Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 11-20 od 142 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani, pre nedelju dana sam izvadio umnjak na donjoj vilici, operacija je generalno prosla dobro ali evo i nakon nedelju dan ne mogu da otvorim usta dovoljno. Odprilike otvorim do pola i da lje ne moze, zato sto u predelu gde mi je izvadjen zub osetim jak bol. Molim vas za neki savet.
Milos, Lebane – 20. februar 2019.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 25. februar 2019.

Poštovani Miloše, iako je teško bez stomatološkog pregleda dati precizan odgovor, prema opisu Vašeg problema, najverovatnije je došlo do pojave trizmusa, odnosno otežanog otvaranja usta kao posledica oštećenja mastikatornih mišića koji su u stanju grča. Uzroci trizmusa mogu biti razni, od nekih opštih oboljenja, preko zapaljenskih procesa i infekcija u usnoj duplji, otežanog nicanja zuba, povrede mišića prilikom davanja lokalne anestezije, traume mekog tkiva prilikom komplikovanijih ekstrakcija zuba… Terapija trizmusa započinje uklanjanjem njegovog uzročnika i vežbanjem otvaranja usta (do granice bola). Takodje, zračenje traumatizovanog regiona laserom ili lampom za biostimulaciju može dati dobre rezultate. Ipak, savetujemo Vam da se najpre obratite Vašem stomatologu, koji će nakon obavljenog pregleda moći da stekne uvid u situaciju i da Vam da odgovarajuće savete i preporuči eventualnu terapiju. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Zdravo, Molila bih za pojasnjenje oko odabira boja krunica, za cijelu gornju vilicu. Da li je nijansa A1 keramickih krunica presvijetla? Koja je nijansa najpribliznija prirodnoj boji zuba. Hvala
Sladjana, BUdva – 07. februar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Slađana, boja zuba je strogo individualna i ne postoji univerzalna. Na odabir boje utiču brojni faktori, a neki od najvažnijih su boja ostalih prisutnih zuba, oblik i površinska tekstura zuba, starosna dob, pol, boja tena, ali i osvetljenje, iskustvo i sposobnost razlikovanja boja. U odabiru boje zuba zajednički učestvuju stomatolog i pacijent. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani! Ovako, zanima me da li mogu da zamenim celokupnu plombu na zubu jedinici, posto vec skoro 4 god traje. Inace, taj zub je celi u plombi, od njega je ostao samo koren. Zamenila bih ga sa kocicem i novom plombom. I molim Vas za Vase misljenje, da li je to dugotrajnoje sa kocicem od obicne plombe? Unapred hvala
Mina, Vrnjacka Banja – 06. februar 2019.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Mina, u slučaju kada nedostaje veći deo čvrste zubne supstance, u cilju veće postojanosti i stabilnosti plombe mogu se primeniti različite vrste kočića. Naravno, konkretniji odgovor u vezi sa tim koje rešenje je najadekvatnije u Vašem slučaju može se dati tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Prije 3 nedjelje izvađen mi je donji umnjak hirurškim putem, bio je poluimapktiran. Ono što me muči, a nisam sigurna da li je normalna pojava je oštra kost koja se pojavila pri kraju rane, dakle s unutrašnje strane desni gdje je jezik. Nije u pitanju zaostao fragment već baš kost ispod desni. Koža preko kosti je poprilično tanka i pri dodiru imam osjećaj da je polako počela da puca i otkriva tu oštru kost, nisam sigurna. Ja ne znam da li je ovo normalna pojava ili se hitno moram javiti hirurgu? Unaprijed zahvalna!
Kristina, Budva – 07. februar 2019.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Kristina, bez obavljenog stomatološkog pregleda nije moguće dati odgovor na Vaše pitanje. Naš savet je da odete na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa kako bi se utvrdilo stanje nakon ekstrakcije zuba i u slučaju potrebe preduzele neke dodatne interevencije. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, imam 39godina. Prije 20 godina sam slomila jedinicu, dvojku i trojku lijevo. Od tada su ti zubi nadogradjeni plombom. Na dvojci cak ima i jedan metalni kocic, kako je bila previse ostecena. Tada je i na sva tri zuba izvadjen zivac. Ja bih sad radila krunice. A pitanje je, da li je tacno da na tim zubima gdje je izvadjen zivac trebaju se raditi samo metalokeramicke krunice. Moj dr kaze da ce bezmetalne potamneti, kada zub nema zivac? Srdacan pozdrav, Jelena.
Jelena, Bec – 28. januar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Jelena, na endodontski lečenim zubima (zubima kojima je izvađen živac) mogu se izraditi i metalokeramičke i bezmetalne krunice, a nakon obavljenog stomatološkog pregleda, stomatolog predlaže odgovarajuće rešenje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Imam sina od 2,5 godine koji je dobio karijes na zubima i to na svim četvorkama, te na jedinicama i dvojkama gore. Jedinicu je polomio sa godinu dana, te prednjim zubima uopće ne grize kad nešto jede, već sa strane. Karijes je dobio jer je pio sok na bočicu tijekom noći. Ono što me sad zabrinjava je da mu zubi sve više propadaju, jedna polovica dvojke mu je nestala. Bojim se da do 3 godine neće imati neke zube. Što mi savjetujete? I još jedno pitanje da li je za njega primjerena GC Tooth Mousse krema za zube, koliko često mu smijem mazati i ima li štetnosti na njegov organizam s obzirom na njegovu dob? Srdačan pozdrav! Maja Greguričević
Maja, Slavonski Brod – 01. februar 2019.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 07. februar 2019.

Poštovana Majo, naš savet je da Vašeg sina svakako odvedete na pregled kod stomatologa, kako bi se utvrdilo stanje i predložile mere za sanaciju zuba. Takođe, savetujemo da tek nakon konsultacija sa stomatologom počnete primenjivati i odgovarajuće mere prevencije, u koje spada i primena preparata koji ste naveli. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobar dan. Pre nekih 5-6 dana mi je stavljen lek na zub koji je bio pod upalom i stoga tada, zbog bola i pored anestezije, nije bilo moguce izvaditi zubni zivac. Zanima me da li je povecan bol na hladno (zaista boli) i osetljivost zuba na pritisak posle ovog vremena normalna pojava? Unapred hvala.
Viktor, – 27. januar 2019.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 27. januar 2019.

Poštovani Viktore, u zavisnosti od početne dijagnoze i preduzetih terapijskih mera, simptomi koje ste opisali mogu biti prateća pojava endodontske terapije. Savetujemo da nastavite sa terapijom u zakazanom terminu kod Vašeg stomatologa, a ukoliko imate tegobe koje ometaju normalne dnevne aktivnosti, obratite se stomatologu i pre zakazanog termina. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, zanima me da li je moguce uraditi zubni most ako su dva noseca zuba plombirana? Fali mi gornja cetvorka a trojka i petica su radjene.Pozdrav
Goca, – 21. januar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 22. januar 2019.

Poštovana, fiksne protetske nadoknade moguće je izraditi kako na intaktnim zubima (zdravim, nelečenim), tako i na lečenim zubima, pod uslovom da su zadovoljeni svi neophodni preduslovi. Vaš problem može se rešiti na više različitih načina, a nakon obavljenog stomatološkog pregleda moglo bi se konkretno reći koje sve mogućnosti postoje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Vecer, Na gornjim zubima od jedinica do trojki postavljne su mi krunice prije 2 godine, te je pri tome svaki zub devitaliziran i uslikan da se vidi kako je napunjeno. Do sada su doktori svi govorili da je sve ok napunjeno. U zadnje vrijeme osjecam neku nelagodu na sredini, izmedju jedinica, kao da je nesto od hrane zapelo izmedu zuba. Da li postoji mogucnost da je to uzrokovano osjetljivim zubnim mesom? Postoji li mogucnost da unatoc zubnim krunicama hrana zapadne medju zube pa iritira? Da napomenem da koristim samo mekanu cetkicu, a ne i interdentalne cetkice uz to. Hvala na odgovoru.
Iva, Ri – 28. decembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 29. decembar 2018.

Poštovana Iva, kao i za većinu problema, tako i za onaj koji Vi imate, konkretan odgovor i savet ne može se dati bez obavljenog stomatološkog pregleda. Prisustvo protetske nadoknade u ustima, bilo da je u pitanju fiksna ili mobilna, zahteva i posebnu negu. Fiksne protetske nadoknade (krunice, mostovi) su trajno cementirane na zubima i da bi zadovoljile sve neophodne funkcionalne i estetske zahteve u dužem vremenskom periodu zahtevaju besprekorno održavanje oralne higijene. Da bi se ovo postiglo, osim osnovnih sredstava za održavanje oralne higijene, poželjno je koristiti i prilagođene interdentalne zubne četkice i oralne irigatore. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, pre dve sedmice sam vadila donju sesticu koja je bila lose izlecena, radi stavljanja fiksnog ortodontskog aparata. Vadjenje se zavrsilo operacijom jer se zub izlomio, operacija je bila teska i dugo je trajala. Sada, i posle dve sedmice i skidanja tri konca, rupa od rane je i dalje velika i boli, hrana stalno upada u nju i oseca se neprijatan miris koji potice iz nje. Na kontroli kazu da je sve u redu i da je samo potrebno strpljenje. Da li treba da potrazim misljenje drugog stomatologa? Unapred zahvalna na odgovoru.
Milica, Bor – 24. decembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 29. decembar 2018.

Poštovana Milice, odgovor na Vaše pitanje ne može se dati bez obavljenog stomatološkog pregleda. Naš savet je da imate poverenje u Vašeg stomatologa, jer onaj koji je obavio intervenciju verovatno ima i najbolji uvid u očekivano stanje nakon nje. Ako se problemi nastave, savetujemo ponovni odlazak na kontrolni pregled. Srdačan pozdrav.

Go to page: