Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja iz oblasti:
Oralna hirurgija


Prikazano 1-10 od 26 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani, pre nedelju dana sam izvadio umnjak na donjoj vilici, operacija je generalno prosla dobro ali evo i nakon nedelju dan ne mogu da otvorim usta dovoljno. Odprilike otvorim do pola i da lje ne moze, zato sto u predelu gde mi je izvadjen zub osetim jak bol. Molim vas za neki savet.
Milos, Lebane – 20. februar 2019.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 25. februar 2019.

Poštovani Miloše, iako je teško bez stomatološkog pregleda dati precizan odgovor, prema opisu Vašeg problema, najverovatnije je došlo do pojave trizmusa, odnosno otežanog otvaranja usta kao posledica oštećenja mastikatornih mišića koji su u stanju grča. Uzroci trizmusa mogu biti razni, od nekih opštih oboljenja, preko zapaljenskih procesa i infekcija u usnoj duplji, otežanog nicanja zuba, povrede mišića prilikom davanja lokalne anestezije, traume mekog tkiva prilikom komplikovanijih ekstrakcija zuba… Terapija trizmusa započinje uklanjanjem njegovog uzročnika i vežbanjem otvaranja usta (do granice bola). Takodje, zračenje traumatizovanog regiona laserom ili lampom za biostimulaciju može dati dobre rezultate. Ipak, savetujemo Vam da se najpre obratite Vašem stomatologu, koji će nakon obavljenog pregleda moći da stekne uvid u situaciju i da Vam da odgovarajuće savete i preporuči eventualnu terapiju. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, prije trinaest dana sam radila apikotomiju gornje jedinice.Taj zub je lijecen unazad tri mjeseca i prilikom svakog zatvaranja bi bolio i javio bi se otok.Zbog toga je zubar odlucio da radi apikotomiju.Poslije apikotomije imala sam otok i jake bolove.Poslije sedam dana se smirilo.Ali i dalje sam imala zatezanje u desnima i ne mogu se nasmijat a da me ne zaboli negdje iznad jedinice i dvice ,kao da zategne nesto sto je pod pritiskom.Sada me pocinje boliti dvojka,zub do te jedinice kada je dodirnem.Ne boli stalno ali zaboli u toku dana.Sta bi moglo biti?Jeli moguce da je dvica i bila problem ili je to normalno i spada u oporavak od zahvata?Usput prilikom apikotomije zubar mi je reko da na vrhu korijena dvojke ima crna tacka,ali da ne bi trebala stvarat probleme...Hvala
Berina, Zenica – 19. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 20. novembar 2018.

Poštovana, simptomi koje ste naveli nisu neuobičajeni nakon hirurških intervencija. Ipak, ukoliko i dalje osećate bolove kakve ste opisali na susednom zubu, trebalo bi da se obratite stomatologu kako bi se utvrdilo da li je neophodna neka intervencija. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani Vadio sam dva zuba, 7-ca i 5-ca. Posla 4-5 dana sam poceo da osecam male ostre ostatke, sad zuba ili vilice nisam siguran. Gde je vadjena 7-ca i dalje imam mali otok bez jakih bolova. Hoce telo izbaciti te ostatke? Sta bi po vama trebalo da uradim? Unapred hvala.
Rajko, – 19. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 20. novembar 2018.

Poštovani Rajko, ukoliko osećate bilo kakve tegobe u regiji ekstrahovanih zuba, trebalo bi da se obratite Vašem stomatologu i odete na kontrolni pregled. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Prije dva dana sam izvadila zub sesticu u donjoj vilico. Prvo mi krvarila rana citav dan, pa sam predvecer otisla ponovo stomatologu i zaustavio mi je krvarenje. Stavio mi je u ranu nesto bijelo kockice male kao stiropol. Prosla su dva dana, a mene mnogo boli rana i malo je Otekla, pijem antibiotike sto su mi propisali i popijem brufen u prahu, jer me boli zub. Jeli to uredu da boli malo duzi vremenski period?
Hana, Travnik – 03. novembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 03. novembar 2018.

Poštovana Hana, nakon ekstrakcije zuba, a u zavisnosti od više faktora, kao što su početna dijagnoza, težina same interevencije i mnogi drugi, bolovi mogu trajati narednih nekoliko dana. Ako se intenzitet bola ne smanjuje, savetujemo odlazak na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Operisala umnjak, izvadjen je i sve je u redu bila sam na anesteziji logicno, ali nakon nekoliko sati nakon operacije anestezija i dalje traje kad ce prestati njeno delovanje?
Jovana, Beograd – 01. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 03. novembar 2018.

Poštovana Jovana, u zavisnosti od vrste anestetičkog sredstva, količine koja je aplikovana, tehnike anesteziranja ali i još nekih faktora, nakon stomatološke intervencije osećaj utrnulosti može potrajati i nekoliko sati. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, prije 8 dana operirala sam umnjak s desne strane. Operacija je bila malo teza obzirom da je zub imao 2 korijena, i jedan je bio ispod sedmice. Oteklinama je s vremenom splasnula, bol je jos uvijek pomalo prisutna, medutim, i dalje mi trne jedan dio usnice s desne strane i jedan dio brade. Osjećam mravinjanje, pa i svrbez,kao da nesto probija na tom dijelu, ali i dalje je utrnut. Moram li se brinuti? Danas sam skidala konce i zubar mi je rekao da će proći. Inače, uzela sam si b vitamine. Hvala, Ivana
Ivana, Slavonski Brod – 05. oktobar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 08. oktobar 2018.

Poštovana Ivana, simptomi koje ste opisali ukazuju na to da je verovatno došlo do oštećenja nerva prilikom aplikovanja anestezije ili same intervencije vadjenja zuba. U najvećem broju slučajeva, tokom vremena dolazi do regeneracije istog i do smanjivanja i potpunog nestanka osećaja utrnulosti. Osim strpljenja, u ovim slučajevima savetuje se korišćenje preparata koji sadrže vitamin B ili tretman utrnule regije Solux ili Bioptron lampom. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, iza donje leve sedmice imam ranu koja boli stalno, mislila sam da izlazi umnjak, ali ga na snimku nema, sedmica je cista, nema karijesa, kanali i sve vezano za sedmicu je u redu. rana je mala posekotina, boli me i na dodir i kada jedem. Pa me zanima sta bi to moglo da bude, plasim se da nije nesto ozbiljno jer moj stomatolog ne zna sta bi moglo da bude. Unapred zahvalna.
Ivana, Beograd – 23. septembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Ivana, problem koji ste naveli može biti samo posledica mehaničke iritacije (npr. ranica nastala prilikom pranja zuba), ali i promena na oralnoj sluzokoži koja je znak nekog oboljenja. Svakako, bez obavljenog stomatološkog pregleda, nemoguće je dati bilo kakav odgovor na Vaše pitanje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, imam umnjak koji raste skroz horizontalno, pola je niklo,i tu je stalo. Treba da ga vadim operacijom za neki dan i osecam veliki strah. Zanima me da li, posto ne osecam nikakav bol u tom umnjaku(nije kvaran zub,ne boli me),znaci li to da ce operacija biti manje bolna nego u slucaju da je kvaran? Jedino sto mi se desava je to sto se "upale" desni oko njega povremeno, vruce je na dodir, pa ga ja iziritiram jos vise jezikom,i onda malcice pulsira. Pritom osecam neko stezanje/pritisak/cudan osecaj u grlu,vilici,i uopste u glavi, pa me zanima da li uzrok toga moze da bude umnjak? Hvala unapred.
Violeta, Smederevo – 21. septembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Violeta, postojanje neizniklih (impaktiranih) i delimično izniklih (poluimpaktiranih) umnjaka u gornjoj ili donjoj vilici može nekada biti razlog za pojavu simptoma koje ste naveli. Ukoliko se stomatološkim pregledom utvrdi da su oni uzrok učestalih smetnji i bolova, indikovana je njihova ekstrakcija. Sama intervencija se radi pod dejstvom lokalne anestezije i trebalo bi da bude bezbolna. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Imam 28 godina, snimila sam prosle nedelje ortopanom da vidim stanje sa umnjacima. Na snimku se vidi da imam 3 umnjaka, jos ni jedan nije poceo da raste. Levi donji umnjak lezi skroz vodoravno, skroz u lezecem polozaju prema ostalim zubima, znaci nikako nece moci normalno da izraste. Gornja dva umnjaka su okrenuta dosta ka sedmici. Da napomenem nemam nikakve bolove ni nista, samo me zanima vase misljenje da li cekati da krenu da rastu, ili ici odmah hirurski vaditi dok mozda nisu stvorili probleme, pogotovo taj donji umnjak koji je skroz u lezecem polozaju prema korenu sedmice. Hvala puno
Brooke, Sombor – 24. avgust 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 25. avgust 2018.

Poštovana, Umnjaci ili treći molari obično niču između 17. i 24. godine života. Obično su to i poslednji zubi koji niču. Prostor za izbijanje umnjaka može biti ograničen i češće nego drugi zubi umnjaci ne izniknu (impaktiran zub) ili samo delimično izniknu (poluimpaktiran zub). Mišljenja po pitanju preventivne estrakcije (vađenja) impaktiranih umnjaka su podeljena. Iako je teško dati konkretno mišljenje bez obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka, uobičajeni savet je da ako ne postoje smetnje i bolni simptomi, situacija se prati na redovnim stomatološkim pregledima i ne preduzimaju se hirurški zahvati dok se ne javi objektivna potreba. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobro vece,imam problem pre par Dana pukao mi je Deo zuba tacnije 4 gore I kvaran je ,posle dva dana pojavila mi se tvrda kugla skoro na obrazu s unutrasnje strane,nemam neki bol ali me iritira.mozete li mi reci sta je to,kako se Leci I koja je cena?Hvala najlepse.
Gorana, Beograd – 10. maj 2017.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. maj 2017.

Poštovana Gorana, nemoguće je dati precizan odgovor na Vaše pitanje bez stomatološkog pregleda. Neophodno je napraviti mali (retroalveolarni) snimak zuba koji je pukao, i tek nakon analize snimka i stomatološkog pregleda moguće je odrediti tok i cenu terapije. Stojimo Vam na raspolaganju za pregled i dalje savete.

Srdačan pozdrav, Ordinacija Kolak

Go to page: