Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja iz oblasti:
Stomatološka protetika


Prikazano 1-10 od 10 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Zdravo, Molila bih za pojasnjenje oko odabira boja krunica, za cijelu gornju vilicu. Da li je nijansa A1 keramickih krunica presvijetla? Koja je nijansa najpribliznija prirodnoj boji zuba. Hvala
Sladjana, BUdva – 07. februar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Slađana, boja zuba je strogo individualna i ne postoji univerzalna. Na odabir boje utiču brojni faktori, a neki od najvažnijih su boja ostalih prisutnih zuba, oblik i površinska tekstura zuba, starosna dob, pol, boja tena, ali i osvetljenje, iskustvo i sposobnost razlikovanja boja. U odabiru boje zuba zajednički učestvuju stomatolog i pacijent. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, zanima me da li je moguce uraditi zubni most ako su dva noseca zuba plombirana? Fali mi gornja cetvorka a trojka i petica su radjene.Pozdrav
Goca, – 21. januar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 22. januar 2019.

Poštovana, fiksne protetske nadoknade moguće je izraditi kako na intaktnim zubima (zdravim, nelečenim), tako i na lečenim zubima, pod uslovom da su zadovoljeni svi neophodni preduslovi. Vaš problem može se rešiti na više različitih načina, a nakon obavljenog stomatološkog pregleda moglo bi se konkretno reći koje sve mogućnosti postoje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Da li je moguće staviti krunice na gornje zube, ukoliko je zagrižaj nepravilan, tako što su gornji zubi izbačeni dosta u odnosu na donje? Hvala
Babyblue, Beograd – 08. decembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 15. decembar 2018.

Poštovana, korekcije položaja zuba, kako u funkcionalnom, tako i u estetskom smislu, mogu se vršiti ortodontskom terapijom, a nekada i protetskim ili drugim nadoknadama. Ipak, za bilo kakav konkretan predlog, neophodno je najpre obaviti stomatološki pregled. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Поштовани,доста сам читала на нету о свом проблему.Желела бих да Вас питам за савет.Наиме,јуче ми је извађена горња шестица.То је први трајни зуб који сам изгубила,ако занемаримо три импактирана умњака(четврти нисам ни имала у заметку).За мене је ово велики губитак,а посебно што није моја грешка.Имам 42 године,три порођаја.О зубима се бринем од детињства,мајка ме редовно водила стоматологу и ја не знам ни шта значи када зуб боли јер сам реаговала на најмање тачкице.Е,ова шестица је била јача од мене.Од своје 20.године до сада,5 пута је пломбирана!Први пут када је др приметила квар,рекла ми је да је зуб споља здрав,али је изнутра сав као плаву боју одавао,дакле није било каријеса споља.Проблем је био у томе што сам ја имала у том низу 8 .која је под углом ударала у седмицу,а ова у шестицу,а и то је решено тек у мојој 35.години када је ОРЛ лекар открио узрок мом синуситису хроничном.Живела сам у разним градовима,разни зубари су радили моје зубе и коме год сам помињала недостатак умњака,одмахивали су руком,вилица ми мала,зуби крупни,сигурно их и немам,места ту нема.Са 35 ми ОРЛ препоручује ортопан и све јасно.Између те 6.и 7.је био џеп.Зуби се накривили у коренима,притисак те године је био неподношљив,ваљда су кренули да ничу,али због недостатка места,сва три накошена,трњење вилице сам имала!Уклањањем умњака,олакшао се мој проблем.Али џеп је постао несношљив.Стални непријатан мирис,хидроген,конац,покушаји 2 зубара да подесе пломбу,али некако није могло,пуцала је,притискала седмицу,интердентална.И продирала у десни и ту између тај џеп ми је загорчао живот.Јуче сам отишла и рекла зубарки да ја више не могу тај мирис да трпим и да шести пут улажем у пломбу и да га желим ван!Остале су само по половине страна ка непцу и образу,остало је све била пломба јер је 5х рађен.Др је једва извукла ту зубину .Три огромна корена,преко цм дуги,као агава расцветали,здрави...Рупа је огромна,боли.Шта ми предлажете за надокнаду зуба,али да не буде опет џепа и мириса?Хвала.Такође,психички ов
ЈБ, Лозница – 20. oktobar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 20. oktobar 2018.

Poštovana, nedostatak zuba može se nadoknaditi na više načina, a sve u zavisnosti od stanja i uslova u usnoj duplji, procene stomatologa, Vaših želja i mogućnosti. Naravno, konkretni predlozi mogu se dati tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskih snimaka. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobro vece,imam problem pre par Dana pukao mi je Deo zuba tacnije 4 gore I kvaran je ,posle dva dana pojavila mi se tvrda kugla skoro na obrazu s unutrasnje strane,nemam neki bol ali me iritira.mozete li mi reci sta je to,kako se Leci I koja je cena?Hvala najlepse.
Gorana, Beograd – 10. maj 2017.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. maj 2017.

Poštovana Gorana, nemoguće je dati precizan odgovor na Vaše pitanje bez stomatološkog pregleda. Neophodno je napraviti mali (retroalveolarni) snimak zuba koji je pukao, i tek nakon analize snimka i stomatološkog pregleda moguće je odrediti tok i cenu terapije. Stojimo Vam na raspolaganju za pregled i dalje savete.

Srdačan pozdrav, Ordinacija Kolak


Pitanje: Poštovani, Prije 5 mjeseci radila sam operaciju zuba dvojke, te prije neki dan sam bila kod stomatologa da uradim cirkonsku navlaku na taj zub, jer je se nakon operacije razglimao. Međutim on je pukao u korjenu, i morala sam ga izvaditi. Koliko vremena treba da ta rana zaraste, da bih mogla uraditi most.Moj stomatolog predlaze da to ne radi odmah, ali ce mi staviti kao neki zub privremeno dok rana malo zaraste. Da li je uopšte moguće uradi to nešo privremeno i koliko treba da budem ovako bez zuba. Unaprijed zahvalna. Lijep pozdrav.
Mirela, Gračanica – 29. novembar 2015.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 30. novembar 2015.

Poštovana Mirela,

moguće je uraditi privremenu krunicu i kada ne postoji zub, a individualno je vreme zarastanja rane, i stomatolog će prateći situaciju odlučiti kada je pravo vreme za protetsko zbrinjavanje defekta. Drugo rešenje je da se, ukoliko to situacija dozvoljava, na mesto izvadjenog zuba plasira implant i uradi krunica, bez brušenja susednih zuba…

Srdačan pozdrav


Pitanje: Poštovani, htjeo bih Vas zamoliti da mi date pravi savjet vezano za jedinicu koja se (od mog pada sa motora na zube) slomila na pola,pocrnila i izvadio sam zivac iz nje jer je tako moralo. Od tad svakih nekoliko godina mijenjam plombe jer mi se lome, ali mi se takodje ne svidja ni njihova boja obzirom da je pola mog zuba crno pa mora da se uskladi sa njim.. Zelim da pobijelim sve zube, i ne znam sta da radim sa ovom jedinicom, kako da je uskladim sa ostatkom.. Da li mozete da mi date savjet? Unaprijed hvala!
Filip, – 06. mart 2014.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 07. mart 2014.

Poštovani Filipe, imajući u vidu opisanu situaciju i činjenicu da od zuba već nedostaje veći deo čvrste zubne supstance, najprikladnije rešenje bi bilo zbrinuti taj zub protetskom nadoknadom, tačnije nadogradnjom i krunicom. Najbolji estetski efekat postiže se bezmetalnim keramičkim krunicama. S obzirom da ste naveli da planirate izbeljivanje zuba, indikovano bi bilo najpre to uraditi, pa zatim boju keramičke krunice birati prema novoj (izbeljenoj) boji zuba. Za pregled i konsultacije, stojimo Vam na raspolaganju.


Pitanje: 2 jedinice gornje vilice su mi veće dok su ostali zubi sitniji, i to mi estetski izgleda ruzno. Da li bih taj problem mogla rijesiti sa krunicama, inace imam 17 godina. I kako se otprilike krecu cijene?
arna, – 28. jun 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 29. jun 2013.

Poštovana Arna, postoji čitav niz postupaka kojima je moguće rešiti Vaš estetski problem, a jedan od njih je i putem krunica. Predlažem Vam da nas kontaktirate i zakažete stomatološki pregled na osnovu koga ćemo biti u mogućnosti da Vam ponudimo najbolje rešenje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pstovani, skoro sam stavila metalo-keramicke krunice na jedinice i dvojke u gornjoj vilici iskljucivo zbog estetskih razloga, zubi su bili zdravi ali nepravilnog oblika. Problem je u tome sto nikako nisam zadovoljna rezultatima. Da li postoji mogucnost skidanja ovih krunica i pronalazenja nekog boljeg resenja? I koji bi Vas predlog bio? Unapred zahvalna.
Kaca, – 27. april 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 28. april 2013.

Postovana Kaca, naravno da postoji mogucnost uklanjanja krunica, ali najpre je neophodno da dodjete na pregled i da zajednicki ustanovimo cime niste zadovoljni i sta bismo mogli da promenimo da bi dosli do zadovoljavajuceg resenja.


Pitanje: Veoma često škripim zubima u toku noći. Nekada mi se dešava da se budim sa bolom u zglobu, a primetio sam i da su zubi počeli da mi se troše. Kako mogu da rešim ovaj problem?
Bogdan, – 04. april 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 05. april 2013.

Škripanje zubima ili bruksizam predstavlja prekomerno, forsirano stiskanje i škripanje zubima koje nije povezano sa žvakanjem hrane, a vrlo često se javlja u toku noći. U ovim situacijama dolazi do izuzetno jakog opterećenja zuba i njihovih potpornih struktura. Bruksizam je često posledica emocionalnog stresa, napetosti, straha ili zamora. Kao posledice bruksizma, javljaju se dosadne jutarnje glavobolje, napeti i bolni mišići, pogotovo ujutru, ali i ozbiljna oštećenja čvrstih zubnih tkiva, uključujući trošenje, pa čak i pucanje zuba, kao i povlačenje desni i oštećenje donjoviličnog zgloba. Osim sanacije postojećih oštećenja, predlažemo i izradu silikonskog štitnika za zube, koji se nosi na zubima u toku noći i na taj način se sprečava dalje trošenje zuba i pojava bolova u zglobu.