Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 131-139 od 141 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani, imam 23 godine. Gornja desna osmica je samo jednim delom izrasla. Pre tri dana jako su mi natekle desni oko te osmice i jako me boli kad zvacem. Bila sam kod stomatologa, koji mi je rekao da zub nije pokvaren nego je u blagoj upali jer treba da izraste. Takodje i donja desna osmica mi je delimicno izrasla, pa kaze da se ta dva zuba verovatno nabijaju jedan o drugi. Imam jos jedan problem. Taj dan kada mi je natekla osmica, pojavila mi se odmah ispod vilice na desnoj strani vrata zlezda, koja je uvecena i bas bolna na dodir. Zelim da Vas pitam da li uzrok tome moze da bude osmica koja je u upali. Hvala!
Marina, Novi Sad – 14. septembar 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 17. septembar 2013.

Poštovana Marina, otok i osetljivost regionalnih limfnih žlezda je normalna reakcija na zapaljinske procese u usnoj duplji. Neophodno je uraditi rendgenski snimak pomenutih zuba i utvrditi njhov odnos prema okolnim anatomskim strukturama i proceniti da li imaju dovoljno prostora da se normalno smeste u zubni niz, a ako se proceni da za to ne postoje uslovi, pristupiti njihovoj ekstrakciji.


Pitanje: Moje pitanje je u vezi fiksne proteze za zube.Pošto sam stavila i gornju i donju protezu, počele su da mi spadaju bravice sa zadnjih zuba u donjoj vilici, pa je zubarka rekla da je to zbog toga što žvaćem na zadnje zube. Zakazala je prije 2 mjeseca da mi stavi prstenove, ali je onda bila spriječena, pa sam čekala 2 mjeseca da mi stavlja prstenove. Htjela sam da pitam utiču li tih 2-3 mjeseca na ispravljanje zuba i hoću li morati duže da nosim fiksnu protezu? Takodje sam htjela da pitam za ovu folijicu poslije proteze, koliko dugo se nosi i može li sa njom da se priča i jede. Pozdrav!
kristina, – 29. avgust 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 30. avgust 2013.

Poštovana Kristina, U toku trajanja terapije fiksnom protezom, dešava se da bravice spadnu sa zuba i to se posetom stomatologu lako rešava. Vreme trajanja terapije je individualno i zavisi od vrste i stepena nepravilnosti koja se koriguje. Verovatno se to odlaganje posete neće u značajnoj meri odraziti na Vašu terapiju. Završna faza ortodontske terapije naziva se retenciona faza ili faza održavanja rezultata terapije. Ona započinje onog momenta kada se ukloni fiksni ortodontski aparat i najčešće traje onoliko dugo koliko je trajala i terapija fiksnim aparatom, s tim što se vremenom postepeno redukuje nošenje retencionog aparata, a sve zavisi od tipa nepravilnosti koja je lečena. U ovoj fazi, pacijent nosi neki od retencionih aparata (proteza, folija, fiksni retainer…), koji održava zube u korigovanom položaju nakon terapije, usmerava zube u pravilnu okluziju i sprečava neželjena pomeranja zuba. Svakako da će Vam najbolja uputstva za to dati Vaš terapeut.


Pitanje: Postovani doktore, Prije 20 dana sam izvadila pokvaren umnjak. Operacija je prosla jako dobro, prvih 5 dana je bilo odlicno. Medjutim zadnjih par dana imam povremene pulsirajuce bolove, nekada znaju biti nepodnosljivi. Bila sam kod stomatologa koji je vadio umnjak, cistio mi je ranu i rekao da se ne sekiram jer su to normalni bolovi kod umnjaka. Ja sam htjela da cujem i vase misljenje.
Svetlana, Trebinje – 20. avgust 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 23. avgust 2013.

Poštovana Svetlana, Bol se vrlo često može javiti kao jedna od komplikacija nakon vadjenja zuba i najčešće je prolaznog karaktera. Može biti posledica dužeg vadjenja zuba, postojanja patološkog procesa oko korena zuba, oštećenja koštanog grebena, alveolita, tj. slabije prokrvljenosti rane itd. U svakom slučaju, uradili ste ono što se inače savetuje u tim situacijama, tj. obratili ste se svom stomatologu, koji je preduzeo sve neophodne mere.


Pitanje: Poštovani, već par meseci mi raste umnjak, stanje je praćeno bolom s vremena na vreme. Danas sam primetila da su desni na mestu umnjaka bele, kao da je u pitanju infekcija. Ispirala sam usta 3% hidrogenom, medjutim nikakve reakcije nije bilo, kakva inače prati infekciju. Šta bi bilo najbolje da uradim? Unapred hvala!
Željka, – 25. jul 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 27. jul 2013.

Poštovana Željka, Bleda boja na mekom tkivu u regiji nicanja zuba je normalna pojava i ne predstavlja znak infekcije, a nicanje umnjaka često može biti praćeno bolom različitog intenziteta. Najbolje bi bilo da napravite rendgenski snimak regije u kojoj zub niče i da se obratite stomatologu, kako bi se procenili uslovi za nicanje zuba. Takođe, ne savetujemo ispiranje niti bilo kakvu terapiju bez preporuke Vašeg stomatologa.


Pitanje: Moji zubi su prirodno žućkasti. Probala sam razne paste, ali nijedna ne pomaže u njihovom izbeljivanju. Skoro sam tražila po internetu neko rešenje i naletela na Plus white 5 minute speed whitening, gel koji izbeljuje zube. Zanima me da li mi on može trajno pomoći i da li postoji u tom preparatu nešto što može da mi ošteti zube? Hvala unapred.
Aleksandra, Beograd – 23. jul 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 24. jul 2013.

Poštovana Aleksandra, proizvod koji ste pomenuli je jedan od mnogih proizvoda za kućno izbeljivanje zuba. Aktivni sastojak ovog gela za izbeljivanje je vodonik-peroksid, koji se uz karbamid-peroksid u najvećem broju slučajeva koristi za izbeljivanje zuba i njihova koncentracija varira, od gela do gela. Sastojci preparata za izbeljivanje u stomatološkoj ordinaciji imaju veću koncentraciju aktivnih sastojaka, pa su i efikasniji u izbeljivanju zuba. Neki od preparata za izbeljivanje kod kuće mogu biti efikasni, ali pacijenti se žale da nijansa nije uvek ujednačena na svim površinama zuba ili da na kraju ipak nemaju rezultat kakav žele. Za zadovoljavajući rezultat kućnog izbeljivanja zuba često je neophodno da prođe i nekoliko nedelja, uz svakodnevnu upotrebu gela. Predvidivost i pouzdanost rezultata, kao i nadzor od strane stomatologa, je razlog zašto se izbeljivanju zuba u ordinaciji daje prednost. Izbeljivanje zuba je reverzibilan proces, što znači da ne postoji trajno izbeljivanje zuba, već se boja zuba tokom vremena postepeno vraća u početnu nijansu. Sam period postojanosti dobijenih rezultata vrlo je individualan i na njega najviše utiču neke navike pacijenta, kao što su pušenje, česta konzumacija prebojenih pića i hrane (crno vino, kafa, čaj, cvekla…). Ukoliko se preparati za izbeljivanje koriste pravilno i prema uputstvima proizvođača, nema trajnih oštećenja čvrstih zubnih tkiva. Na početnoj stranici našega sajta, klikom na opciju "Lasersko izbeljivanje zuba" mozete pročitati nesto više o samim procedurama izbeljivanja zuba.


Pitanje: Nosim protezu, dve i po godine, a imam 14 godina. Jedna trojka, sa desne strane još uvek ne izbija, ali se jasno vidi kad se baš nasmejem, tu je, pobelela je, ali još uvek ni traga od probijanja. Da li treba da radim nešto da bi ona probila? Hvala unapred.
Mekica, Novi Pazar – 21. jul 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 23. jul 2013.

Poštovana, uobičajeno je da stalni očnjaci u gornjoj vilici niču u uzrastu 11-12 godina, ali se dešavaju i odstupanja. Imajući u vidu da već nosite protezu, najbolje bi bilo da se obratite svome ortodontu, koji će na osnovu pregleda i analize rendgenskog snimka moći da utvrdi da li postoji zametak toga zuba, i ako postoji, kakav je položaj, kao i da proceni njegov potencijal za nicanje.


Pitanje: Pozdrav doktore. Imam cistu u regiji korena trojke, gore desno u vilici. Specijalista me je poslao na oralnu hirurgiju, posto je ona probala bez anestezije da mi radi to onom iglicom, al nisam izdrzao bol. Samo me zanima da li ce mi seci vilicu na hirurgiji ili ce isto sa tom iglicom raditi i da li to boli? Hvala Vam unapred, pozdrav.
Robert, Novi Sad – 19. jul 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 21. jul 2013.

Poštovani Roberte, u pojedinim situacijama nije moguće adekvatno izlečenje konzervativnom (endodontskom) terapijom, pa je indikovana hirurška intervencija. Najpre je neophodno kliničkim pregledom i analizom rendgenskog snimka postaviti dijagnozu i nakon toga se odlučiti za način terapije. Uklanjanje radikularne (periapikalne) ciste hirurškim putem spada u rutinske intervencije, a sastoji se iz pravljenja reza na mekom tkivu u regiji promene, trepanacije površinskog sloja kosti i uklanjanja promene, nakon čega sledi punjenje kanala korena zuba. Podrazumeva se aplikovanje lokalnog anestetičkog sredstva, tako da je sama intervencija bezbolna.


Pitanje: Dobar dan, kada sam bio dijete stomatolog mi je izvadio sve cetiri sedmice jer su bile kvarne i rekao da ce na njihovo mjesto nici umnjaci. Sada imam 21 godinu i tri umnjaka su mi vec odavno nikla ali cetvrti nece, je li moguce da nece nikada ni niknuti?
senad, bihac – 09. jul 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 11. jul 2013.

Poštovani Senade, neophodno je uraditi rendgenski snimak regije neizniklog zuba. Na snimku će se jasno videti da li uopšte postoji zametak zuba, i ako postoji, njegov položaj, odnos prema okolnim anatomskim strukturama i susednom zubu. Jedino analizom snimka možemo dobiti preciznije informacije o postojanju zametka zuba i njegovom potencijalu rasta. Inače, to što su iznikla prethodna tri umnjaka ne mora da znači da postoji zametak četvrtog i da će i on nići.


Pitanje: Koliko kosta profesionalno izbeljivanje zuba laserskom metodom? Da li vi proizvodite neke preparate za kucno izbeljivanje,ako ne,sta preporucujete?
Ljiljana, Sombor – 07. jul 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 09. jul 2013.

Postovana Ljijljana, postoji širok spektar fabričkih preparata za kućno izbeljivanje zuba, a naša praksa ja da pacijentima nakon obavljenog kliničkog pregleda, razgovora sa pacijentom i procene ocekivanih rezultata preporučimo najadekvatniju metodu. Na početnoj stranici našega sajta, klikom na opciju "Lasersko izbeljivanje zuba" mozete pročitati nesto više o samim procedurama izbeljivanja zuba. O ceni laserskog izbeljivanja zuba bićete obavešteni putem e-maila.

Go to page: