Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 139-148 od 148 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani, zanima me da li je moguce uraditi zubni most ako su dva noseca zuba plombirana? Fali mi gornja cetvorka a trojka i petica su radjene.Pozdrav
Goca, – 21. januar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 22. januar 2019.

Poštovana, fiksne protetske nadoknade moguće je izraditi kako na intaktnim zubima (zdravim, nelečenim), tako i na lečenim zubima, pod uslovom da su zadovoljeni svi neophodni preduslovi. Vaš problem može se rešiti na više različitih načina, a nakon obavljenog stomatološkog pregleda moglo bi se konkretno reći koje sve mogućnosti postoje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobar dan. Pre nekih 5-6 dana mi je stavljen lek na zub koji je bio pod upalom i stoga tada, zbog bola i pored anestezije, nije bilo moguce izvaditi zubni zivac. Zanima me da li je povecan bol na hladno (zaista boli) i osetljivost zuba na pritisak posle ovog vremena normalna pojava? Unapred hvala.
Viktor, – 27. januar 2019.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 27. januar 2019.

Poštovani Viktore, u zavisnosti od početne dijagnoze i preduzetih terapijskih mera, simptomi koje ste opisali mogu biti prateća pojava endodontske terapije. Savetujemo da nastavite sa terapijom u zakazanom terminu kod Vašeg stomatologa, a ukoliko imate tegobe koje ometaju normalne dnevne aktivnosti, obratite se stomatologu i pre zakazanog termina. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Imam sina od 2,5 godine koji je dobio karijes na zubima i to na svim četvorkama, te na jedinicama i dvojkama gore. Jedinicu je polomio sa godinu dana, te prednjim zubima uopće ne grize kad nešto jede, već sa strane. Karijes je dobio jer je pio sok na bočicu tijekom noći. Ono što me sad zabrinjava je da mu zubi sve više propadaju, jedna polovica dvojke mu je nestala. Bojim se da do 3 godine neće imati neke zube. Što mi savjetujete? I još jedno pitanje da li je za njega primjerena GC Tooth Mousse krema za zube, koliko često mu smijem mazati i ima li štetnosti na njegov organizam s obzirom na njegovu dob? Srdačan pozdrav! Maja Greguričević
Maja, Slavonski Brod – 01. februar 2019.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Majo, naš savet je da Vašeg sina svakako odvedete na pregled kod stomatologa, kako bi se utvrdilo stanje i predložile mere za sanaciju zuba. Takođe, savetujemo da tek nakon konsultacija sa stomatologom počnete primenjivati i odgovarajuće mere prevencije, u koje spada i primena preparata koji ste naveli. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, imam 39godina. Prije 20 godina sam slomila jedinicu, dvojku i trojku lijevo. Od tada su ti zubi nadogradjeni plombom. Na dvojci cak ima i jedan metalni kocic, kako je bila previse ostecena. Tada je i na sva tri zuba izvadjen zivac. Ja bih sad radila krunice. A pitanje je, da li je tacno da na tim zubima gdje je izvadjen zivac trebaju se raditi samo metalokeramicke krunice. Moj dr kaze da ce bezmetalne potamneti, kada zub nema zivac? Srdacan pozdrav, Jelena.
Jelena, Bec – 28. januar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Jelena, na endodontski lečenim zubima (zubima kojima je izvađen živac) mogu se izraditi i metalokeramičke i bezmetalne krunice, a nakon obavljenog stomatološkog pregleda, stomatolog predlaže odgovarajuće rešenje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Prije 3 nedjelje izvađen mi je donji umnjak hirurškim putem, bio je poluimapktiran. Ono što me muči, a nisam sigurna da li je normalna pojava je oštra kost koja se pojavila pri kraju rane, dakle s unutrašnje strane desni gdje je jezik. Nije u pitanju zaostao fragment već baš kost ispod desni. Koža preko kosti je poprilično tanka i pri dodiru imam osjećaj da je polako počela da puca i otkriva tu oštru kost, nisam sigurna. Ja ne znam da li je ovo normalna pojava ili se hitno moram javiti hirurgu? Unaprijed zahvalna!
Kristina, Budva – 07. februar 2019.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Kristina, bez obavljenog stomatološkog pregleda nije moguće dati odgovor na Vaše pitanje. Naš savet je da odete na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa kako bi se utvrdilo stanje nakon ekstrakcije zuba i u slučaju potrebe preduzele neke dodatne interevencije. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani! Ovako, zanima me da li mogu da zamenim celokupnu plombu na zubu jedinici, posto vec skoro 4 god traje. Inace, taj zub je celi u plombi, od njega je ostao samo koren. Zamenila bih ga sa kocicem i novom plombom. I molim Vas za Vase misljenje, da li je to dugotrajnoje sa kocicem od obicne plombe? Unapred hvala
Mina, Vrnjacka Banja – 06. februar 2019.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Mina, u slučaju kada nedostaje veći deo čvrste zubne supstance, u cilju veće postojanosti i stabilnosti plombe mogu se primeniti različite vrste kočića. Naravno, konkretniji odgovor u vezi sa tim koje rešenje je najadekvatnije u Vašem slučaju može se dati tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Zdravo, Molila bih za pojasnjenje oko odabira boja krunica, za cijelu gornju vilicu. Da li je nijansa A1 keramickih krunica presvijetla? Koja je nijansa najpribliznija prirodnoj boji zuba. Hvala
Sladjana, BUdva – 07. februar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Slađana, boja zuba je strogo individualna i ne postoji univerzalna. Na odabir boje utiču brojni faktori, a neki od najvažnijih su boja ostalih prisutnih zuba, oblik i površinska tekstura zuba, starosna dob, pol, boja tena, ali i osvetljenje, iskustvo i sposobnost razlikovanja boja. U odabiru boje zuba zajednički učestvuju stomatolog i pacijent. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, pre nedelju dana sam izvadio umnjak na donjoj vilici, operacija je generalno prosla dobro ali evo i nakon nedelju dan ne mogu da otvorim usta dovoljno. Odprilike otvorim do pola i da lje ne moze, zato sto u predelu gde mi je izvadjen zub osetim jak bol. Molim vas za neki savet.
Milos, Lebane – 20. februar 2019.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 25. februar 2019.

Poštovani Miloše, iako je teško bez stomatološkog pregleda dati precizan odgovor, prema opisu Vašeg problema, najverovatnije je došlo do pojave trizmusa, odnosno otežanog otvaranja usta kao posledica oštećenja mastikatornih mišića koji su u stanju grča. Uzroci trizmusa mogu biti razni, od nekih opštih oboljenja, preko zapaljenskih procesa i infekcija u usnoj duplji, otežanog nicanja zuba, povrede mišića prilikom davanja lokalne anestezije, traume mekog tkiva prilikom komplikovanijih ekstrakcija zuba… Terapija trizmusa započinje uklanjanjem njegovog uzročnika i vežbanjem otvaranja usta (do granice bola). Takodje, zračenje traumatizovanog regiona laserom ili lampom za biostimulaciju može dati dobre rezultate. Ipak, savetujemo Vam da se najpre obratite Vašem stomatologu, koji će nakon obavljenog pregleda moći da stekne uvid u situaciju i da Vam da odgovarajuće savete i preporuči eventualnu terapiju. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, potreban mi je savet u vezi lečenja zuba. Na gornjoj šestici se pre par dana pojavilo malo udubljenje, boje kao i ostatak zuba, sumnjam da su hrana ili deo otpale plombe uzrok. Počinje da mi se javlja osetljivost i osećaj kao da zub trne, povremeno u toku dana. Uobicajeno bih odmah otisla kod stomatologa, ali sam u trećem mesecu trudnoće, a sezona gripa jos ne jenjava, te stoga brinem da odem odmah. Da li mogu da sačekam jos oko dve nedelje, da li je to izvodljivo, bez drastičnih posledica? Molim za Vaš savet i unapred hvala.
Jovana, – 18. februar 2019.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 25. februar 2019.

Poštovana Jovana, trudnoća sama po sebi ne predstavlja kontraindikaciju za stomatološke intervencije. Što se tiče drugog dela Vašeg pitanja, iako je nezahvalno davati prognoze i savete bez obavljenog pregleda, ukoliko nema spontanih bolova, možete sačekati još koji dan, ali svakako treba da odete na stomatološki pregled, kako bi se utvrdilo stanje i eventualno preduzele neke terapijske mere. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani,imam fistulu na desni,gornja sedmica. Zub je bez zivca. Od ta dva kanala jedan je lijecen i on je dobar dok drugi to nije. Dr je ocistila i rekla da vise ne moze,dala mi antibitik,pa cemo vidjeti. Kaze da postoji sansa da se zub izvadi. Da li je to zaista neizbjezno? To je ujedno i moje pitanje. Unaprijed hvala.
Jelena, – 23. februar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 25. februar 2019.

Poštovana Jelena, tek nakon obavljenog kliničkog pregleda i analize rendgenskog snimka može se doneti odluka u vezi sa planom terapije. U zavisnosti od toka same terapije, može se govoriti o daljoj prognozi. Tek ukoliko su iscrpljene sve terapijske mogućnosti i ako se proceni da zub nema povoljnu prognozu, terapeut se odlučuje na ekstrakciju zuba. Srdačan pozdrav.

Go to page: