Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 131-140 od 148 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Poštovani, Interesuje me da li udarac četkice o zube o zub(e) tokom pranja može na bilo koji način da ošteti zub(e), da izazove lom, da ih malo izbrusi itd. Izvinjavam se ako je pitanje neozbiljno ali se mnogo brinem oko toga. Unapred hvala na vremenu i odgovoru!
Bojan, Kragujevac – 28. oktobar 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 31. oktobar 2013.

Poštovani Bojane, ukoliko se koristi pravilna tehnika pranja zuba i adekvatna četkica za zube nema opasnosti od oštećenja zuba. Savetujem da se javite Vašem stomatologu koji će nakon pregleda utvrditi da li je eventualno došlo do nekih oštećenja, preporučiti odgovarajuću četkicu za zube i dati Vam instrukcije o pravilnoj tehnici pranja zuba.


Pitanje: Poštovani, vadila sam pre tačno dve nedelje donji umnjak koji je više puta bio popravljan i lečen, ali je i pored toga bio osetljiv na hladno i toplo. Zub je jako teško izvađen. Prvo kruna, zatim je koristio bušilicu (verovatno da bi razdvojio korenove), a potom vadio gvozdenom polugom koren po koren, ali je baš teško išlo. Ubod od anestezije u "obraz" me je baš boleo. Sada nakon 14 dana još imam bolove. Deo rane mi trne na hladno, imam verovatno trizmus, boli me cela vilica sa te strane, glava, slepoočnica, uvo, vilica i deo grla kod krajnika.... Vilica je ukočena i ne mogu da je otvorim više od 0.5 cm..... Vežbam otvaranje usta ali uzaludno.... Kod stomatologa (koji je vadio zub) sam išla, ali on kaže da je sve uredu, odbio je i da snimi, a pogledao vrlo ofrlje i kratko. Najgore je što sam ja ove dve nedelje koristila Rapten K i Nimulid (svaki po 7 dana) i sad moram da prekinem sa lekovima protiv bolova jer mogu da oštete jetru dužim korišćenjem... Bez leka me baš baš boli, trne, a i otok je još prisutan u onlasti donje vilice. Koliko dugo može da potraju bolovi? Da li je normalno da mi trne deo rane? Koliko traje trizmus? (meni je počeo posle 7-og dana, ali mi nije bolje i pored vežbanja vilice). Da li je trizmus nastao od loše date anestezije, s obzirom da me boli i mesto uboda? Da li postoji mogućnost da je deo zuba, korena ili plombe zaostao u rani (na tom mestu gde mi trne), ne vidi se ništa i ne krvari, ali mi deluje kao da na tom mestu teže zarasta) . Dokle ću imati bolove? Ne mogu više da trpim, a ne smem da pijem više lekove. Hvala!
Milica, Beograd – 28. oktobar 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 31. oktobar 2013.

Poštovana Milice, kao i u većini slučajeva, jako je teško dati odgovore na Vaša pitanja bez detaljnog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka regije vadjenog zuba. Trizmus je najčešće odbrambeni fiziološki refleks i predstavlja grč mišića što za posledicu ima otežano (a u odredjenom broju slučajeva i potpuno onemogućeno) otvaranje usta. Uzroci trizmusa mogu biti razni, od nekih opštih oboljenja, preko zapaljinskih procesa i infekcija u usnoj duplji, otežanog nicanja zuba, povrede mišića prilikom davanja mandibularne anestezije, traume mekog tkiva prilikom komplikovanijih ekstrakcija zuba… Terapija trizmusa započinje uklanjanjem njegovog uzročnika i vežbanjem otvaranja usta. Takodje, zračenje traumatizovanog regiona infracrvenim zracima može dati dobre rezultate. Što se tiče bola, on predstavlja relativno čestu pojavu nakon ekstrakcije zuba. Njegovi uzroci mogu biti mnogobrojni, a lečenje je kauzalno, što znači da se leči uklanjanjem njegovog uzroičnika. U svakom slučaju, moj savet je da se javite stomatologu koji će nakon detaljno obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka znati da uspostavi pravilnu dijagnozu i ordinira najbolju moguću tereapiju.


Pitanje: Dragi doktore,potreban mi je savet... Prvo da kazem da se jako plasim zubara,sto je i dovelo do losih posledica po moje zube,usled retkih,skoro nikakvih poseta zubaru... Poslednja je bila u osnovnoj školi,a sada imam 26 godina i trudnica sam, 7-mesec trudnoće... Naime, pre nekoliko dana sam otišla stomatologu,koji mi je očistio zub,otvorio kanal,malo brusio i stavio nešto u zub, tj. u kanal,ne znam... Nakon toga je stavio nešto belo preko,nalik gipsu... Dva sata nakon toga "umirala" sam od bolova,bukvalno... Valjda sam i dodatno osetljiva na bol zbog trudnoće. Rečeno mi je da dodjem još jednom za 15 dana. Pretpostavljam da će mi tada vaditi živac. Moje pitanje glasi: da li je to previše bolno? Do sada je sve radjeno bez anestezije. Da li umrtvljeni živac boli kad se vadi? Molim najiskreniji odgovor. Unapred zahvalna, Marija.
Marija, Smederevo – 16. oktobar 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 18. oktobar 2013.

Poštovana Marija, prema Vašem opisu, verovatno Vam je, u sklopu endodontske terapije, na pulpu postavljeno sredstvo za nekrotizaciju (za “umrtvljivanje živca”). Normalno je da pacijent oseća bolove nakon te intervencije, pogotovo ukoliko je zahvat izvršen bez anestezije. Najbolnija faza je odmah po postavljanju ovoga sredstva i ona u najvećem broju slučajeva bude neutralisana dok još traje dejstvo anestezije, pošto je uobičajeno da se ovakvi zahvati rade uz lokalno aplikovanje anestetika. Pacijentima se obično savetuje da, ukoliko osete bolove nakon intervencije, popiju neki analgetik. Bolovi bi trebalo da prestanu u togu toga dana ili idućeg dana. U zavisnosti od zuba koji se leči i sredstva koje se aplikuje, sledeća poseta se zakazuje za 7, 10 ili 14 dana, i ukoliko je sredstvo delovalo, tj. nekrotizovalo pulpu, sve sledeće faze bi trebalo da budu bezbolne. Ukoliko pacijent oseti bol, ponavlja se aplikacija sredstva za nekrotizaciju pulpe ili se lečenje završava uz lokalno aplikovanje anestetika.


Pitanje: Poštovani, izvadila sam umnjak proslog petka, od tada imam temperaturu, otok cele vilice, rane na nepcu, bol ide i do ušiju. Pošto je stomatolog odbio da me uputi dalje, otisla sam kod ušnog lekara, tuširao mi je sa AgNO3 5%, ja i dalje ne jedem ništa, a dijagnoza je Stomatitis aphtosa. Da li mi mozete reći sta je to i da li je stomatolog kriv za ovo? Hvala unapred
Milica, Kursumlija – 17. oktobar 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 18. oktobar 2013.

Poštovana Milice, Stomatitis aphtosa ili afte su bolne ulceracije koje se mogu javiti po skoro svim delovima sluzokože usne duplje. Uzrok njihovog nastanka je još uvek nepoznat, a kao mogući uzroci navode se nasledje, endokrini poremećaji, neki psihogeni faktori, trauma, bakterijske i virusne infekcije, alergije, opšti pad imunog sistema… Danas su u upotrebi različiti preparati za lečenje afti, a u stomatološkoj ordinaciji je moguće tretirati ih laserom. Moj savet je, s obzirom na ekstrakciju umnjaka i povišenu telesnu temperaturu, da se obratite specijalisti oralne medicine koji će uspostaviti pravilnu dijagnozu i adekvatnu terapiju.


Pitanje: Zanima me, ako koristim PLUS WHITE: 5 MINUTE SPEED WHITENING za izbeljivanje zuba i izbelim zube, da li moram i dalje da koristim taj preparat, kako bi mi ostali beli zubi ili je dovoljno samo da ih perem pastom ?
Aleksandar, Vranje – 13. oktobar 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 15. oktobar 2013.

Poštovani Aleksandre, kod korišćenja bilo kog preparata, najbolje je pridržavati se uputstava koje proizvođač preporučuje. Treba napomenuti, da bez obzira na metodu kojom su zubi izbeljivani, dobijeni rezultat nije trajan i posle izvesnog vremena zubi se vraćaju na početnu nijansu ,koja je bila pre procesa izbeljivanja. Na prebojavanje zuba u značajnoj meri utiče česta komzumacija obojenih pića (kafa, čajevi, crno vino) i cigareta. Dakle, za održavanje rezultata, neophodno je izbegavati faktore koji utiču na prebojavanje zuba, neophodna je redovna i pravilna higijena usta i zuba, a s vremena na vreme, mogu se koristiti sredstva za održavanje rezultata izbeljivanja (paste za izbeljivanje zuba, tračice…).


Pitanje: Poštovani, dobar dan! Jučer sam bila kod svoje stomatologice, i nakon što mi je utvrdila karijes, započela mi je brušenje, ali po cijelom zubu. Zanima me da li je normalno reagiranje zuba nakon brušenja, da me sada boli na različite podražaje toplog/hladnog? Hvala na odgovoru.
Lorena, Rijeka – 04. oktobar 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 08. oktobar 2013.

Poštovana Lorena, postoperativna osetljivost, odnosno osetljivost nakon restorativnog stomatološkog zahvata, je relativno česta pojava. Odlikuje se bolnom osetljivošću na termičke nadražaje (toplo, hladno), kao i bolom prilikom zagrižaja. Ova osetljivost može biti rezultat promena u čvrstim zubnim tkivima nakon preparacije (uklanjanja karijesa), kao i postojanja mikroprostora na spoju zub-ispun. Bolna osetljivost se može javiti i kada je plomba visoka. Najčešće ovi simptomi nestanu nakon nekoliko dana, do dve nedelje. Ukoliko ta osetljivost ne prestane nakon dve nedelje ili dođe do pojave spontanih bolova, potrebno je obratiti se stomatologu.


Pitanje: Dobro vece! Imam jedno pitanje iz oblasti ortodoncije. Pre dva dana sam stavio fiksnu protezu, pa nih zeleoe da vas pitam kako da obavljam higijenu zuba na mestima gde su bravice, da li za to treba da se koriste neke posebne cetkice i paste? Da li posle skidanja proteza moze da se pojavi karijes na zubima? Da li smem da zvacem zubima gde je proteza? Iako mozete da mi kazete jos neki savet sto se tice nosenja proteze.Hvala unapred!
Mladen, Nis – 28. septembar 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 30. septembar 2013.

Poštovani Mladene, žica, bravice i ostali delovi fiksne proteze za ispravljanje zuba mogu otežati pranje zuba, pa je potrebno u izvesnoj meri promeniti navike i savladati pranje zuba sa fiksnom protezom. Generalno, pored uobičajenih sredstava za pranje zuba (četkica za zube, konac za zube i rastvor za ispiranje usta), potrebno je uvesti korišćenje interdentalne četkice i naučiti kako se čiste delovi proteza za ispravljanje zuba, a kako zubi u novonastalom stanju. Kako je zube i desni prilikom nošenja fiksne proteze teže održavati, nekada će biti potrebno dodatno stručno čišćenje, ultrazvučnim aparatom i profesionalnim četkicama i pastama. O ovome je njabolje porazgovarati sa stomatologom tokom kontrole fiksne proteze. Tokom trajanja terapije i nakon skdanja fiksne proteze, neophodne su kontrole zuba, a ukoliko je i higijena na zadovoljavajućem nivou, rizik od nastanka karijesa ne bi trebalo da bude povećan. Srdačan pozdrav!


Pitanje: Imam problem sa suvim ustima. Moze li vestacka pljuvacka da resi problem trajno? Imam zbog toga i zadah, ujutru posle spavanje imam belicaste naslage u ustima, koren jezika je beo do polovine.
Jasna, Kragujevac – 24. septembar 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 27. septembar 2013.

Poštovana Jasna, Vaš problem može izazvati više različitih faktora i teško je samo na osnovu kratkog opisa uspostaviti pravilnu dijagnozu. Moj savet je da se obratite specijalisti oralne medicine radi detaljanog pregleda i, po potrebi, uzmimanja brisa. Tek na osnovu pregleda i dobijenih nalaza moguće je uspostavi ispravnu dijagnozu, proceniti tok bolesti i odrediti adekvatnu terapiju.


Pitanje: Postovani, imam 23 godine. Gornja desna osmica je samo jednim delom izrasla. Pre tri dana jako su mi natekle desni oko te osmice i jako me boli kad zvacem. Bila sam kod stomatologa, koji mi je rekao da zub nije pokvaren nego je u blagoj upali jer treba da izraste. Takodje i donja desna osmica mi je delimicno izrasla, pa kaze da se ta dva zuba verovatno nabijaju jedan o drugi. Imam jos jedan problem. Taj dan kada mi je natekla osmica, pojavila mi se odmah ispod vilice na desnoj strani vrata zlezda, koja je uvecena i bas bolna na dodir. Zelim da Vas pitam da li uzrok tome moze da bude osmica koja je u upali. Hvala!
Marina, Novi Sad – 14. septembar 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 17. septembar 2013.

Poštovana Marina, otok i osetljivost regionalnih limfnih žlezda je normalna reakcija na zapaljinske procese u usnoj duplji. Neophodno je uraditi rendgenski snimak pomenutih zuba i utvrditi njhov odnos prema okolnim anatomskim strukturama i proceniti da li imaju dovoljno prostora da se normalno smeste u zubni niz, a ako se proceni da za to ne postoje uslovi, pristupiti njihovoj ekstrakciji.


Pitanje: Moje pitanje je u vezi fiksne proteze za zube.Pošto sam stavila i gornju i donju protezu, počele su da mi spadaju bravice sa zadnjih zuba u donjoj vilici, pa je zubarka rekla da je to zbog toga što žvaćem na zadnje zube. Zakazala je prije 2 mjeseca da mi stavi prstenove, ali je onda bila spriječena, pa sam čekala 2 mjeseca da mi stavlja prstenove. Htjela sam da pitam utiču li tih 2-3 mjeseca na ispravljanje zuba i hoću li morati duže da nosim fiksnu protezu? Takodje sam htjela da pitam za ovu folijicu poslije proteze, koliko dugo se nosi i može li sa njom da se priča i jede. Pozdrav!
kristina, – 29. avgust 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 30. avgust 2013.

Poštovana Kristina, U toku trajanja terapije fiksnom protezom, dešava se da bravice spadnu sa zuba i to se posetom stomatologu lako rešava. Vreme trajanja terapije je individualno i zavisi od vrste i stepena nepravilnosti koja se koriguje. Verovatno se to odlaganje posete neće u značajnoj meri odraziti na Vašu terapiju. Završna faza ortodontske terapije naziva se retenciona faza ili faza održavanja rezultata terapije. Ona započinje onog momenta kada se ukloni fiksni ortodontski aparat i najčešće traje onoliko dugo koliko je trajala i terapija fiksnim aparatom, s tim što se vremenom postepeno redukuje nošenje retencionog aparata, a sve zavisi od tipa nepravilnosti koja je lečena. U ovoj fazi, pacijent nosi neki od retencionih aparata (proteza, folija, fiksni retainer…), koji održava zube u korigovanom položaju nakon terapije, usmerava zube u pravilnu okluziju i sprečava neželjena pomeranja zuba. Svakako da će Vam najbolja uputstva za to dati Vaš terapeut.

Go to page: