Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja iz oblasti:
Bolesti zuba


Prikazano 1-8 od 8 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Dobar dan, pre dva dana su mi napunjeni kanali gornje sedmice. Nakon punjenja pojavio se bol na zagrizaj, dodir. Koliko dana smem da tolerisem bol? I ako nesto nije uradjeno kako valja, da li uopste moze ponovo da se izvadi materijal sa kojim su ispunjeni kanali, pa ponovo sve napuniti? Hvala, pozdrav Milica
Milica, Novi sad – 26. jul 2017.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 26. jul 2017.

Poštovana Milice, nije neuobičajeno da se nakon endodontskog lečenja zuba nekada jave simptomi koje ste opisali. Obično oni budu rezultat traume usled same intervencije i spontano prolaze nakon par dana. Svakako, trebalo bi napraviti kontrolni snimak na osnovu koga će Vaš stomatolog proceniti kvalitet lečenja i doneti odluku o daljim koracima. Inače, ukoliko se proceni da je to neophodno, postoji mogućnost da se uradi revizija endodontske terapije, odnosno ponovno lečenje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobro vece,imam problem pre par Dana pukao mi je Deo zuba tacnije 4 gore I kvaran je ,posle dva dana pojavila mi se tvrda kugla skoro na obrazu s unutrasnje strane,nemam neki bol ali me iritira.mozete li mi reci sta je to,kako se Leci I koja je cena?Hvala najlepse.
Gorana, Beograd – 11. maj 2017.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. maj 2017.

Poštovana Gorana, nemoguće je dati precizan odgovor na Vaše pitanje bez stomatološkog pregleda. Neophodno je napraviti mali (retroalveolarni) snimak zuba koji je pukao, i tek nakon analize snimka i stomatološkog pregleda moguće je odrediti tok i cenu terapije. Stojimo Vam na raspolaganju za pregled i dalje savete.

Srdačan pozdrav, Ordinacija Kolak


Pitanje: ja sam andjela imam 13 godina stavili su mi lek za umrtvavanje zivca on mi ispao da li ce da mi ponovo stave lek i kad vade zivac da li to rade sa malim iglicama
andjela, krusevc – 06. april 2016.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 08. april 2016.

Draga Anđela,tvoj stomatolog će proceniti da li je lek dovoljno stajao. U zavisnosti od toga, ili će ga ponoviti ili će pristupiti vađenju živca, pri čemu se koriste “male iglice” koje si spomenula. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, imala sam problem sa gornjom cetvorkom, dosta je boleo na hladno. Otisla sam kod zubara, on je otvorio zub i stavio mi je preparat za ubijanje zivca, i zub je prestao da boli, stomatolog mi je rekao da se javim za 2 nedelje, medjutim nisam otisla, zbog svog posla, nikako nisam mogla da uklopim. Uskoro nameravam da odem, ali plasim se da se do tad nesto ne iskomplikuje, sad ima vec mesec dana kako imam taj preparat u zubu.
Tina, Kragujevac – 29. jul 2015.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 29. jul 2015.

Poštovana Tina, sredstvo za trajnu desenzibilizaciju pulpe (za umrtljivanje živca) obično treba da stoji u zubu 7-14 dana, u zavisnosti od toga koji zub se leči i koja je dijagnoza, kao i preparata koji je postavljen. U najvećem broju slučajeva, zub biva osetljiv odmah nakon postavljanja sredstva i ta bolna faza traje vrlo kratko (od 30 minuta do dva sata), a već narednog dana ta osetljivost potpuno prestaje. Ukoliko sredstvo stoji u zubu duže nego što je predvidjeno, povećava se mogućnost eventualnih komplikacija u vidu oštećenja okolne gingive i kosti, koji tada postaju znatno podložniji infekciji. Takodje, budući da je zub privremeno zatvoren, postoji mogućnost da dodje i do njegove frakture. U Vašem slučaju ne bi trebalo da je došlo do komplikacija, budući da je prošlo mesec dana, ali savetujemo da ne odlažete još dugo odlazak kod stomatologa, kako biste izbegli potencijalne komplikacije i sačuvali Vaš zub na duži vremenski period. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani,imam problem sa donjom sesticom.Stavljen mi je lek za umrtvljenje zivaca,nije me nista bolelo nedelju dana.Nakon toga zub je poceo da me boli na zagriaj,slatko i toplo,na kuckanje i dodirom jezika ne boli.U cemu je problem,zato je zub poceo da reaguje?Da li je moguce sa zivac nije umrtvljen?I ako nije koji je sledeci postupak oko zuba?Hvala unapred!
Andrijana, Prokuplje – 12. april 2015.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 15. april 2015.

Poštovana Andrijana, sredstvo za nekrotizaciju pulpe (za umrtljivanje živca) obično treba da stoji 7-14 dana, u zavisnosti od toga koji zub se leči i koja je dijagnoza. U najvećem broju slučajeva, zub biva osetljiv odmah nakon postavljanja sredstva, a već narednih dana ta osetljivost prestaje. U zavisnosti od brojnih faktora, moguće je da sredstvo ne deluje u potpunosti i da je potrebno ponoviti njegovo postavljanje. Svakako, trebalo bi da se obratite Vašem stomatologu, koji će se odlučiti ili da sredstvo ponovi ili da nastavi lečenje zuba, budući da postavljanjem sredstva za nekrotizaciju pulpe terapija nije završena. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Da li je normalno da dete koje sam juce vodila kod stomatologa i koje je imalo oteklinu na zubu i dalje ima isti otok posle otvaranja gornje cetvorke? Pije i antibiotik, ali otok ne spada.
mirjana, beograd – 09. novembar 2014.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. novembar 2014.

Poštovana Mirjana, veoma je teško dati neki konkretniji odgovor bez stomatološkog pregleda, ali budući da je od stomatološke intervencije prošlo svega jedan dan, a ordiniran je i antibiotik, trebalo bi još malko sačekati da simptomi infekcije počnu da se smiruju. Otok bi trebalo da počne postepeno da spada nakon učinjene drenaže zuba (ako je utvrdjen zub uzročnik i dobijen sadržaj) i antibiotske terapije. Ako ni u narednim danima ne primetite da dolazi do povlačenja simptoma ili se oni pak pogoršavaju, obavezno se ponovo obratite Vašem stomatologu. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani pre 3 dana javio se otok na gornjem zubu.u pitanju je cetvorka gore levo otok je bio slabo vidljiv otiso sam prepodne do hitne pomoci radi terapije prepisao mi je klindamicin od 600mg popio sam medjutim do uvece zub mi je vidljivo oteko,otisao sam opet u hitnu i prepisali su mi injekcije klindamicin evo proslo je 3 dana primio sam 4 injekcije otok je i dalje isti...efekat skoro ne vidljiv...molim za bilo kakav odgovor...
petar, nis – 20. februar 2014.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 20. februar 2014.

Poštovani Petre, ukoliko je otok zubnog porekla, neophodno je taj zub otvoriti i drenirati ili izvaditi ukoliko je u takvom stanju da ne može nakon lečenja da se sanira plombom ili da se upotrebi za protetsku nadoknadu… sami antibiotici su neophodni, ali je potrebno uspostaviti drenažu kroz zub… savetujem Vam da se javite najbližem stomatologu koji će znati kakvu terapiju da sprovede… Srdačan pozdrav…


Pitanje: Postovani, zanima me da li boli popravka zuba pod anestezijom, bila ona veća ili manja? Imam loša iskustva jer mi se dešavalo da mi stomatolog da anesteziju, a da ja i dalje osećam bol tokom rada. Hvala unapred
Marko, Beograd – 02. decembar 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 06. decembar 2013.

Poštovani Marko, u najvećem broju slučajeva, kada je pravilno aplikovana lokalna anestezija, stomatološki zahvat je bezbolan. Ipak, postoji čitav niz faktora koji mogu uticati na to da anestetik ne dostigne svoje puno dejstvo i da samim tim i intervencija u manjoj ili većoj meri bude bolna. U takvim situacijama se najčešće praktikuje ponovno anesteziranje istom tehnikom ili primena neke od tehnika za dopunsko anesteziranje, a u zavisnosti od procene stomatologa, intervencija se može i odložiti za sledeću posetu.