Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja iz oblasti:
Ortodoncija


Prikazano 1-8 od 8 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Poštovani, Da li je moguće staviti krunice na gornje zube, ukoliko je zagrižaj nepravilan, tako što su gornji zubi izbačeni dosta u odnosu na donje? Hvala
Babyblue, Beograd – 08. decembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 15. decembar 2018.

Poštovana, korekcije položaja zuba, kako u funkcionalnom, tako i u estetskom smislu, mogu se vršiti ortodontskom terapijom, a nekada i protetskim ili drugim nadoknadama. Ipak, za bilo kakav konkretan predlog, neophodno je najpre obaviti stomatološki pregled. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Gornje dvojke su mi malo krive i ispravila bih to folijama za ispravljanje. Medjutim, kad sam bila mala, pala sam i jedinica mi je malo napukla, tj. vidi se tanka linija u zubu. Da li je zbog tog zuba bezbedno da nosim folije?
Sandra, – 06. decembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovana Sandra, svakako bi trebalo pre započinjanja ortodontske terapije obaviti detaljan stomatološki pregled i izvršiti sanaciju zuba, ukoliko za to postoji potreba. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, juce sam stavila donju fiksnu protezu i zubar je bio primoran da je stavi malo nize zbog zagrizaja, a mene sad to zulja u predelu prednjih zuba kada skupim usta i kada jedem. Zanima me da li cu se navici na to i da li ce prestati?
Jovana, Novi Sad – 11. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 12. novembar 2018.

Poštovana Jovana, period adaptacije na nošenje fiksnog ortodontskog aparata traje izvesni period nakon postavljanja i zahteva strpljenje i poštovanje uputstava datih od strane stomatologa. Naravno, od izuzetne važnosti su i redovni dolasci na kontrolne preglede, kako bi adaptacija bila što brža i sama terapija išla željenim tokom. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, imam 23 godine i imam progeniju i ukršten zagrižaj. Nije previše izražena i svi zubi mi se dodiruju, pa nemam problema sa žvakanjem, govorom i slično.U poslednjih šest meseci mi se javljaju problemi sa upalom desni i zubi mi se brže kvare, zglob vilice mi pucketa i ponekad zaboli, a čula sam da to može biti povezano sa nepravilnim zagrižajem. Na pregledu je ortodont rekao da bih morala da nosim protezu, ali da bih morala da idem i na operaciju. Stekla sam utisak da se više stavlja akcenat na estetiku, a meni je bitno ako se odlučim da nosim fiksni aparat i idem na operaciju da to bude zbog funkcije i zdravlja zuba i vilice. Zanima me da li je možda bolje da ostavim zube kakvi jesu ako je samo estetika u pitanju, tj. malo izbačena donja vilica. Hvala unapred
Milica, Beograd – 02. oktobar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 06. oktobar 2018.

Poštovana Milice, problemi koje ste naveli mogu biti posledica prisutne ortodontske nepravilnosti. Cilj ortodontske terapije (nekada i u kombinaciji sa hirurškom) jeste da se koriguje prisutna nepravilnost i samim tim omogući normalna funkcija stomatognatog sistema, ali i da se poboljša sam estetski izgled. Na Vašem terapeutu je da proceni da li je i kakva terapija neophodna, da li bi se navedenim intervencijama eliminisale smetnje koje ste naveli i sprečile neke buduće komplikacije, a odluku o tome, nakon sagledavanja svih aspekata, donosite zajednički. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani,pre 2 dana mi je stavljena fiksna proteza na obe vilice i javio se problem da me oni metalni delovi koji stoje na svakom zubu jako grebu sluzokozu,toliko da je koza oguljena i pece mnogo cim dodje u dodir sa hranom. Da li je to normalno i sta mogu uciniti po pitanju toga dok ne budem bio u prilici da posetim svog zubara za 5 dana, da ne postane jos gore. Takodje, da li je normalno da prednji zubi (koji se pomeraju protezom) toliko bole da najmanji dodir prstom (a kamoli da zagrizem hranu) osetim ostar bol? I konstantni jak bol koji ne slabi od kako sam stavio protezu pre 2 dana? I je li normalno da ne mogu da zagrizem do kraja kutnjacima (sto cini zvakanje hrane nemogucim) zbog one mase koja se stavlja na poslednje zube da ne bi bio u mogucnosti da pokidam zice od proteze zubima? Cela ova kombinacija je meni bilo kakvu ishranu ucinila nemogucim i ne znam sta da radim do slecece posete zubaru za 5 dana,pa se nadam sto brzem odgovoru. Hvala unapred.
Mihajlo, Beograd – 05. februar 2016.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 08. februar 2016.

Poštovani Mihajlo, u zavisnosti od jačine sila koje se primenjuju u toku ortodontske terapije, relativno je česta pojava bolne osetljivosti, naročito u prvih 3-5 dana, pa se po potrebi savetuje uzimanje nekog od analgetika (sredstva protiv bolova). Problem sa „grebanjem“ bravica u predelu usana i obraza može se neutralisati tako što se preko tih bravica stavi vosak koji bi trebalo da ste dobili nakon postavljanja aparata. Za vreme trajanja terapije ortodontskim aparatima, savetuje se modifikovana ishrana (izbegavati često konzumiranje slatkiša i grickalica, čvršću hranu prethodno usitniti i iseckati, ne konzumirati gazirana pića, bombone, žvake, kokice, kikiriki, izbegavati odgrizanje hrane prednjim zubima...) Dok traju bolovi, svakako se savetuje mekša hrana ( supe, sredina hleba, pirinač, banana, riba...) I naravno, najvažnije je da redovno idete na kontrole kod Vašeg ortodonta, da predočite sve probleme i tegobe koje osećate i da se pridržavate saveta. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Planiram trudnocu za par meseci ali postoji jedan problem koji me jako brine. Nosim fiksnu protezu 12 meseci i imam 28 godina. Zanima me Vase misljenje da li je moguce nositi protezu tokom trudnoce i koji je Vas savet. Hvala! Pozdrav.
Natasa, – 04. februar 2016.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 06. februar 2016.

Postovana Natasa, trudnoca ne predstavlja kontraindikaciju za terapiju fiksnim ortodontskim aparatom, tako da nemate razloga za brigu. Naravno, neophodno je da nastavite da idete na redovne kontrole kod Vaseg ortodonta i da se pridrzavate saveta u vezi sa ishranom i redovnim i pravilnim odrzavanjem oralne higijene. Srdacan pozdrav.


Pitanje: Moje pitanje je u vezi fiksne proteze za zube.Pošto sam stavila i gornju i donju protezu, počele su da mi spadaju bravice sa zadnjih zuba u donjoj vilici, pa je zubarka rekla da je to zbog toga što žvaćem na zadnje zube. Zakazala je prije 2 mjeseca da mi stavi prstenove, ali je onda bila spriječena, pa sam čekala 2 mjeseca da mi stavlja prstenove. Htjela sam da pitam utiču li tih 2-3 mjeseca na ispravljanje zuba i hoću li morati duže da nosim fiksnu protezu? Takodje sam htjela da pitam za ovu folijicu poslije proteze, koliko dugo se nosi i može li sa njom da se priča i jede. Pozdrav!
kristina, – 29. avgust 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 30. avgust 2013.

Poštovana Kristina, U toku trajanja terapije fiksnom protezom, dešava se da bravice spadnu sa zuba i to se posetom stomatologu lako rešava. Vreme trajanja terapije je individualno i zavisi od vrste i stepena nepravilnosti koja se koriguje. Verovatno se to odlaganje posete neće u značajnoj meri odraziti na Vašu terapiju. Završna faza ortodontske terapije naziva se retenciona faza ili faza održavanja rezultata terapije. Ona započinje onog momenta kada se ukloni fiksni ortodontski aparat i najčešće traje onoliko dugo koliko je trajala i terapija fiksnim aparatom, s tim što se vremenom postepeno redukuje nošenje retencionog aparata, a sve zavisi od tipa nepravilnosti koja je lečena. U ovoj fazi, pacijent nosi neki od retencionih aparata (proteza, folija, fiksni retainer…), koji održava zube u korigovanom položaju nakon terapije, usmerava zube u pravilnu okluziju i sprečava neželjena pomeranja zuba. Svakako da će Vam najbolja uputstva za to dati Vaš terapeut.


Pitanje: Nosim protezu, dve i po godine, a imam 14 godina. Jedna trojka, sa desne strane još uvek ne izbija, ali se jasno vidi kad se baš nasmejem, tu je, pobelela je, ali još uvek ni traga od probijanja. Da li treba da radim nešto da bi ona probila? Hvala unapred.
Mekica, Novi Pazar – 21. jul 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 23. jul 2013.

Poštovana, uobičajeno je da stalni očnjaci u gornjoj vilici niču u uzrastu 11-12 godina, ali se dešavaju i odstupanja. Imajući u vidu da već nosite protezu, najbolje bi bilo da se obratite svome ortodontu, koji će na osnovu pregleda i analize rendgenskog snimka moći da utvrdi da li postoji zametak toga zuba, i ako postoji, kakav je položaj, kao i da proceni njegov potencijal za nicanje.