Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 11-19 od 135 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani, zanima me da li je moguce uraditi zubni most ako su dva noseca zuba plombirana? Fali mi gornja cetvorka a trojka i petica su radjene.Pozdrav
Goca, – 21. januar 2019.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 22. januar 2019.

Poštovana, fiksne protetske nadoknade moguće je izraditi kako na intaktnim zubima (zdravim, nelečenim), tako i na lečenim zubima, pod uslovom da su zadovoljeni svi neophodni preduslovi. Vaš problem može se rešiti na više različitih načina, a nakon obavljenog stomatološkog pregleda moglo bi se konkretno reći koje sve mogućnosti postoje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Vecer, Na gornjim zubima od jedinica do trojki postavljne su mi krunice prije 2 godine, te je pri tome svaki zub devitaliziran i uslikan da se vidi kako je napunjeno. Do sada su doktori svi govorili da je sve ok napunjeno. U zadnje vrijeme osjecam neku nelagodu na sredini, izmedju jedinica, kao da je nesto od hrane zapelo izmedu zuba. Da li postoji mogucnost da je to uzrokovano osjetljivim zubnim mesom? Postoji li mogucnost da unatoc zubnim krunicama hrana zapadne medju zube pa iritira? Da napomenem da koristim samo mekanu cetkicu, a ne i interdentalne cetkice uz to. Hvala na odgovoru.
Iva, Ri – 28. decembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 29. decembar 2018.

Poštovana Iva, kao i za većinu problema, tako i za onaj koji Vi imate, konkretan odgovor i savet ne može se dati bez obavljenog stomatološkog pregleda. Prisustvo protetske nadoknade u ustima, bilo da je u pitanju fiksna ili mobilna, zahteva i posebnu negu. Fiksne protetske nadoknade (krunice, mostovi) su trajno cementirane na zubima i da bi zadovoljile sve neophodne funkcionalne i estetske zahteve u dužem vremenskom periodu zahtevaju besprekorno održavanje oralne higijene. Da bi se ovo postiglo, osim osnovnih sredstava za održavanje oralne higijene, poželjno je koristiti i prilagođene interdentalne zubne četkice i oralne irigatore. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, pre dve sedmice sam vadila donju sesticu koja je bila lose izlecena, radi stavljanja fiksnog ortodontskog aparata. Vadjenje se zavrsilo operacijom jer se zub izlomio, operacija je bila teska i dugo je trajala. Sada, i posle dve sedmice i skidanja tri konca, rupa od rane je i dalje velika i boli, hrana stalno upada u nju i oseca se neprijatan miris koji potice iz nje. Na kontroli kazu da je sve u redu i da je samo potrebno strpljenje. Da li treba da potrazim misljenje drugog stomatologa? Unapred zahvalna na odgovoru.
Milica, Bor – 24. decembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 29. decembar 2018.

Poštovana Milice, odgovor na Vaše pitanje ne može se dati bez obavljenog stomatološkog pregleda. Naš savet je da imate poverenje u Vašeg stomatologa, jer onaj koji je obavio intervenciju verovatno ima i najbolji uvid u očekivano stanje nakon nje. Ako se problemi nastave, savetujemo ponovni odlazak na kontrolni pregled. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Da li moze da se nosi fiksna proteza samo na donjoj vilici posto imam mostove na gornjoj , da li mogu da se zubi dovedu u pravilan polozaj i zatim skinu gornji mostovi i postave drugi koji bi odgovarali zagrizaju ?
slb, smederevo – 22. decembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 23. decembar 2018.

Poštovana, u zavisnosti od prirode problema i nepravilnosti, ortodontska terapija fiksnim ortodontskim aparatom može se sprovoditi u obe vilice ili u jednoj vilici. Naravno, koja terapija je indikovana u Vašem slučaju, može se odrediti tek nakon obavljenog pregleda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Da li je moguće staviti krunice na gornje zube, ukoliko je zagrižaj nepravilan, tako što su gornji zubi izbačeni dosta u odnosu na donje? Hvala
Babyblue, Beograd – 08. decembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 15. decembar 2018.

Poštovana, korekcije položaja zuba, kako u funkcionalnom, tako i u estetskom smislu, mogu se vršiti ortodontskom terapijom, a nekada i protetskim ili drugim nadoknadama. Ipak, za bilo kakav konkretan predlog, neophodno je najpre obaviti stomatološki pregled. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani,imala sam zubni kamenac i skinula sam ultrazvucnim tj laserskim putem,ali nakon toga nije mi ispolirala zube niti išta, a od tada imam sve hrapavost tugde je ocistila kamenac zbog toga. Pa bi htela da vas pitam dal treba sada odem na poliranje,kako da uklonim ovu hrapavost?
Snezana, Beograd – 06. decembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovana Snežana, u pojedinim slučajevima, poliranjem zuba nakon ultrazvučnog uklanjanja zubnog kamenca može se neutralisati ili ublažiti osećaj hrapavosti, ali bez obavljenog stomatološkog pregleda ne može se ni preporučiti bilo kakva intervencija. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Gornje dvojke su mi malo krive i ispravila bih to folijama za ispravljanje. Medjutim, kad sam bila mala, pala sam i jedinica mi je malo napukla, tj. vidi se tanka linija u zubu. Da li je zbog tog zuba bezbedno da nosim folije?
Sandra, – 06. decembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovana Sandra, svakako bi trebalo pre započinjanja ortodontske terapije obaviti detaljan stomatološki pregled i izvršiti sanaciju zuba, ukoliko za to postoji potreba. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, na donjoj 2 s moje lijeve strane izvađen je živac u 10 mj. te je zub napunjen i liječen. Nakon cca 3 tj. zub počinje boljeti uz osjećaj kuckanja i pulsiranja (ne nužno cijeli dan i istim intenzitetom) te pri četkanju. Na rtgu se ne vidi ništa što bi moglo uzrokovati takvu bol. Možete li mi reci koji je razlog tomu?
Iva, – 05. decembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovana Iva, konkretan odgovor na Vaše pitanje nije moguće dati bez obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Činjenica da se simptomi koje ste opisali dešavaju mesec dana nakon završetka endodontske terapije ukazuje na potrebu da se obratite stomatologu, kako bi se nakon obavljenog pregleda postavila dijagnoza i eventualno preduzeli neki terapijski koraci. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Na zubu tacnije na desni se stvorila kao neka cvora, ali nije naduven obraz niti ista, to je valjda isto otok, sta da se pije da splasne, ne boli zub samo taj čvor da ga tako nazovemo boli ali nema ona bela tackica ili bilo sta da se primeti da ima tecnost samo je tvrdo i desni su crvene u pitanju je donji zub sestica
Marko, – 04. decembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovani Marko, u slučaju da imate neki problem, ne savetujemo da uzimate terapiju na svoju ruku, već da se obratite stomatologu, koji će nakon obavljenog pregleda moći da Vam pomogne. Srdačan pozdrav.

Go to page: