Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 11-18 od 75 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Poštovani Pre dve nedelje sam popravljao donju levu peticu i tražio da mi se da anestesezija tzv. blokada. Posle toga maksimalno otvorim jedan centimetar usta, ne mogu da stavim kašiku. Nakon sedam dana odem kod zubara i kaže mi da je oštećen živac, da ima ugrušak koji vežbanjem moram razbiti itd. Ali, ni nakon vežbanja se ne popravlja situacija, a bolovi prilikom vežbanja su neizdrživi. Šta da radim?
Zoran, Beograd – 04. februar 2016.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 06. februar 2016.

Poštovani Zorane, iako je teško bez stomatološkog pregleda dati precizan odgovor, prema opisu Vašeg problema, najverovatnije je došlo do pojave trizmusa, odnosno otežanog otvaranja usta kao posledica oštećenja mastikatornih mišića koji su u stanju grča. Uzroci trizmusa mogu biti razni, od nekih opštih oboljenja, preko zapaljenskih procesa i infekcija u usnoj duplji, otežanog nicanja zuba, povrede mišića prilikom davanja lokalne anestezije, traume mekog tkiva prilikom komplikovanijih ekstrakcija zuba… Terapija trizmusa započinje uklanjanjem njegovog uzročnika i vežbanjem otvaranja usta (do granice bola). Takodje, zračenje traumatizovanog regiona laserom ili lampom za biostimulaciju može dati dobre rezultate. Imajući u vidu da ste naveli da se situacija ne popravlja ni nakon vežbi, savetujemo da se ponovo obratite Vašem stomatologu, koji će nakon obavljenog pregleda moći da Vam da odgovarajuće savete i preporuči eventualnu terapiju. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Planiram trudnocu za par meseci ali postoji jedan problem koji me jako brine. Nosim fiksnu protezu 12 meseci i imam 28 godina. Zanima me Vase misljenje da li je moguce nositi protezu tokom trudnoce i koji je Vas savet. Hvala! Pozdrav.
Natasa, – 04. februar 2016.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 06. februar 2016.

Postovana Natasa, trudnoca ne predstavlja kontraindikaciju za terapiju fiksnim ortodontskim aparatom, tako da nemate razloga za brigu. Naravno, neophodno je da nastavite da idete na redovne kontrole kod Vaseg ortodonta i da se pridrzavate saveta u vezi sa ishranom i redovnim i pravilnim odrzavanjem oralne higijene. Srdacan pozdrav.


Pitanje: Postovani, imam 26 godina, i treci zub na gornjoj vilici, sa desne strane, nikad nije izrastao, tj. ostao je mlecan zub. Zanima me, da li je moguce nesto uraditi u estetskom smislu sa tim zubom, jer je on malo manji i kraci od ostalih, i naruzuje mi osmeh. Npr, da li je moguce uraditi fasetu ili nesto slicno? Hvala unapred!
Katarina, Beograd – 27. januar 2016.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 29. januar 2016.

Poštovana Katarina, bez stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka teško mi je da precizno odgovorim na Vaše pitanje, ali neko rešenje bi trebalo da postoji. Postoji više načina na koji može da se nadoknadi i preoblikuje zub, od kompozitnih nadogradnji i faseta, preko keramičkih faseta, do metalokeramičkih ili bezmetalnih krunica, ali tek nakon stomatološkog pregleda može da se oceni koja je od ovih metoda najadekvatnija u Vašem slučaju. Srdačan pozdrav


Pitanje: Za koliko vremenski rana zarasta posle vadjenja zuba?
marko, – 28. januar 2016.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 29. januar 2016.

Poštovani Marko, zarastanje rane je proces koji se odvija u više faza i sama dužina trajanja zarastanja rane je individualna i zavisi od više faktora, od veličine zuba koji je izvadjen, dužine trajanja vađenja, težine vađenja i slično… Meko tkivo u proseku zarasta za 2 - 3 nedelje, a alveoloarna kost počinje da se formira šeste nedelje i završava se za oko 4-6 meseci… srdačan pozdrav


Pitanje: Postovani, od pre par dana osecam jak pritisak i bol na prednje zube i u korenu zuba donje i gornje vilice. Bol prestane pa se u toku dana opet javi, nekad i pulsira bolno mesto. Kada masiram desne ublazavaju se bolovi. Nemam karijesa, vodim racuna o higijeni, ali imam zgusnute zube, u svojim 20 godinama sam .Takodje usled stresa moguce da stiskam zube. Sta bi moglo da bude uzrok, kao i sta preduzeti ?? Unapred zahvalna Tanja
Tanja, Beograd – 29. novembar 2015.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 03. decembar 2015.

Tanja

Poštovana Tanja, bez detaljnog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka teško je precizno odgovoriti na Vaše pitanje. Razlozi Vašeg problema mogu biti raznoliki, od problema sa desnima, zubima, ili, kao što ste i sami naveli, noćnog stiskanja i škripanja zubima, a moguće su i kombinacije nekih od ovih faktora. Tek nakom pravilno postavljene dijagnoze i pronalaženja uzroka, možemo uspostaviti i adekvatan plan terapije.

Srdačan pozdrav


Pitanje: Postovani, danas mi je na 48-mici vadjen zivac medjutim kada zagrizem i kada dodaknem zub cetkicom boli, da li je to tipicno posle vadjenja zivca ili ne bi trebalo da boli? Hvala unapred.
Katarina, – 03. decembar 2015.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 03. decembar 2015.

Poštovana Katarina, nije neobično da nakon vadjena nerva neki naredni period zub bude osetljiv na zagrižaj i dodir. Tokom vremena, bol bi trebalo postepeno da se smanjuje i na kraju skroz da prestane. Ukoliko u nekom narednom periodu ne dodje do postepenog smanjivanja bola, javite se Vašem stomatologu radi pomoći. Srdačan pozdrav


Pitanje: Vadila sam zub sa anestezijom i imala sam povreda zlezda.posle sedam dana mesto i jezik sumi kao pod anestezijom.Dali ima neki lek za ovo ostetenje?
svetlana, makedonija – 02. decembar 2015.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 03. decembar 2015.

Poštovana Svetlana, verovatno je došlo do oštećenja nerva prilikom aplikovanja anestezije ili vadjenja zuba, i u najvećem broju slučajeva (ukoliko nerv nije potpuno prekinut) tokom vremena dolazi do regeneracije istog i do smanjivanja i potpunog nestanka osećaja utrnulosti… U tim slučajevima savetuje se korišćenje preparata koji sadrže vitamin B kompleksa i grejanje (Solux ili Bioptron lampom).

Srdačan pozdrav


Pitanje: Poštovani, Prije 5 mjeseci radila sam operaciju zuba dvojke, te prije neki dan sam bila kod stomatologa da uradim cirkonsku navlaku na taj zub, jer je se nakon operacije razglimao. Međutim on je pukao u korjenu, i morala sam ga izvaditi. Koliko vremena treba da ta rana zaraste, da bih mogla uraditi most.Moj stomatolog predlaze da to ne radi odmah, ali ce mi staviti kao neki zub privremeno dok rana malo zaraste. Da li je uopšte moguće uradi to nešo privremeno i koliko treba da budem ovako bez zuba. Unaprijed zahvalna. Lijep pozdrav.
Mirela, Gračanica – 29. novembar 2015.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 30. novembar 2015.

Poštovana Mirela,

moguće je uraditi privremenu krunicu i kada ne postoji zub, a individualno je vreme zarastanja rane, i stomatolog će prateći situaciju odlučiti kada je pravo vreme za protetsko zbrinjavanje defekta. Drugo rešenje je da se, ukoliko to situacija dozvoljava, na mesto izvadjenog zuba plasira implant i uradi krunica, bez brušenja susednih zuba…

Srdačan pozdrav

Go to page: