Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja iz oblasti:
Oralna hirurgija


Prikazano 1-10 od 21 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani, prije 8 dana operirala sam umnjak s desne strane. Operacija je bila malo teza obzirom da je zub imao 2 korijena, i jedan je bio ispod sedmice. Oteklinama je s vremenom splasnula, bol je jos uvijek pomalo prisutna, medutim, i dalje mi trne jedan dio usnice s desne strane i jedan dio brade. Osjećam mravinjanje, pa i svrbez,kao da nesto probija na tom dijelu, ali i dalje je utrnut. Moram li se brinuti? Danas sam skidala konce i zubar mi je rekao da će proći. Inače, uzela sam si b vitamine. Hvala, Ivana
Ivana, Slavonski Brod – 05. oktobar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 08. oktobar 2018.

Poštovana Ivana, simptomi koje ste opisali ukazuju na to da je verovatno došlo do oštećenja nerva prilikom aplikovanja anestezije ili same intervencije vadjenja zuba. U najvećem broju slučajeva, tokom vremena dolazi do regeneracije istog i do smanjivanja i potpunog nestanka osećaja utrnulosti. Osim strpljenja, u ovim slučajevima savetuje se korišćenje preparata koji sadrže vitamin B ili tretman utrnule regije Solux ili Bioptron lampom. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, iza donje leve sedmice imam ranu koja boli stalno, mislila sam da izlazi umnjak, ali ga na snimku nema, sedmica je cista, nema karijesa, kanali i sve vezano za sedmicu je u redu. rana je mala posekotina, boli me i na dodir i kada jedem. Pa me zanima sta bi to moglo da bude, plasim se da nije nesto ozbiljno jer moj stomatolog ne zna sta bi moglo da bude. Unapred zahvalna.
Ivana, Beograd – 23. septembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Ivana, problem koji ste naveli može biti samo posledica mehaničke iritacije (npr. ranica nastala prilikom pranja zuba), ali i promena na oralnoj sluzokoži koja je znak nekog oboljenja. Svakako, bez obavljenog stomatološkog pregleda, nemoguće je dati bilo kakav odgovor na Vaše pitanje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, imam umnjak koji raste skroz horizontalno, pola je niklo,i tu je stalo. Treba da ga vadim operacijom za neki dan i osecam veliki strah. Zanima me da li, posto ne osecam nikakav bol u tom umnjaku(nije kvaran zub,ne boli me),znaci li to da ce operacija biti manje bolna nego u slucaju da je kvaran? Jedino sto mi se desava je to sto se "upale" desni oko njega povremeno, vruce je na dodir, pa ga ja iziritiram jos vise jezikom,i onda malcice pulsira. Pritom osecam neko stezanje/pritisak/cudan osecaj u grlu,vilici,i uopste u glavi, pa me zanima da li uzrok toga moze da bude umnjak? Hvala unapred.
Violeta, Smederevo – 21. septembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Violeta, postojanje neizniklih (impaktiranih) i delimično izniklih (poluimpaktiranih) umnjaka u gornjoj ili donjoj vilici može nekada biti razlog za pojavu simptoma koje ste naveli. Ukoliko se stomatološkim pregledom utvrdi da su oni uzrok učestalih smetnji i bolova, indikovana je njihova ekstrakcija. Sama intervencija se radi pod dejstvom lokalne anestezije i trebalo bi da bude bezbolna. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Imam 28 godina, snimila sam prosle nedelje ortopanom da vidim stanje sa umnjacima. Na snimku se vidi da imam 3 umnjaka, jos ni jedan nije poceo da raste. Levi donji umnjak lezi skroz vodoravno, skroz u lezecem polozaju prema ostalim zubima, znaci nikako nece moci normalno da izraste. Gornja dva umnjaka su okrenuta dosta ka sedmici. Da napomenem nemam nikakve bolove ni nista, samo me zanima vase misljenje da li cekati da krenu da rastu, ili ici odmah hirurski vaditi dok mozda nisu stvorili probleme, pogotovo taj donji umnjak koji je skroz u lezecem polozaju prema korenu sedmice. Hvala puno
Brooke, Sombor – 24. avgust 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 26. avgust 2018.

Poštovana, Umnjaci ili treći molari obično niču između 17. i 24. godine života. Obično su to i poslednji zubi koji niču. Prostor za izbijanje umnjaka može biti ograničen i češće nego drugi zubi umnjaci ne izniknu (impaktiran zub) ili samo delimično izniknu (poluimpaktiran zub). Mišljenja po pitanju preventivne estrakcije (vađenja) impaktiranih umnjaka su podeljena. Iako je teško dati konkretno mišljenje bez obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka, uobičajeni savet je da ako ne postoje smetnje i bolni simptomi, situacija se prati na redovnim stomatološkim pregledima i ne preduzimaju se hirurški zahvati dok se ne javi objektivna potreba. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobro vece,imam problem pre par Dana pukao mi je Deo zuba tacnije 4 gore I kvaran je ,posle dva dana pojavila mi se tvrda kugla skoro na obrazu s unutrasnje strane,nemam neki bol ali me iritira.mozete li mi reci sta je to,kako se Leci I koja je cena?Hvala najlepse.
Gorana, Beograd – 11. maj 2017.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. maj 2017.

Poštovana Gorana, nemoguće je dati precizan odgovor na Vaše pitanje bez stomatološkog pregleda. Neophodno je napraviti mali (retroalveolarni) snimak zuba koji je pukao, i tek nakon analize snimka i stomatološkog pregleda moguće je odrediti tok i cenu terapije. Stojimo Vam na raspolaganju za pregled i dalje savete.

Srdačan pozdrav, Ordinacija Kolak


Pitanje: Poštovani Pre dve nedelje sam popravljao donju levu peticu i tražio da mi se da anestesezija tzv. blokada. Posle toga maksimalno otvorim jedan centimetar usta, ne mogu da stavim kašiku. Nakon sedam dana odem kod zubara i kaže mi da je oštećen živac, da ima ugrušak koji vežbanjem moram razbiti itd. Ali, ni nakon vežbanja se ne popravlja situacija, a bolovi prilikom vežbanja su neizdrživi. Šta da radim?
Zoran, Beograd – 04. februar 2016.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 06. februar 2016.

Poštovani Zorane, iako je teško bez stomatološkog pregleda dati precizan odgovor, prema opisu Vašeg problema, najverovatnije je došlo do pojave trizmusa, odnosno otežanog otvaranja usta kao posledica oštećenja mastikatornih mišića koji su u stanju grča. Uzroci trizmusa mogu biti razni, od nekih opštih oboljenja, preko zapaljenskih procesa i infekcija u usnoj duplji, otežanog nicanja zuba, povrede mišića prilikom davanja lokalne anestezije, traume mekog tkiva prilikom komplikovanijih ekstrakcija zuba… Terapija trizmusa započinje uklanjanjem njegovog uzročnika i vežbanjem otvaranja usta (do granice bola). Takodje, zračenje traumatizovanog regiona laserom ili lampom za biostimulaciju može dati dobre rezultate. Imajući u vidu da ste naveli da se situacija ne popravlja ni nakon vežbi, savetujemo da se ponovo obratite Vašem stomatologu, koji će nakon obavljenog pregleda moći da Vam da odgovarajuće savete i preporuči eventualnu terapiju. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Za koliko vremenski rana zarasta posle vadjenja zuba?
marko, – 28. januar 2016.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 29. januar 2016.

Poštovani Marko, zarastanje rane je proces koji se odvija u više faza i sama dužina trajanja zarastanja rane je individualna i zavisi od više faktora, od veličine zuba koji je izvadjen, dužine trajanja vađenja, težine vađenja i slično… Meko tkivo u proseku zarasta za 2 - 3 nedelje, a alveoloarna kost počinje da se formira šeste nedelje i završava se za oko 4-6 meseci… srdačan pozdrav


Pitanje: Vadila sam zub sa anestezijom i imala sam povreda zlezda.posle sedam dana mesto i jezik sumi kao pod anestezijom.Dali ima neki lek za ovo ostetenje?
svetlana, makedonija – 02. decembar 2015.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 03. decembar 2015.

Poštovana Svetlana, verovatno je došlo do oštećenja nerva prilikom aplikovanja anestezije ili vadjenja zuba, i u najvećem broju slučajeva (ukoliko nerv nije potpuno prekinut) tokom vremena dolazi do regeneracije istog i do smanjivanja i potpunog nestanka osećaja utrnulosti… U tim slučajevima savetuje se korišćenje preparata koji sadrže vitamin B kompleksa i grejanje (Solux ili Bioptron lampom).

Srdačan pozdrav


Pitanje: Poštovani, Prije 5 mjeseci radila sam operaciju zuba dvojke, te prije neki dan sam bila kod stomatologa da uradim cirkonsku navlaku na taj zub, jer je se nakon operacije razglimao. Međutim on je pukao u korjenu, i morala sam ga izvaditi. Koliko vremena treba da ta rana zaraste, da bih mogla uraditi most.Moj stomatolog predlaze da to ne radi odmah, ali ce mi staviti kao neki zub privremeno dok rana malo zaraste. Da li je uopšte moguće uradi to nešo privremeno i koliko treba da budem ovako bez zuba. Unaprijed zahvalna. Lijep pozdrav.
Mirela, Gračanica – 29. novembar 2015.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 30. novembar 2015.

Poštovana Mirela,

moguće je uraditi privremenu krunicu i kada ne postoji zub, a individualno je vreme zarastanja rane, i stomatolog će prateći situaciju odlučiti kada je pravo vreme za protetsko zbrinjavanje defekta. Drugo rešenje je da se, ukoliko to situacija dozvoljava, na mesto izvadjenog zuba plasira implant i uradi krunica, bez brušenja susednih zuba…

Srdačan pozdrav


Pitanje: Izvadio sam 6-icu pre 20-ak dana,rana me ne boli,nije otečeno samo jednostavno neće skroz da zaraste.Kad perem zube ako bih prešao preko rane ona bi počela krvati,ali to krvarenje tranje svega nekoliko sekundi.Zasto rana neće za zaraste potpuno i moze li Koka Kola sprecavati zarastanje rane.Znam da rana ne zarasta ako ostane koren zuba,ali ja nisam ništa primetio. Hvala!
Shy, Bijeljina – 13. februar 2015.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 13. februar 2015.

Poštovani Shy, zarastanje postekstrakcionih rana je složen biohemijski proces koji prolazi kroz nekoliko faza u okviru kojih dolazi do odredjenih promena. Neposredno nakon vadjenja zuba, a po prestanku krvarenja, u rani dolazi do formiranja krvnog ugruška. Nakon 3-4 dana počinje formiranje novih krvnih sudova, a najčešće je potrebno da prodje oko 2 nedelje da bi rana bila prekrivena novom sluzokožom. Zarastanje i obnavljanje kosti je proces koji najduže traje i za njega je obično potrebno da prodje 4-6 meseci od vadjenja zuba. Naravno, na sam proces zarastanja rana mogu uticati brojni opšti i lokalni činioci (starost pacijenta, brojna sistemska oboljenja, dijabetes, pljuvačka, mikroorganizmi, procedura vadjenja zuba, trauma, zaostali koren zuba...). U Vašem slučaju, postoji i mogućnost da je učestalo konzumiranje gaziranih napitaka usporilo zarastanje rane, a mi Vam preporučujemo, ukoliko u narednih sedam dana rana ne zaraste, da se obratite Vašem stomatologu radi kontrolnog pregleda. Srdačan pozdrav.

Go to page: