Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja iz oblasti:
Oralna hirurgija


Prikazano 11-20 od 26 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Poštovani Pre dve nedelje sam popravljao donju levu peticu i tražio da mi se da anestesezija tzv. blokada. Posle toga maksimalno otvorim jedan centimetar usta, ne mogu da stavim kašiku. Nakon sedam dana odem kod zubara i kaže mi da je oštećen živac, da ima ugrušak koji vežbanjem moram razbiti itd. Ali, ni nakon vežbanja se ne popravlja situacija, a bolovi prilikom vežbanja su neizdrživi. Šta da radim?
Zoran, Beograd – 03. februar 2016.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 06. februar 2016.

Poštovani Zorane, iako je teško bez stomatološkog pregleda dati precizan odgovor, prema opisu Vašeg problema, najverovatnije je došlo do pojave trizmusa, odnosno otežanog otvaranja usta kao posledica oštećenja mastikatornih mišića koji su u stanju grča. Uzroci trizmusa mogu biti razni, od nekih opštih oboljenja, preko zapaljenskih procesa i infekcija u usnoj duplji, otežanog nicanja zuba, povrede mišića prilikom davanja lokalne anestezije, traume mekog tkiva prilikom komplikovanijih ekstrakcija zuba… Terapija trizmusa započinje uklanjanjem njegovog uzročnika i vežbanjem otvaranja usta (do granice bola). Takodje, zračenje traumatizovanog regiona laserom ili lampom za biostimulaciju može dati dobre rezultate. Imajući u vidu da ste naveli da se situacija ne popravlja ni nakon vežbi, savetujemo da se ponovo obratite Vašem stomatologu, koji će nakon obavljenog pregleda moći da Vam da odgovarajuće savete i preporuči eventualnu terapiju. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Za koliko vremenski rana zarasta posle vadjenja zuba?
marko, – 28. januar 2016.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 29. januar 2016.

Poštovani Marko, zarastanje rane je proces koji se odvija u više faza i sama dužina trajanja zarastanja rane je individualna i zavisi od više faktora, od veličine zuba koji je izvadjen, dužine trajanja vađenja, težine vađenja i slično… Meko tkivo u proseku zarasta za 2 - 3 nedelje, a alveoloarna kost počinje da se formira šeste nedelje i završava se za oko 4-6 meseci… srdačan pozdrav


Pitanje: Vadila sam zub sa anestezijom i imala sam povreda zlezda.posle sedam dana mesto i jezik sumi kao pod anestezijom.Dali ima neki lek za ovo ostetenje?
svetlana, makedonija – 02. decembar 2015.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 03. decembar 2015.

Poštovana Svetlana, verovatno je došlo do oštećenja nerva prilikom aplikovanja anestezije ili vadjenja zuba, i u najvećem broju slučajeva (ukoliko nerv nije potpuno prekinut) tokom vremena dolazi do regeneracije istog i do smanjivanja i potpunog nestanka osećaja utrnulosti… U tim slučajevima savetuje se korišćenje preparata koji sadrže vitamin B kompleksa i grejanje (Solux ili Bioptron lampom).

Srdačan pozdrav


Pitanje: Poštovani, Prije 5 mjeseci radila sam operaciju zuba dvojke, te prije neki dan sam bila kod stomatologa da uradim cirkonsku navlaku na taj zub, jer je se nakon operacije razglimao. Međutim on je pukao u korjenu, i morala sam ga izvaditi. Koliko vremena treba da ta rana zaraste, da bih mogla uraditi most.Moj stomatolog predlaze da to ne radi odmah, ali ce mi staviti kao neki zub privremeno dok rana malo zaraste. Da li je uopšte moguće uradi to nešo privremeno i koliko treba da budem ovako bez zuba. Unaprijed zahvalna. Lijep pozdrav.
Mirela, Gračanica – 29. novembar 2015.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 30. novembar 2015.

Poštovana Mirela,

moguće je uraditi privremenu krunicu i kada ne postoji zub, a individualno je vreme zarastanja rane, i stomatolog će prateći situaciju odlučiti kada je pravo vreme za protetsko zbrinjavanje defekta. Drugo rešenje je da se, ukoliko to situacija dozvoljava, na mesto izvadjenog zuba plasira implant i uradi krunica, bez brušenja susednih zuba…

Srdačan pozdrav


Pitanje: Izvadio sam 6-icu pre 20-ak dana,rana me ne boli,nije otečeno samo jednostavno neće skroz da zaraste.Kad perem zube ako bih prešao preko rane ona bi počela krvati,ali to krvarenje tranje svega nekoliko sekundi.Zasto rana neće za zaraste potpuno i moze li Koka Kola sprecavati zarastanje rane.Znam da rana ne zarasta ako ostane koren zuba,ali ja nisam ništa primetio. Hvala!
Shy, Bijeljina – 13. februar 2015.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 13. februar 2015.

Poštovani Shy, zarastanje postekstrakcionih rana je složen biohemijski proces koji prolazi kroz nekoliko faza u okviru kojih dolazi do odredjenih promena. Neposredno nakon vadjenja zuba, a po prestanku krvarenja, u rani dolazi do formiranja krvnog ugruška. Nakon 3-4 dana počinje formiranje novih krvnih sudova, a najčešće je potrebno da prodje oko 2 nedelje da bi rana bila prekrivena novom sluzokožom. Zarastanje i obnavljanje kosti je proces koji najduže traje i za njega je obično potrebno da prodje 4-6 meseci od vadjenja zuba. Naravno, na sam proces zarastanja rana mogu uticati brojni opšti i lokalni činioci (starost pacijenta, brojna sistemska oboljenja, dijabetes, pljuvačka, mikroorganizmi, procedura vadjenja zuba, trauma, zaostali koren zuba...). U Vašem slučaju, postoji i mogućnost da je učestalo konzumiranje gaziranih napitaka usporilo zarastanje rane, a mi Vam preporučujemo, ukoliko u narednih sedam dana rana ne zaraste, da se obratite Vašem stomatologu radi kontrolnog pregleda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani pre 2 dana sam izvadio sesticu u donjoj vilici,na cijem korenu je inace bio upalni proces. Nakon vadjenja nisam imao bolove, nemam ih ni sada. Na rani se pojavila belicasta tecnost/masa (ne znam kako bih opisao)..procitao sam da je to normalno i rana je pocela da zarasta. Ali, otok je jos uvek tu, nije velik, ne primeti se na licu, ali na desni ispod rane moze se videti i napipati... Pa me zanima da li je to normalno, da li ce samo od sebe nestati ili trebam da se obratim stomatologu radi dodatne terapije. Ponavljam, upalni proces je postojao i pre vadjenja zuba. Unapred zahvalan!
Luka, Nova Pazova – 22. novembar 2014.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 24. novembar 2014.

Poštovani Luka, beličasta masa koja se pojavila na površini rane je najverovatnije posledica taloženja fibrina, što predstavlja normalnu fazu u procesu zarastanja zuba. I blagi otok je relativno normalna pojava nakon vadjenja zuba sa zapaljenskim procesom. Ukoliko Vam je nakon vadjenja zuba ordinirana odgovarajuća antibiotska terapija, nema razloga za brigu, u narednih nekoliko dana otok bi trebalo da se postepeno smanjuje I na kraju u potpunosti nestane. U svakom slučaju, uvek možete da se obratite Vašem stomatologu I zakažete kontrolni pregled I mišljenje. Srdačan pozdrav


Pitanje: Da li je normalno da dete koje sam juce vodila kod stomatologa i koje je imalo oteklinu na zubu i dalje ima isti otok posle otvaranja gornje cetvorke? Pije i antibiotik, ali otok ne spada.
mirjana, beograd – 09. novembar 2014.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. novembar 2014.

Poštovana Mirjana, veoma je teško dati neki konkretniji odgovor bez stomatološkog pregleda, ali budući da je od stomatološke intervencije prošlo svega jedan dan, a ordiniran je i antibiotik, trebalo bi još malko sačekati da simptomi infekcije počnu da se smiruju. Otok bi trebalo da počne postepeno da spada nakon učinjene drenaže zuba (ako je utvrdjen zub uzročnik i dobijen sadržaj) i antibiotske terapije. Ako ni u narednim danima ne primetite da dolazi do povlačenja simptoma ili se oni pak pogoršavaju, obavezno se ponovo obratite Vašem stomatologu. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani pre 3 dana javio se otok na gornjem zubu.u pitanju je cetvorka gore levo otok je bio slabo vidljiv otiso sam prepodne do hitne pomoci radi terapije prepisao mi je klindamicin od 600mg popio sam medjutim do uvece zub mi je vidljivo oteko,otisao sam opet u hitnu i prepisali su mi injekcije klindamicin evo proslo je 3 dana primio sam 4 injekcije otok je i dalje isti...efekat skoro ne vidljiv...molim za bilo kakav odgovor...
petar, nis – 20. februar 2014.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 20. februar 2014.

Poštovani Petre, ukoliko je otok zubnog porekla, neophodno je taj zub otvoriti i drenirati ili izvaditi ukoliko je u takvom stanju da ne može nakon lečenja da se sanira plombom ili da se upotrebi za protetsku nadoknadu… sami antibiotici su neophodni, ali je potrebno uspostaviti drenažu kroz zub… savetujem Vam da se javite najbližem stomatologu koji će znati kakvu terapiju da sprovede… Srdačan pozdrav…


Pitanje: Postovani, imao sam tesko vadjenje osmice koja je bila izrasla horizontalno. Proslo je vec mjesec dana i jos uvijek imam otok. Da li ima razloga za paniku zbog jos uvijek prisutnog otoka i nemogucnosti da otvorim usta potpuno? Smijem li ispirati usta zalfijom? Srdacno Nebojsa!
Nebojsa, – 25. decembar 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 27. decembar 2013.

Poštovani Nebojša, postoperativni edem (otok) nastaje usled direktne povrede krvnih i limfnih sudova za vreme operativnog zahvata i akumulacije tkivne tečnosti u operisanoj regiji, mada može biti i posledica infekcije. Uobičajena je i očekivana pojava nakon oralnohirurških intervencija. Izraženost edema i njegovo trajanje zavise od lokalnog oštećenja tkiva i dužine trajanja operativnog zahvata. U oralnoj hirurgiji, najintenzivniji edemi javljaju se nakon hirurškog vadjenja impaktiranih (neizniklih)donjih umnjaka i cistektomija, mada se mogu javiti i posle bilo koje oralnohirurške intervencije. Obično traju 3-7dana, a u prevenciji postoperativnog edema preduzimaju se raznovrsni postupci, kao što su aplikacija hladnih obloga spolja na operisanu regiju, primena kortikosteroida, ultrazvuk i zračenje laserom male snage. Budući da je od intervencije prošlo mesec dana, a da je otok još uvek prisutan, savetujemo da se obratitete Vašem stomatologu radi kontrolnog pregleda.


Pitanje: Postovani, zanima me da li boli popravka zuba pod anestezijom, bila ona veća ili manja? Imam loša iskustva jer mi se dešavalo da mi stomatolog da anesteziju, a da ja i dalje osećam bol tokom rada. Hvala unapred
Marko, Beograd – 01. decembar 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 06. decembar 2013.

Poštovani Marko, u najvećem broju slučajeva, kada je pravilno aplikovana lokalna anestezija, stomatološki zahvat je bezbolan. Ipak, postoji čitav niz faktora koji mogu uticati na to da anestetik ne dostigne svoje puno dejstvo i da samim tim i intervencija u manjoj ili većoj meri bude bolna. U takvim situacijama se najčešće praktikuje ponovno anesteziranje istom tehnikom ili primena neke od tehnika za dopunsko anesteziranje, a u zavisnosti od procene stomatologa, intervencija se može i odložiti za sledeću posetu.

Go to page: