Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja iz oblasti:
Dečija i preventivna stomatologija


Prikazano 1-3 od 3 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani da li mi mozete reci da li je bolje koristiti elektricnu cetkicu za zube? Video sam neke kostaju i do 20.000 dinara i imaju moderne performanse. Da li se to isplati?
Nemanja, Stari Banovci – 20. decembar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 16. april 2020.

Poštovani Nemanja, za očuvanje zdravlja usta i zuba veoma je važno održavati redovnu oralnu higijenu, a možda i najvažnije, raditi to na pravi način. Adekvatan izbor četkice vrši se uz konsultaciju sa stomatologom, a nakon izvršenog stomatološkog pregleda. Električna četkica za zube može biti dobar dodatak ostalim sredstvima za održavanje oralne higijene, a pojedine studije pokazale su i njihovu veću efikasnost prilikom uklanjanja dentalnog plaka. Imajući u vidu da je danas na tržištu dostupan veliki broj električnih četkica za zube, savetujemo da se nakon obavljenog pregleda kod Vašeg stomatologa posavetujete oko izbora najadekvatnije četkice za Vas, i što je najvažnije, dobijete informacije u vezi sa pravilnom tehnikom pranja zuba. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Da li je normalno da dete koje sam juce vodila kod stomatologa i koje je imalo oteklinu na zubu i dalje ima isti otok posle otvaranja gornje cetvorke? Pije i antibiotik, ali otok ne spada.
mirjana, beograd – 09. novembar 2014.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. novembar 2014.

Poštovana Mirjana, veoma je teško dati neki konkretniji odgovor bez stomatološkog pregleda, ali budući da je od stomatološke intervencije prošlo svega jedan dan, a ordiniran je i antibiotik, trebalo bi još malko sačekati da simptomi infekcije počnu da se smiruju. Otok bi trebalo da počne postepeno da spada nakon učinjene drenaže zuba (ako je utvrdjen zub uzročnik i dobijen sadržaj) i antibiotske terapije. Ako ni u narednim danima ne primetite da dolazi do povlačenja simptoma ili se oni pak pogoršavaju, obavezno se ponovo obratite Vašem stomatologu. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Nosim protezu, dve i po godine, a imam 14 godina. Jedna trojka, sa desne strane još uvek ne izbija, ali se jasno vidi kad se baš nasmejem, tu je, pobelela je, ali još uvek ni traga od probijanja. Da li treba da radim nešto da bi ona probila? Hvala unapred.
Mekica, Novi Pazar – 21. jul 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 23. jul 2013.

Poštovana, uobičajeno je da stalni očnjaci u gornjoj vilici niču u uzrastu 11-12 godina, ali se dešavaju i odstupanja. Imajući u vidu da već nosite protezu, najbolje bi bilo da se obratite svome ortodontu, koji će na osnovu pregleda i analize rendgenskog snimka moći da utvrdi da li postoji zametak toga zuba, i ako postoji, kakav je položaj, kao i da proceni njegov potencijal za nicanje.