Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja iz oblasti:
Oralna hirurgija


Prikazano 1-10 od 26 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Dobar dan, pre mesec i 7 dana izvadio sam sesticu gornju levu zbog gangrene koju sam imao na zubu. Posle mesec dana od intervencije imam povremena krvarenja i bolove. Da li treba da se javim zubaru? Hvala unapred!
Mladen, NIs – 12. maj 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 20. maj 2013.

Poštovani Mladene, ukoliko i mesec dana nakon intervencije imate tegobe, neophodno je da se uz uradjeni rendgenski snimak regije izvadjenog zuba javite stomatologu i utvrdite šta je razlog tegoba. Stomatološkim pregledom i analizom snimka uspostaviće se dijagnoza i plan terapije u cilju rešavanja problema.


Pitanje: Postovani, izvadio sam gornji, desni kutnjak pre 4 dana, vadjenje je trajalo vise od sat vremena zbog komplikacija i pucanja zuba. Prilikom vadjenja otkinut je i deo kostane srzi. Jos uvek osecam jake bolove i nema naznaka zarastanja rane.. Takodje, imam problem sa desnim sinusom. Zanima me da li je u pitanju moguca infekcija? Hvala, Milan
Milan, Odzaci – 04. jul 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 05. jul 2013.

Poštovani Milane, vrlo često se kao posledica komplikovanog i dugotrajnog vađenja zuba mogu javiti bol i sporije zarastanje ekstrakcione rane. Kao i u većini slučajeva, jako je teško bez kliničkog pregleda i analize rendgenskih snimaka doneti pravu dijagnozu. Infekcija može da bude jedna od komplikacija nakon vadjenja zuba. Bol i problem sa sinusom, sami po sebi, ne moraju biti znakovi infekcije. Bol može biti posledica dužeg vadjenja zuba, postojanja patološkog procesa oko korena zuba, oštećenja koštanog grebena, kao i alveolita, tj. slabije prokrvljenosti rane, čime bi se moglo objasniti i teže zarastanje rane. Problemi sa sinusom mogu biti hronični, što bi se moglo dijagnostikovati pomoću ortopantomografskog snimka, a mogu nastati i prilikom vadjenja zuba, što se dijagnostikuje u ordinaciji nakon završene intervencije. Neki od znakova infekcije su intezivni, pulsirajući bol, crvenilo i otok u predelu rane, kao i pojava gnojnog sekreta. Sve to može biti praćeno i povišenom telesnom temperaturom. Da zaključimo, Vaši simptomi ne moraju biti znaci infekcije, pogotovo ukoliko ste nakon intervencije bili pokriveni antibiotskom terapijom. Neophodno je da se javite stomatologu koji će znati na osnovu pregleda i analize rendegnskih snimaka utvrditi postoji li potreba za nekom dodatnom terapijom.


Pitanje: Dobar dan, kada sam bio dijete stomatolog mi je izvadio sve cetiri sedmice jer su bile kvarne i rekao da ce na njihovo mjesto nici umnjaci. Sada imam 21 godinu i tri umnjaka su mi vec odavno nikla ali cetvrti nece, je li moguce da nece nikada ni niknuti?
senad, bihac – 09. jul 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 11. jul 2013.

Poštovani Senade, neophodno je uraditi rendgenski snimak regije neizniklog zuba. Na snimku će se jasno videti da li uopšte postoji zametak zuba, i ako postoji, njegov položaj, odnos prema okolnim anatomskim strukturama i susednom zubu. Jedino analizom snimka možemo dobiti preciznije informacije o postojanju zametka zuba i njegovom potencijalu rasta. Inače, to što su iznikla prethodna tri umnjaka ne mora da znači da postoji zametak četvrtog i da će i on nići.


Pitanje: Pozdrav doktore. Imam cistu u regiji korena trojke, gore desno u vilici. Specijalista me je poslao na oralnu hirurgiju, posto je ona probala bez anestezije da mi radi to onom iglicom, al nisam izdrzao bol. Samo me zanima da li ce mi seci vilicu na hirurgiji ili ce isto sa tom iglicom raditi i da li to boli? Hvala Vam unapred, pozdrav.
Robert, Novi Sad – 19. jul 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 21. jul 2013.

Poštovani Roberte, u pojedinim situacijama nije moguće adekvatno izlečenje konzervativnom (endodontskom) terapijom, pa je indikovana hirurška intervencija. Najpre je neophodno kliničkim pregledom i analizom rendgenskog snimka postaviti dijagnozu i nakon toga se odlučiti za način terapije. Uklanjanje radikularne (periapikalne) ciste hirurškim putem spada u rutinske intervencije, a sastoji se iz pravljenja reza na mekom tkivu u regiji promene, trepanacije površinskog sloja kosti i uklanjanja promene, nakon čega sledi punjenje kanala korena zuba. Podrazumeva se aplikovanje lokalnog anestetičkog sredstva, tako da je sama intervencija bezbolna.


Pitanje: Poštovani, već par meseci mi raste umnjak, stanje je praćeno bolom s vremena na vreme. Danas sam primetila da su desni na mestu umnjaka bele, kao da je u pitanju infekcija. Ispirala sam usta 3% hidrogenom, medjutim nikakve reakcije nije bilo, kakva inače prati infekciju. Šta bi bilo najbolje da uradim? Unapred hvala!
Željka, – 25. jul 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 27. jul 2013.

Poštovana Željka, Bleda boja na mekom tkivu u regiji nicanja zuba je normalna pojava i ne predstavlja znak infekcije, a nicanje umnjaka često može biti praćeno bolom različitog intenziteta. Najbolje bi bilo da napravite rendgenski snimak regije u kojoj zub niče i da se obratite stomatologu, kako bi se procenili uslovi za nicanje zuba. Takođe, ne savetujemo ispiranje niti bilo kakvu terapiju bez preporuke Vašeg stomatologa.


Pitanje: Postovani, imam 23 godine. Gornja desna osmica je samo jednim delom izrasla. Pre tri dana jako su mi natekle desni oko te osmice i jako me boli kad zvacem. Bila sam kod stomatologa, koji mi je rekao da zub nije pokvaren nego je u blagoj upali jer treba da izraste. Takodje i donja desna osmica mi je delimicno izrasla, pa kaze da se ta dva zuba verovatno nabijaju jedan o drugi. Imam jos jedan problem. Taj dan kada mi je natekla osmica, pojavila mi se odmah ispod vilice na desnoj strani vrata zlezda, koja je uvecena i bas bolna na dodir. Zelim da Vas pitam da li uzrok tome moze da bude osmica koja je u upali. Hvala!
Marina, Novi Sad – 14. septembar 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 17. septembar 2013.

Poštovana Marina, otok i osetljivost regionalnih limfnih žlezda je normalna reakcija na zapaljinske procese u usnoj duplji. Neophodno je uraditi rendgenski snimak pomenutih zuba i utvrditi njhov odnos prema okolnim anatomskim strukturama i proceniti da li imaju dovoljno prostora da se normalno smeste u zubni niz, a ako se proceni da za to ne postoje uslovi, pristupiti njihovoj ekstrakciji.


Pitanje: Postovani, zanima me da li boli popravka zuba pod anestezijom, bila ona veća ili manja? Imam loša iskustva jer mi se dešavalo da mi stomatolog da anesteziju, a da ja i dalje osećam bol tokom rada. Hvala unapred
Marko, Beograd – 01. decembar 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 06. decembar 2013.

Poštovani Marko, u najvećem broju slučajeva, kada je pravilno aplikovana lokalna anestezija, stomatološki zahvat je bezbolan. Ipak, postoji čitav niz faktora koji mogu uticati na to da anestetik ne dostigne svoje puno dejstvo i da samim tim i intervencija u manjoj ili većoj meri bude bolna. U takvim situacijama se najčešće praktikuje ponovno anesteziranje istom tehnikom ili primena neke od tehnika za dopunsko anesteziranje, a u zavisnosti od procene stomatologa, intervencija se može i odložiti za sledeću posetu.


Pitanje: Postovani, imao sam tesko vadjenje osmice koja je bila izrasla horizontalno. Proslo je vec mjesec dana i jos uvijek imam otok. Da li ima razloga za paniku zbog jos uvijek prisutnog otoka i nemogucnosti da otvorim usta potpuno? Smijem li ispirati usta zalfijom? Srdacno Nebojsa!
Nebojsa, – 25. decembar 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 27. decembar 2013.

Poštovani Nebojša, postoperativni edem (otok) nastaje usled direktne povrede krvnih i limfnih sudova za vreme operativnog zahvata i akumulacije tkivne tečnosti u operisanoj regiji, mada može biti i posledica infekcije. Uobičajena je i očekivana pojava nakon oralnohirurških intervencija. Izraženost edema i njegovo trajanje zavise od lokalnog oštećenja tkiva i dužine trajanja operativnog zahvata. U oralnoj hirurgiji, najintenzivniji edemi javljaju se nakon hirurškog vadjenja impaktiranih (neizniklih)donjih umnjaka i cistektomija, mada se mogu javiti i posle bilo koje oralnohirurške intervencije. Obično traju 3-7dana, a u prevenciji postoperativnog edema preduzimaju se raznovrsni postupci, kao što su aplikacija hladnih obloga spolja na operisanu regiju, primena kortikosteroida, ultrazvuk i zračenje laserom male snage. Budući da je od intervencije prošlo mesec dana, a da je otok još uvek prisutan, savetujemo da se obratitete Vašem stomatologu radi kontrolnog pregleda.


Pitanje: Postovani pre 3 dana javio se otok na gornjem zubu.u pitanju je cetvorka gore levo otok je bio slabo vidljiv otiso sam prepodne do hitne pomoci radi terapije prepisao mi je klindamicin od 600mg popio sam medjutim do uvece zub mi je vidljivo oteko,otisao sam opet u hitnu i prepisali su mi injekcije klindamicin evo proslo je 3 dana primio sam 4 injekcije otok je i dalje isti...efekat skoro ne vidljiv...molim za bilo kakav odgovor...
petar, nis – 20. februar 2014.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 20. februar 2014.

Poštovani Petre, ukoliko je otok zubnog porekla, neophodno je taj zub otvoriti i drenirati ili izvaditi ukoliko je u takvom stanju da ne može nakon lečenja da se sanira plombom ili da se upotrebi za protetsku nadoknadu… sami antibiotici su neophodni, ali je potrebno uspostaviti drenažu kroz zub… savetujem Vam da se javite najbližem stomatologu koji će znati kakvu terapiju da sprovede… Srdačan pozdrav…


Pitanje: Da li je normalno da dete koje sam juce vodila kod stomatologa i koje je imalo oteklinu na zubu i dalje ima isti otok posle otvaranja gornje cetvorke? Pije i antibiotik, ali otok ne spada.
mirjana, beograd – 09. novembar 2014.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. novembar 2014.

Poštovana Mirjana, veoma je teško dati neki konkretniji odgovor bez stomatološkog pregleda, ali budući da je od stomatološke intervencije prošlo svega jedan dan, a ordiniran je i antibiotik, trebalo bi još malko sačekati da simptomi infekcije počnu da se smiruju. Otok bi trebalo da počne postepeno da spada nakon učinjene drenaže zuba (ako je utvrdjen zub uzročnik i dobijen sadržaj) i antibiotske terapije. Ako ni u narednim danima ne primetite da dolazi do povlačenja simptoma ili se oni pak pogoršavaju, obavezno se ponovo obratite Vašem stomatologu. Srdačan pozdrav.

Go to page: