Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja iz oblasti:
Bolesti zuba


Prikazano 1-10 od 23 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Pozdrav, Prosle nedelje sam izvadila zivac, ove nedelje je bilo punjenje kanala pa posle dan je stavljena i plomba. Dakle, zub bi trebao da je umrtvljen. Medjutim, mene boli zub kada ga kucnem i sa strane i od dole. Ne boli me na zagrizaj, i ne sam od sebe, vec kad kucnem. Da li se ocekuje u pocetku da tako malo boli ili ovo uopste ne bi trebalo da se desava?
Nevena, – 16. maj 2019.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 14. jul 2019.

Poštovana Nevena, ukoliko u periodu dužem od nekoliko dana od završetka terapije i dalje osećate bolove ili neku drugu vrstu nelagodnosti, naš savet je da se svakako obratite stomatologu kako bi se mogla ustanoviti priroda problema. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Pre 8 dana sam radila most, a problem je, što mi je stomatolog prilikom brušenja zuba došao do živca.Pre stavljanja mosta mi je, po onome što mi je rekao, stavio lek za umrtvljenje živca i u roku od 30-ak sekundi, stavio most. Ne mogu opisati koliko je to bilo bolno. Zub me još uvek pomalo boli, a na zagrižaj uopšte ne smem ni da pomislim.Naknadno sam, čitajući članke na internetu, saznala da lek za umrtvljenje živca nakon 2 nedelje treba da se vadi. Obratila sam se u državnu stomatološku ambulantu(privatnici naravno ne žele da popravljaju tuđe brljotine, a ovaj koji mi je to napravio, takođe ne želi jer sam odbila da platim), gde su mi rekli da most mora da se skida, da se zub sanira, pa da se pravi novi most. Moje pitanje je, da li je zaista neophodno da se skida most ili je moguće da se to sanira bušenjem krunice.
Mirjana, Sremska Mitrovica – 08. maj 2019.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 14. jul 2019.

Poštovana Mirjana, endodontsku terapiju zuba moguće je izvesti i kroz krunicu, ali šta je i na koji način najbolje uraditi konkretno u Vašem slučaju, moguće je reći tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani! Ovako, zanima me da li mogu da zamenim celokupnu plombu na zubu jedinici, posto vec skoro 4 god traje. Inace, taj zub je celi u plombi, od njega je ostao samo koren. Zamenila bih ga sa kocicem i novom plombom. I molim Vas za Vase misljenje, da li je to dugotrajnoje sa kocicem od obicne plombe? Unapred hvala
Mina, Vrnjacka Banja – 06. februar 2019.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Mina, u slučaju kada nedostaje veći deo čvrste zubne supstance, u cilju veće postojanosti i stabilnosti plombe mogu se primeniti različite vrste kočića. Naravno, konkretniji odgovor u vezi sa tim koje rešenje je najadekvatnije u Vašem slučaju može se dati tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobar dan. Pre nekih 5-6 dana mi je stavljen lek na zub koji je bio pod upalom i stoga tada, zbog bola i pored anestezije, nije bilo moguce izvaditi zubni zivac. Zanima me da li je povecan bol na hladno (zaista boli) i osetljivost zuba na pritisak posle ovog vremena normalna pojava? Unapred hvala.
Viktor, – 27. januar 2019.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 27. januar 2019.

Poštovani Viktore, u zavisnosti od početne dijagnoze i preduzetih terapijskih mera, simptomi koje ste opisali mogu biti prateća pojava endodontske terapije. Savetujemo da nastavite sa terapijom u zakazanom terminu kod Vašeg stomatologa, a ukoliko imate tegobe koje ometaju normalne dnevne aktivnosti, obratite se stomatologu i pre zakazanog termina. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav. Prije 2 dana sam isla zubaru da mi popravi vec popravljenu dvicu gornju. (Plomba ispala) Zubar mi je stavio lijek i rekao da dodjem za 2 tjedna. Mene zub boli skoro pa nepodnosljivo i tablete protiv bolova ne pomazu. Da li me boli jer lijek jos nije poceo djelovati i trebam li se brinuti? Hvala unaprijed.
Izabela, – 22. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 23. novembar 2018.

Poštovana Izabela, bez obavljenog stomatološkog pregleda i detaljnijih podataka u vezi sa prethodno preduzetim terapijskim merama, nije moguće dati neko konkretno mišljenje. Ipak, jedno je sigurno, ukoliko trpite bolove, potrebno je da se obratite Vašem stomatologu pre zakazanog termina. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, kada se pogleda pod jakim svetlom, na samom vrhu dvojke imam sitne pukotinice, zub ne boli ali je pre 2 dana sa zadnje strane radjena plomba na njemu. Plasim se da mi ne pukne ceo vrh zuba. Da li je ovo normalno i sta preporucujete?
Danijel, Smederevo – 08. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. novembar 2018.

Poštovani Danijele, savetujemo da odete na kontrolni pregled kod stomatologa koji Vam je lečio pomenuti zub. Jedino nakon obavljenog stomatološkog pregleda može se proceniti da li je potrebno postojeću plombu korigovati, izraditi novu ili preduzeti neke druge terapijske mere. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Moje pitanje je sledece. Radila sam endodotsko ciscenje kanala, problem je granulom koji se stvorio i nadamo se da ce se povuci. Stomatolog savetuje period cekanja najmanje 6 meseci, da se vidi da li se povukao granulom ili ne. Inace, tad bih trebala da stavim i fiksnu protezu. Postoji li sansa da se napredak u povlacenju vidi i ranije, da nakon 3 meseca npr uradim kontrolni snimak, pa da se ranije i pocne terapija fiksnom protezom ukoliko se granulom smanji? Da li biste vi preporucili cekanje ili ne? U pitanju je jedinica S postovanjem
maja, – 02. oktobar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 06. oktobar 2018.

Poštovana Majo, praćenje toka ozdravljenja nakon endodontske terapije zuba sa periapikalnim lezijama vrši se sporadičnim kliničkim pregledima i analizom kontrolnih rendgenskih snimaka. U velikom broju slučajeva, znaci potpunog oporavka razgrađenog koštanog tkiva mogu se videti na kontrolnim snimcima tek nakon 6 meseci, do godinu dana. Svakako da odluku o početku ortodontske terapije, tj. postavljanju fiksnog aparata, treba zajednički da donesu Vaš stomatolog i ortodont. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani meni je pre pet meseci radjen zub donja 6-ica radjen odnosno skinut mi je karijes otvorila zub i stavila neki lek za umrtvljivanje zivca i receno mi je da dodjem za 15 dana da se zivac izvadi ali evo od maja pa sve do danas ja nisam otisao da se zivac izvadi i mene je danas zub opet zaboleo i mene interesuje dali boli kada se zivac vadi iz zuba pozdrav
Miljan, Lešak – 03. oktobar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 05. oktobar 2018.

Poštovani Miljane, savetujemo da ne odlažete više posetu stomatologu i da završite započeto lečenje zuba, ukoliko to još uvek bude moguće. Sama procedura endodontske terapije se radi pod dejstvom lokalnog anestetičkog sredstva i u takvim uslovima je bezbolna. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Radjena mi je popravka zuba, ocistio je zub i odmah stavio plombu, prva 3 4 dana me bolelo na hladno, ali evo sada nocu me zaboli oko 4 5 ujutru, ne neki jak bol, ali dovoljno da me probudi. Pa me sada zanima da li je to normalno da tako boli jer je radjeno na njemu?
Nikola, Krusevac – 02. oktobar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 02. oktobar 2018.

Poštovani Nikola, nakon uklanjanja karijesa i postavljanja ispuna, u pojedinim slučajevima se može javiti tzv. postoperativna osetljivost. Ona se obično manifestuje kratkotrajnim bolom na termičke nadražaje (hladno/toplo) ili prilikom zagrižaja. Ova osetljivost može trajati nekoliko dana nakon intervencije i najčešće prolazi spontano, a može se neutralisati i nekim od sredstava za desenzibilizaciju koje postavlja stomatolog. Ipak, ukoliko osećate spontane bolove, to je svakako znak da bi trebalo da se obratite stomatologu. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Zdravo. Imam problem sa sjekutićem na mandibuli,naime imam 17 godina,kada se stalni zub pojavio na jednom dijelu njega nije bilo gleđi. Od tog dana pa sve do danas na zubu se nalazi udubljenje, koje je žute boje, nešto kao mrlja žute boje. Zanima me da li se šta može poduzeti po tom pitanju i šta tacno, kako bi nestala ta neugodna žuta boja
Eldar, Tuzla – 27. septembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 02. oktobar 2018.

Poštovani, prema Vašem opisu, verovatno se radi o promeni na zubu nastaloj još u toku njegovog razvića. Ipak, konkretniji odgovor u vezi sa Vašim problemom i eventualnim zbrinjavanjem može se dati tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda. Srdačan pozdrav.

Go to page: