Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja iz oblasti:
Oralna hirurgija


Prikazano 21-26 od 26 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani, imam 23 godine. Gornja desna osmica je samo jednim delom izrasla. Pre tri dana jako su mi natekle desni oko te osmice i jako me boli kad zvacem. Bila sam kod stomatologa, koji mi je rekao da zub nije pokvaren nego je u blagoj upali jer treba da izraste. Takodje i donja desna osmica mi je delimicno izrasla, pa kaze da se ta dva zuba verovatno nabijaju jedan o drugi. Imam jos jedan problem. Taj dan kada mi je natekla osmica, pojavila mi se odmah ispod vilice na desnoj strani vrata zlezda, koja je uvecena i bas bolna na dodir. Zelim da Vas pitam da li uzrok tome moze da bude osmica koja je u upali. Hvala!
Marina, Novi Sad – 14. septembar 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 17. septembar 2013.

Poštovana Marina, otok i osetljivost regionalnih limfnih žlezda je normalna reakcija na zapaljinske procese u usnoj duplji. Neophodno je uraditi rendgenski snimak pomenutih zuba i utvrditi njhov odnos prema okolnim anatomskim strukturama i proceniti da li imaju dovoljno prostora da se normalno smeste u zubni niz, a ako se proceni da za to ne postoje uslovi, pristupiti njihovoj ekstrakciji.


Pitanje: Poštovani, već par meseci mi raste umnjak, stanje je praćeno bolom s vremena na vreme. Danas sam primetila da su desni na mestu umnjaka bele, kao da je u pitanju infekcija. Ispirala sam usta 3% hidrogenom, medjutim nikakve reakcije nije bilo, kakva inače prati infekciju. Šta bi bilo najbolje da uradim? Unapred hvala!
Željka, – 25. jul 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 27. jul 2013.

Poštovana Željka, Bleda boja na mekom tkivu u regiji nicanja zuba je normalna pojava i ne predstavlja znak infekcije, a nicanje umnjaka često može biti praćeno bolom različitog intenziteta. Najbolje bi bilo da napravite rendgenski snimak regije u kojoj zub niče i da se obratite stomatologu, kako bi se procenili uslovi za nicanje zuba. Takođe, ne savetujemo ispiranje niti bilo kakvu terapiju bez preporuke Vašeg stomatologa.


Pitanje: Pozdrav doktore. Imam cistu u regiji korena trojke, gore desno u vilici. Specijalista me je poslao na oralnu hirurgiju, posto je ona probala bez anestezije da mi radi to onom iglicom, al nisam izdrzao bol. Samo me zanima da li ce mi seci vilicu na hirurgiji ili ce isto sa tom iglicom raditi i da li to boli? Hvala Vam unapred, pozdrav.
Robert, Novi Sad – 19. jul 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 21. jul 2013.

Poštovani Roberte, u pojedinim situacijama nije moguće adekvatno izlečenje konzervativnom (endodontskom) terapijom, pa je indikovana hirurška intervencija. Najpre je neophodno kliničkim pregledom i analizom rendgenskog snimka postaviti dijagnozu i nakon toga se odlučiti za način terapije. Uklanjanje radikularne (periapikalne) ciste hirurškim putem spada u rutinske intervencije, a sastoji se iz pravljenja reza na mekom tkivu u regiji promene, trepanacije površinskog sloja kosti i uklanjanja promene, nakon čega sledi punjenje kanala korena zuba. Podrazumeva se aplikovanje lokalnog anestetičkog sredstva, tako da je sama intervencija bezbolna.


Pitanje: Dobar dan, kada sam bio dijete stomatolog mi je izvadio sve cetiri sedmice jer su bile kvarne i rekao da ce na njihovo mjesto nici umnjaci. Sada imam 21 godinu i tri umnjaka su mi vec odavno nikla ali cetvrti nece, je li moguce da nece nikada ni niknuti?
senad, bihac – 09. jul 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 11. jul 2013.

Poštovani Senade, neophodno je uraditi rendgenski snimak regije neizniklog zuba. Na snimku će se jasno videti da li uopšte postoji zametak zuba, i ako postoji, njegov položaj, odnos prema okolnim anatomskim strukturama i susednom zubu. Jedino analizom snimka možemo dobiti preciznije informacije o postojanju zametka zuba i njegovom potencijalu rasta. Inače, to što su iznikla prethodna tri umnjaka ne mora da znači da postoji zametak četvrtog i da će i on nići.


Pitanje: Postovani, izvadio sam gornji, desni kutnjak pre 4 dana, vadjenje je trajalo vise od sat vremena zbog komplikacija i pucanja zuba. Prilikom vadjenja otkinut je i deo kostane srzi. Jos uvek osecam jake bolove i nema naznaka zarastanja rane.. Takodje, imam problem sa desnim sinusom. Zanima me da li je u pitanju moguca infekcija? Hvala, Milan
Milan, Odzaci – 04. jul 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 05. jul 2013.

Poštovani Milane, vrlo često se kao posledica komplikovanog i dugotrajnog vađenja zuba mogu javiti bol i sporije zarastanje ekstrakcione rane. Kao i u većini slučajeva, jako je teško bez kliničkog pregleda i analize rendgenskih snimaka doneti pravu dijagnozu. Infekcija može da bude jedna od komplikacija nakon vadjenja zuba. Bol i problem sa sinusom, sami po sebi, ne moraju biti znakovi infekcije. Bol može biti posledica dužeg vadjenja zuba, postojanja patološkog procesa oko korena zuba, oštećenja koštanog grebena, kao i alveolita, tj. slabije prokrvljenosti rane, čime bi se moglo objasniti i teže zarastanje rane. Problemi sa sinusom mogu biti hronični, što bi se moglo dijagnostikovati pomoću ortopantomografskog snimka, a mogu nastati i prilikom vadjenja zuba, što se dijagnostikuje u ordinaciji nakon završene intervencije. Neki od znakova infekcije su intezivni, pulsirajući bol, crvenilo i otok u predelu rane, kao i pojava gnojnog sekreta. Sve to može biti praćeno i povišenom telesnom temperaturom. Da zaključimo, Vaši simptomi ne moraju biti znaci infekcije, pogotovo ukoliko ste nakon intervencije bili pokriveni antibiotskom terapijom. Neophodno je da se javite stomatologu koji će znati na osnovu pregleda i analize rendegnskih snimaka utvrditi postoji li potreba za nekom dodatnom terapijom.


Pitanje: Dobar dan, pre mesec i 7 dana izvadio sam sesticu gornju levu zbog gangrene koju sam imao na zubu. Posle mesec dana od intervencije imam povremena krvarenja i bolove. Da li treba da se javim zubaru? Hvala unapred!
Mladen, NIs – 12. maj 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 20. maj 2013.

Poštovani Mladene, ukoliko i mesec dana nakon intervencije imate tegobe, neophodno je da se uz uradjeni rendgenski snimak regije izvadjenog zuba javite stomatologu i utvrdite šta je razlog tegoba. Stomatološkim pregledom i analizom snimka uspostaviće se dijagnoza i plan terapije u cilju rešavanja problema.

Go to page: