Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja iz oblasti:
Bolesti zuba


Prikazano 1-10 od 19 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Pozdrav. Prije 2 dana sam isla zubaru da mi popravi vec popravljenu dvicu gornju. (Plomba ispala) Zubar mi je stavio lijek i rekao da dodjem za 2 tjedna. Mene zub boli skoro pa nepodnosljivo i tablete protiv bolova ne pomazu. Da li me boli jer lijek jos nije poceo djelovati i trebam li se brinuti? Hvala unaprijed.
Izabela, – 22. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 23. novembar 2018.

Poštovana Izabela, bez obavljenog stomatološkog pregleda i detaljnijih podataka u vezi sa prethodno preduzetim terapijskim merama, nije moguće dati neko konkretno mišljenje. Ipak, jedno je sigurno, ukoliko trpite bolove, potrebno je da se obratite Vašem stomatologu pre zakazanog termina. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, kada se pogleda pod jakim svetlom, na samom vrhu dvojke imam sitne pukotinice, zub ne boli ali je pre 2 dana sa zadnje strane radjena plomba na njemu. Plasim se da mi ne pukne ceo vrh zuba. Da li je ovo normalno i sta preporucujete?
Danijel, Smederevo – 08. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. novembar 2018.

Poštovani Danijele, savetujemo da odete na kontrolni pregled kod stomatologa koji Vam je lečio pomenuti zub. Jedino nakon obavljenog stomatološkog pregleda može se proceniti da li je potrebno postojeću plombu korigovati, izraditi novu ili preduzeti neke druge terapijske mere. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Moje pitanje je sledece. Radila sam endodotsko ciscenje kanala, problem je granulom koji se stvorio i nadamo se da ce se povuci. Stomatolog savetuje period cekanja najmanje 6 meseci, da se vidi da li se povukao granulom ili ne. Inace, tad bih trebala da stavim i fiksnu protezu. Postoji li sansa da se napredak u povlacenju vidi i ranije, da nakon 3 meseca npr uradim kontrolni snimak, pa da se ranije i pocne terapija fiksnom protezom ukoliko se granulom smanji? Da li biste vi preporucili cekanje ili ne? U pitanju je jedinica S postovanjem
maja, – 02. oktobar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 06. oktobar 2018.

Poštovana Majo, praćenje toka ozdravljenja nakon endodontske terapije zuba sa periapikalnim lezijama vrši se sporadičnim kliničkim pregledima i analizom kontrolnih rendgenskih snimaka. U velikom broju slučajeva, znaci potpunog oporavka razgrađenog koštanog tkiva mogu se videti na kontrolnim snimcima tek nakon 6 meseci, do godinu dana. Svakako da odluku o početku ortodontske terapije, tj. postavljanju fiksnog aparata, treba zajednički da donesu Vaš stomatolog i ortodont. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani meni je pre pet meseci radjen zub donja 6-ica radjen odnosno skinut mi je karijes otvorila zub i stavila neki lek za umrtvljivanje zivca i receno mi je da dodjem za 15 dana da se zivac izvadi ali evo od maja pa sve do danas ja nisam otisao da se zivac izvadi i mene je danas zub opet zaboleo i mene interesuje dali boli kada se zivac vadi iz zuba pozdrav
Miljan, Lešak – 03. oktobar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 05. oktobar 2018.

Poštovani Miljane, savetujemo da ne odlažete više posetu stomatologu i da završite započeto lečenje zuba, ukoliko to još uvek bude moguće. Sama procedura endodontske terapije se radi pod dejstvom lokalnog anestetičkog sredstva i u takvim uslovima je bezbolna. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Radjena mi je popravka zuba, ocistio je zub i odmah stavio plombu, prva 3 4 dana me bolelo na hladno, ali evo sada nocu me zaboli oko 4 5 ujutru, ne neki jak bol, ali dovoljno da me probudi. Pa me sada zanima da li je to normalno da tako boli jer je radjeno na njemu?
Nikola, Krusevac – 02. oktobar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 02. oktobar 2018.

Poštovani Nikola, nakon uklanjanja karijesa i postavljanja ispuna, u pojedinim slučajevima se može javiti tzv. postoperativna osetljivost. Ona se obično manifestuje kratkotrajnim bolom na termičke nadražaje (hladno/toplo) ili prilikom zagrižaja. Ova osetljivost može trajati nekoliko dana nakon intervencije i najčešće prolazi spontano, a može se neutralisati i nekim od sredstava za desenzibilizaciju koje postavlja stomatolog. Ipak, ukoliko osećate spontane bolove, to je svakako znak da bi trebalo da se obratite stomatologu. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Zdravo. Imam problem sa sjekutićem na mandibuli,naime imam 17 godina,kada se stalni zub pojavio na jednom dijelu njega nije bilo gleđi. Od tog dana pa sve do danas na zubu se nalazi udubljenje, koje je žute boje, nešto kao mrlja žute boje. Zanima me da li se šta može poduzeti po tom pitanju i šta tacno, kako bi nestala ta neugodna žuta boja
Eldar, Tuzla – 27. septembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 02. oktobar 2018.

Poštovani, prema Vašem opisu, verovatno se radi o promeni na zubu nastaloj još u toku njegovog razvića. Ipak, konkretniji odgovor u vezi sa Vašim problemom i eventualnim zbrinjavanjem može se dati tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobro vece Pre dva dana mi je izvadjen zivac iz donje desne cetvorke i petice. Od kad je prosla anestezija mene je poceo da boli cetvorka Zanima me jel bol prolazan ili treba da se javim stomatologu ?
Slavkovic, Kragujevac – 20. septembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovani Nikola, nije toliko retka pojava da se nakon završetka endodontske terapije javi prolazna postoperativna osetljivost. U takvim slučajevima, zub je obično osetljiv na dodir i zagrižaj. Ova osetljivost bi vremenom trebalo da se smanjuje i ne bi trebalo da traje duže od 3-4 dana od završetka terapije. Savetujemo da se obratite stomatologu ukoliko zub bude bolno osetljiv i nakon ovog perioda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: postovani, interesuje me vadio sam zivac iz zuba 4 i posle dve godine pocinjem da osecam kao da me boli, i to na nacin kada stisnem prstom na vrh usne pored nosa neki cudan osecaj koji nije bol. sta moze da bude
rakun, beograd – 18. septembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovani, veoma je teško reći nešto konkretnije bez obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Problem koji ste naveli može ukazivati na potrebu za ponovnim lečenjem zuba, pa Vam savetujemo da izradite rendgenski snimak i obratite se stomatologu, kako bi se utvrdilo stanje i preduzele eventualne terapijske mere. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Nakon odlaska stomatologu da zamenimo staru amalgamsku plombu, u pitanju je donja šestica, započeli smo proces vadjenja živca jer je ispod postojao karijes.Plomba je veoma stara, bar petnaest godina i sećam seda je i prilikom te prve popravke lečen. Prilično sam iznenađena jer nisam imala značajnijih poteškoća sa navedenim zubom, tj nije bilo spontanog bola, ali bilo je osetljivosti na toplo hladno i nelagodnosti tokom pranja u kontaktu sa pastom. Zanima me može li tako ozbiljan problem nastati i bez uočljivih većih poteškoća?
Lola, Novi Sad – 15. septembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Lola, subjektivni simptomi karijesne lezije, naročito ako je u pitanju duboki karijes, podrazumevaju pojavu osetljivosti zuba na nadražaje, odnosno bolnu reakciju na termičke (toplo, hladno) i osmotske (slatko, kiselo) nadražaje. Osetljivost zuba najčešće traje onoliko koliko traje i nadražaj. Zbog toga je veoma važno ne zanemarivati prisustvo ovih simptoma i obratiti se stomatologu. Nelečeni karijes jedan je od glavnih razloga nastanka trajnog oštećenja zubne pulpe, a tada je neophodna endodontska terapija (vađenje živca, tj. lečenje kanala korena zuba). Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobar dan imam jedno pitanje.Gornja leva jedinica mi je pocela biti osetljiva na hladnu vodu i hladan vazduh,ne boli me pri dodiru i zagrizaju.Postala je osetljiva nakon sto sam ceo dan jela sladodeld i pila hladnu gaziranu vodu, pa me zanima da li je modza doslo do ostecenja zubne gledji ili da je nastala neka pukotina na zubu?.Takodje zub me ne boli ni kad jedem slatko ili kiselo,iskljucivo boli u dodiru sa hladnocom, koji je tretman za ovaj problem i sta bi ti moglo biti?
Milica, – 10. septembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Milice, osećaj prolaznih bolnih senzacija na jako hladne nadražaje ne mora uvek značiti da sa zubima nešto nije u redu. Ipak, savetujemo Vam da odete na stomatološki pregled, kako bi se utvrdilo da li na zubu koji ste naveli postoje znakovi nekog oštećenja i postoji li potreba za nekim vidom terapije. Srdačan pozdrav.

Go to page: