beograd – 06. februar 2016.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 09. februar 2016.

Poštovani Mihajlo, u zavisnosti od jačine sila koje se primenjuju u toku ortodontske terapije, relativno je česta pojava bolne osetljivosti, naročito u prvih 3-5 dana, pa se po potrebi savetuje uzimanje nekog od analgetika (sredstva protiv bolova). Problem sa „grebanjem“ bravica u predelu usana i obraza može se neutralisati tako što se preko tih bravica stavi vosak koji bi trebalo da ste dobili nakon postavljanja aparata. Za vreme trajanja terapije ortodontskim aparatima, savetuje se modifikovana ishrana (izbegavati često konzumiranje slatkiša i grickalica, čvršću hranu prethodno usitniti i iseckati, ne konzumirati gazirana pića, bombone, žvake, kokice, kikiriki, izbegavati odgrizanje hrane prednjim zubima...) Dok traju bolovi, svakako se savetuje mekša hrana ( supe, sredina hleba, pirinač, banana, riba...) I naravno, najvažnije je da redovno idete na kontrole kod Vašeg ortodonta, da predočite sve probleme i tegobe koje osećate i da se pridržavate saveta. Srdačan pozdrav.

Go to page: