Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 134-142 od 142 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Koliko kosta profesionalno izbeljivanje zuba laserskom metodom? Da li vi proizvodite neke preparate za kucno izbeljivanje,ako ne,sta preporucujete?
Ljiljana, Sombor – 07. jul 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 09. jul 2013.

Postovana Ljijljana, postoji širok spektar fabričkih preparata za kućno izbeljivanje zuba, a naša praksa ja da pacijentima nakon obavljenog kliničkog pregleda, razgovora sa pacijentom i procene ocekivanih rezultata preporučimo najadekvatniju metodu. Na početnoj stranici našega sajta, klikom na opciju "Lasersko izbeljivanje zuba" mozete pročitati nesto više o samim procedurama izbeljivanja zuba. O ceni laserskog izbeljivanja zuba bićete obavešteni putem e-maila.


Pitanje: Postovani, izvadio sam gornji, desni kutnjak pre 4 dana, vadjenje je trajalo vise od sat vremena zbog komplikacija i pucanja zuba. Prilikom vadjenja otkinut je i deo kostane srzi. Jos uvek osecam jake bolove i nema naznaka zarastanja rane.. Takodje, imam problem sa desnim sinusom. Zanima me da li je u pitanju moguca infekcija? Hvala, Milan
Milan, Odzaci – 04. jul 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 05. jul 2013.

Poštovani Milane, vrlo često se kao posledica komplikovanog i dugotrajnog vađenja zuba mogu javiti bol i sporije zarastanje ekstrakcione rane. Kao i u većini slučajeva, jako je teško bez kliničkog pregleda i analize rendgenskih snimaka doneti pravu dijagnozu. Infekcija može da bude jedna od komplikacija nakon vadjenja zuba. Bol i problem sa sinusom, sami po sebi, ne moraju biti znakovi infekcije. Bol može biti posledica dužeg vadjenja zuba, postojanja patološkog procesa oko korena zuba, oštećenja koštanog grebena, kao i alveolita, tj. slabije prokrvljenosti rane, čime bi se moglo objasniti i teže zarastanje rane. Problemi sa sinusom mogu biti hronični, što bi se moglo dijagnostikovati pomoću ortopantomografskog snimka, a mogu nastati i prilikom vadjenja zuba, što se dijagnostikuje u ordinaciji nakon završene intervencije. Neki od znakova infekcije su intezivni, pulsirajući bol, crvenilo i otok u predelu rane, kao i pojava gnojnog sekreta. Sve to može biti praćeno i povišenom telesnom temperaturom. Da zaključimo, Vaši simptomi ne moraju biti znaci infekcije, pogotovo ukoliko ste nakon intervencije bili pokriveni antibiotskom terapijom. Neophodno je da se javite stomatologu koji će znati na osnovu pregleda i analize rendegnskih snimaka utvrditi postoji li potreba za nekom dodatnom terapijom.


Pitanje: Postovani, Primetio sam, mozda poslednja godina, kako mi se iznad jedne jedinice povlace desni. Taj zub je radjen. Koren je moj, ali je ubacen kocic i krunica odozgo. Ne secam se kad je tacno uradjen, mozda pre 3, 4 godine. Uvek sam osecao neku nelagodu u korenu zuba. Imam jos par zuba kojima je ugradjen kocic, ali je s njima sve ok. Poslednjih 20-ak dana primecujem kako mi se gore pomenuta jedinica po malo klima, a i osecam nekako vecu nelagodu na zagriz ili kad prstom gurnem zub. Cini mi se kao da pored zuba po malo izadje neki gnoj. Ocigledno je tu postojala infeekcija od samog pocetka. Da li se ovaj zub, koren, spasiti nekom intervencijom, operacijom, da se ojaca koren zuba? Hvala!
Sasa, – 02. jul 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 02. jul 2013.

Poštovani Saša, u Vašem slučaju neophodno je uraditi snimak pomenutog zuba i javiti se stomatologu. Kliničkim pregledom i detaljnom analizom snimka utvrdiće se da li je došlo do infekcije, kojeg je porekla (dentogenog ili parodontalnog), kakvo je stanje potpornog aparata zuba, a posebno koliko je očuvana alveolarna kost, tj. da li je došlo do njene resorpcije, proveriti valjanost protetskog rada i na osnovu donetih zaključaka proceniti da li moguće sačuvati takav zub i kojim terapijskim postupcima. Ukoliko postoje uslovi i ukoliko je indikovano, moguće je aplikacijom “veštačke kosti” doprineti većoj stabilnosti pomenutog zuba. U svakom slučaju za više informacija neophodno je uraditi detaljan klinički pregled i analizu rendgenskog snimka.


Pitanje: Postovani, Zainteresovana sam za trajno izbeljivanje zuba laserom. Kljucno pitanje je definicija trajnog, dakle period postojanosti zeljene, biserne nijanse? Trenutna boja - bela do blago zuckasta na pojedinim zubima. Bila bih Vam, takodje, zahvalna kada biste istakli i cenu tretmana. Pozdrav.
Zorica, Beograd – 27. jun 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 29. jun 2013.

Poštovana Zorice, izbeljivanje zuba spada u estetsku granu stomatologije i to je reverzibilan proces, što znači da ne postoji trajnjo izbeljivanje zuba, već se boja zuba tokom vremena postepeno vraća u početnu nijansu. Sam period postojanosti dobijenih rezultata vrlo je individualan i varira od pacijenta do pacijenta. Na njega najviše utiču navike pacijenta u koje spadaju pušenje, konzumiranje prebojenih pića i hrane (crno vino, kafa, čaj, cvekla…), upotreba odredjenih lekova i slično, i uz pravilno i redovno održavanje oralne higijene može trajati i više godina. Nakon izvršenog laserskog izbeljivanja zuba dobijaju se uputstva i saveti o daljim postupcima u cilju održavanja postignutih rezultata. Za sve druge informacije možete nas kontaktirati, a cena tretmana će Vam biti prosledjena putem maila. Srdačan pozdrav.


Pitanje: 2 jedinice gornje vilice su mi veće dok su ostali zubi sitniji, i to mi estetski izgleda ruzno. Da li bih taj problem mogla rijesiti sa krunicama, inace imam 17 godina. I kako se otprilike krecu cijene?
arna, – 28. jun 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 29. jun 2013.

Poštovana Arna, postoji čitav niz postupaka kojima je moguće rešiti Vaš estetski problem, a jedan od njih je i putem krunica. Predlažem Vam da nas kontaktirate i zakažete stomatološki pregled na osnovu koga ćemo biti u mogućnosti da Vam ponudimo najbolje rešenje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: dobar dan, imam šuplji zub kutnjak i prekrilo ga je zubno meso i više se ne vidi zub pa me zanima da li je to opasno i šta bi trebao napraviti, hvala
goran, – 23. maj 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 23. maj 2013.

Dobar dan Gorane, u Vašem slučaju je neophodno napraviti snimak pomenutog zuba i javiti se stomatologu. Kliničkim pregledom i analizom snimka će se utvditi stanje zuba. Najverovatnije će biti indikovano vađenje kutnjaka i ukoliko je to dijagnoza, trebalo bi što pre pristupiti toj intervenciji. Posledice zadržavanja takvog zuba u ustima, pored lokalnih tegoba u smislu bola i lokalnog otoka, mogu biti i širenje infekcije i narušavanje opšteg zdravstvenog stanja.


Pitanje: Zanima me da li se odmah nakon skidanja fiksne proteze moze uraditi lasersko izbeljivanje zuba, i koliko je to bezbedno za zube, posebno posle nosenja fiksne? Hvala unapred!
Sandra, Beograd – 19. maj 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 20. maj 2013.

Postovana Sandra, nisu zabeleženi štetni efekti izbeljivanja zuba nakon nošenja fiksnog ortodontskog aparata tako da se može raditi lasersko izbeljivanje zuba . Naša iskustva govore da se eventualno može javiti umerena osetljivost zuba na hladne napitke, ali je to propratna pojava koja se i inače može javiti i nije u vezi sa prethodnim nošenjem fiksnog aparata. Nakon tretmana izbeljivanja, zubi se zaštite visokokoncentrovanim rastvorima fluorida, pa ako se ova neprijatnost i pojavi, prolaznog je karaktera i traje obično samo u toku dana kada se tretman radio.


Pitanje: Poštovani, imam neispravan zagrižaj, odnosno nedovoljno razvijenu gornju vilicu. Donja vilica je normalne veličine. Napred je razlika kada zagrizem 1 milimetar, ali sa strane i do 5-6 milimetara, s obzirom da su se zubi da se tako izrazim uvukli sa strane da bi svi stali Zubi su mi odokativno u nizu, ni jedan ne ide preko drugog, čak sam dobijala komplimente za osmeh, okolina ne primećuje moj problem, a ni moj stomatolog mi nikad nije savetovao protezu već je tek na moju konstataciju da imam loš zagrižaj rekao da je u pitanju nedovoljno razvijena gornja vilica. Izvinjavam se na konfuznosti i laičkom objašnjenju. Moje pitanje je kako se i čime leči (ako se leči s obzirom na moje godine) nedovoljno razvijena gornja vilica (pseudoprogenija?), da li kod nas stavljaju RME i jel pomaže? Hvala!
Tamara, Novi Sad – 17. maj 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 20. maj 2013.

Poštovana Tamara, Vaš problem ulazi u domen specijalističke oblasti ortopedije vilica. Detaljnim kliničkim pregledom i analizom studijskih modela i rendgenskih snimaka postavlja se dijagnoza i donosi odluka o planu terapije. Pseudoprogenija ili nedovoljna razvijenost gornje vilice se leči primenom RPE (rapid palatal expander) ili RMEA (rapid maxillary expansion appliance), a u težim slučajevima i hirurškom intervencijom. Naravno da se kod nas primenjuje ova metoda i najbolji rezultati se postižu kod pacijenata do 17 - 18-te godine života, a u zavisnosti od stepena poremećaja, dobri rezultati mogu da se očekuju i kod pacijenata starije dobi. Nakon uspešno završene terapije i uklanjanja RPE aparata pristupa se postavljanju fiksnog aparata u cilju uspostavljanja pravilnog rasporeda zuba i pravilnog zagrižaja.


Pitanje: Dobar dan, pre mesec i 7 dana izvadio sam sesticu gornju levu zbog gangrene koju sam imao na zubu. Posle mesec dana od intervencije imam povremena krvarenja i bolove. Da li treba da se javim zubaru? Hvala unapred!
Mladen, NIs – 12. maj 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 20. maj 2013.

Poštovani Mladene, ukoliko i mesec dana nakon intervencije imate tegobe, neophodno je da se uz uradjeni rendgenski snimak regije izvadjenog zuba javite stomatologu i utvrdite šta je razlog tegoba. Stomatološkim pregledom i analizom snimka uspostaviće se dijagnoza i plan terapije u cilju rešavanja problema.

Go to page: