Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 11-20 od 148 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Pozdrav, Prosle nedelje sam izvadila zivac, ove nedelje je bilo punjenje kanala pa posle dan je stavljena i plomba. Dakle, zub bi trebao da je umrtvljen. Medjutim, mene boli zub kada ga kucnem i sa strane i od dole. Ne boli me na zagrizaj, i ne sam od sebe, vec kad kucnem. Da li se ocekuje u pocetku da tako malo boli ili ovo uopste ne bi trebalo da se desava?
Nevena, – 16. maj 2019.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 14. jul 2019.

Poštovana Nevena, ukoliko u periodu dužem od nekoliko dana od završetka terapije i dalje osećate bolove ili neku drugu vrstu nelagodnosti, naš savet je da se svakako obratite stomatologu kako bi se mogla ustanoviti priroda problema. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Pre 8 dana sam radila most, a problem je, što mi je stomatolog prilikom brušenja zuba došao do živca.Pre stavljanja mosta mi je, po onome što mi je rekao, stavio lek za umrtvljenje živca i u roku od 30-ak sekundi, stavio most. Ne mogu opisati koliko je to bilo bolno. Zub me još uvek pomalo boli, a na zagrižaj uopšte ne smem ni da pomislim.Naknadno sam, čitajući članke na internetu, saznala da lek za umrtvljenje živca nakon 2 nedelje treba da se vadi. Obratila sam se u državnu stomatološku ambulantu(privatnici naravno ne žele da popravljaju tuđe brljotine, a ovaj koji mi je to napravio, takođe ne želi jer sam odbila da platim), gde su mi rekli da most mora da se skida, da se zub sanira, pa da se pravi novi most. Moje pitanje je, da li je zaista neophodno da se skida most ili je moguće da se to sanira bušenjem krunice.
Mirjana, Sremska Mitrovica – 08. maj 2019.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 14. jul 2019.

Poštovana Mirjana, endodontsku terapiju zuba moguće je izvesti i kroz krunicu, ali šta je i na koji način najbolje uraditi konkretno u Vašem slučaju, moguće je reći tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Zdravo,imam jedno pitanje. Ovako, obe jedinice su mi do pola u plombama, možda čak i viče, i pre nekoliko godina su promenile boju,tačnije pre 3 god. Tada sam otišla kod zubara i on mi je tada promenio plombe i izbelio ih,i izgledalo je doosta bolje, ali sada su opet potamnele. Otišla sam ponovo kod istog zubara i on mi je rekao da misli da sada neće moći da ih izbeli i da bih džabe pokušavala, i da su jedino rešenje krunice, koje ja ne bih volela da stavljam jer sam jako mlada i pokušala bih ponovo sa izbeljivanjem. Pitanje je šta vi mislite o ovome i da li vredi pokušavati ponovo izbeljivati ili ne?
Tijana, Pozega – 04. april 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 14. jul 2019.

Poštovana Tijana, prethodno izbeljivane zube moguće je ponovo izbeljivati, u zavisnosti od potrebe i pravilne indikacije. Naravno, tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka moglo bi se reći šta je u Vašem slučaju najbolja terapijska opcija. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Izvadio sam zub pre 20 dana i rana mi jos nije zarasla, s tim što sam dva puta išao na čisćenje te rane. Boli me samo pri jelu kada pritisnem hranu direktno na ranu, zanima me da li je to normalno i koliko bi moglo da traje?
Ivan, Loznica – 03. april 2019.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 14. jul 2019.

Poštovani, zarastanje rane nakon ekstrakcije zuba je proces koji se odvija u više faza, njegova dužina trajanja je individualna i zavisi od više faktora. Meko tkivo u proseku zarasta za 2 - 3 nedelje, a za potpuno zarastanje i obnavljanje alveoloarne kosti, u zavisnosti od veličine defekta, potrebno je da prođe 4-6 meseci. U periodu nakon ekstrakcije zuba, svakom pacijentu se preporučuje da se pridržava uputstava koje daje stomatolog nakon završene intervencije. U slučaju da osećate bilo kakve tegobe ili Vam se čini da rana ne zarasta kako treba, svakako Vam preporučujemo odlazak na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, da li moze da se radi zubni most ukoliko su zubi nosaci plombirani? Fali mi gornja cetvorka...i koja je orjentaciona cena? Pozdrav!
Goca, Kula – 11. mart 2019.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 13. mart 2019.

Poštovana, nosači fiksne protetske nadoknade (krunice, mosta) mogu biti intaktni zubi, ali i lečeni (plombirani) zubi. Što se tiče predloga plana eventualne terapije i cene protetskog rada, možete zakazati termin za pregled, kojom prilikom biste bili upoznati sa svim detaljima. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani,imam fistulu na desni,gornja sedmica. Zub je bez zivca. Od ta dva kanala jedan je lijecen i on je dobar dok drugi to nije. Dr je ocistila i rekla da vise ne moze,dala mi antibitik,pa cemo vidjeti. Kaze da postoji sansa da se zub izvadi. Da li je to zaista neizbjezno? To je ujedno i moje pitanje. Unaprijed hvala.
Jelena, – 23. februar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 25. februar 2019.

Poštovana Jelena, tek nakon obavljenog kliničkog pregleda i analize rendgenskog snimka može se doneti odluka u vezi sa planom terapije. U zavisnosti od toka same terapije, može se govoriti o daljoj prognozi. Tek ukoliko su iscrpljene sve terapijske mogućnosti i ako se proceni da zub nema povoljnu prognozu, terapeut se odlučuje na ekstrakciju zuba. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, potreban mi je savet u vezi lečenja zuba. Na gornjoj šestici se pre par dana pojavilo malo udubljenje, boje kao i ostatak zuba, sumnjam da su hrana ili deo otpale plombe uzrok. Počinje da mi se javlja osetljivost i osećaj kao da zub trne, povremeno u toku dana. Uobicajeno bih odmah otisla kod stomatologa, ali sam u trećem mesecu trudnoće, a sezona gripa jos ne jenjava, te stoga brinem da odem odmah. Da li mogu da sačekam jos oko dve nedelje, da li je to izvodljivo, bez drastičnih posledica? Molim za Vaš savet i unapred hvala.
Jovana, – 18. februar 2019.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 25. februar 2019.

Poštovana Jovana, trudnoća sama po sebi ne predstavlja kontraindikaciju za stomatološke intervencije. Što se tiče drugog dela Vašeg pitanja, iako je nezahvalno davati prognoze i savete bez obavljenog pregleda, ukoliko nema spontanih bolova, možete sačekati još koji dan, ali svakako treba da odete na stomatološki pregled, kako bi se utvrdilo stanje i eventualno preduzele neke terapijske mere. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, pre nedelju dana sam izvadio umnjak na donjoj vilici, operacija je generalno prosla dobro ali evo i nakon nedelju dan ne mogu da otvorim usta dovoljno. Odprilike otvorim do pola i da lje ne moze, zato sto u predelu gde mi je izvadjen zub osetim jak bol. Molim vas za neki savet.
Milos, Lebane – 20. februar 2019.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 25. februar 2019.

Poštovani Miloše, iako je teško bez stomatološkog pregleda dati precizan odgovor, prema opisu Vašeg problema, najverovatnije je došlo do pojave trizmusa, odnosno otežanog otvaranja usta kao posledica oštećenja mastikatornih mišića koji su u stanju grča. Uzroci trizmusa mogu biti razni, od nekih opštih oboljenja, preko zapaljenskih procesa i infekcija u usnoj duplji, otežanog nicanja zuba, povrede mišića prilikom davanja lokalne anestezije, traume mekog tkiva prilikom komplikovanijih ekstrakcija zuba… Terapija trizmusa započinje uklanjanjem njegovog uzročnika i vežbanjem otvaranja usta (do granice bola). Takodje, zračenje traumatizovanog regiona laserom ili lampom za biostimulaciju može dati dobre rezultate. Ipak, savetujemo Vam da se najpre obratite Vašem stomatologu, koji će nakon obavljenog pregleda moći da stekne uvid u situaciju i da Vam da odgovarajuće savete i preporuči eventualnu terapiju. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Zdravo, Molila bih za pojasnjenje oko odabira boja krunica, za cijelu gornju vilicu. Da li je nijansa A1 keramickih krunica presvijetla? Koja je nijansa najpribliznija prirodnoj boji zuba. Hvala
Sladjana, BUdva – 07. februar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Slađana, boja zuba je strogo individualna i ne postoji univerzalna. Na odabir boje utiču brojni faktori, a neki od najvažnijih su boja ostalih prisutnih zuba, oblik i površinska tekstura zuba, starosna dob, pol, boja tena, ali i osvetljenje, iskustvo i sposobnost razlikovanja boja. U odabiru boje zuba zajednički učestvuju stomatolog i pacijent. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani! Ovako, zanima me da li mogu da zamenim celokupnu plombu na zubu jedinici, posto vec skoro 4 god traje. Inace, taj zub je celi u plombi, od njega je ostao samo koren. Zamenila bih ga sa kocicem i novom plombom. I molim Vas za Vase misljenje, da li je to dugotrajnoje sa kocicem od obicne plombe? Unapred hvala
Mina, Vrnjacka Banja – 06. februar 2019.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Mina, u slučaju kada nedostaje veći deo čvrste zubne supstance, u cilju veće postojanosti i stabilnosti plombe mogu se primeniti različite vrste kočića. Naravno, konkretniji odgovor u vezi sa tim koje rešenje je najadekvatnije u Vašem slučaju može se dati tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Srdačan pozdrav.

Go to page: