Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 21-30 od 139 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Poštovani,imala sam zubni kamenac i skinula sam ultrazvucnim tj laserskim putem,ali nakon toga nije mi ispolirala zube niti išta, a od tada imam sve hrapavost tugde je ocistila kamenac zbog toga. Pa bi htela da vas pitam dal treba sada odem na poliranje,kako da uklonim ovu hrapavost?
Snezana, Beograd – 06. decembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovana Snežana, u pojedinim slučajevima, poliranjem zuba nakon ultrazvučnog uklanjanja zubnog kamenca može se neutralisati ili ublažiti osećaj hrapavosti, ali bez obavljenog stomatološkog pregleda ne može se ni preporučiti bilo kakva intervencija. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Gornje dvojke su mi malo krive i ispravila bih to folijama za ispravljanje. Medjutim, kad sam bila mala, pala sam i jedinica mi je malo napukla, tj. vidi se tanka linija u zubu. Da li je zbog tog zuba bezbedno da nosim folije?
Sandra, – 06. decembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovana Sandra, svakako bi trebalo pre započinjanja ortodontske terapije obaviti detaljan stomatološki pregled i izvršiti sanaciju zuba, ukoliko za to postoji potreba. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, na donjoj 2 s moje lijeve strane izvađen je živac u 10 mj. te je zub napunjen i liječen. Nakon cca 3 tj. zub počinje boljeti uz osjećaj kuckanja i pulsiranja (ne nužno cijeli dan i istim intenzitetom) te pri četkanju. Na rtgu se ne vidi ništa što bi moglo uzrokovati takvu bol. Možete li mi reci koji je razlog tomu?
Iva, – 05. decembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovana Iva, konkretan odgovor na Vaše pitanje nije moguće dati bez obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Činjenica da se simptomi koje ste opisali dešavaju mesec dana nakon završetka endodontske terapije ukazuje na potrebu da se obratite stomatologu, kako bi se nakon obavljenog pregleda postavila dijagnoza i eventualno preduzeli neki terapijski koraci. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Na zubu tacnije na desni se stvorila kao neka cvora, ali nije naduven obraz niti ista, to je valjda isto otok, sta da se pije da splasne, ne boli zub samo taj čvor da ga tako nazovemo boli ali nema ona bela tackica ili bilo sta da se primeti da ima tecnost samo je tvrdo i desni su crvene u pitanju je donji zub sestica
Marko, – 04. decembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovani Marko, u slučaju da imate neki problem, ne savetujemo da uzimate terapiju na svoju ruku, već da se obratite stomatologu, koji će nakon obavljenog pregleda moći da Vam pomogne. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovanje. Molim vas za informaciju. Pre sedam dana uradila sam dva mosta (u gornjoj i donjoj vilici). Bojom sam zadovoljna, estetski izgleda u redu, ali iznad jednog zuba u gornjoj i jednog u donjoj vilici, primecujem skroz tanku...mikrotanku tamnu linijicu. U pitanju su metalokeramicki mostovi. Molim vas, recite mi postoji li mogucnost prikrivanja te linijice necim? To je gotovo jedva primetno, niko to ne uocava ali ja to primecujem. Da li to znaci da zubar nije dobro odradio svoj posao ili je to jednostavno svojstvo metalokeramickih mostova? trebam li reklamirati kod zubara to u vezi tamne linije? Posle koliko otprilike pocinje da se nazire taj tamni rub, iz vaseg iskustva? Drugo pitanje: u donjoj vilici, na mestu kod zuba nosaca i mestu gde je nedostajao zub osecam, evo vec par dana od postavljanja, konstantno pulsiranje, tup bol, utrnulost, kao da neko iglicama bocka u zubno meso...mislim da reaguje i na slatko...toplo...sta bi to moglo biti? Molim vas za informacije... Sve najbolje, Marija
Marija, Smederevo – 22. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 23. novembar 2018.

Poštovana Marija, bez obavljenog stomatološkog pregleda ne može se dati bilo kakav odgovor na Vaše pitanje. Naš savet je da zakažete kontrolni pregled kod stomatologa kod koga ste radili protetski rad i rešite sve Vaše dileme. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav. Prije 2 dana sam isla zubaru da mi popravi vec popravljenu dvicu gornju. (Plomba ispala) Zubar mi je stavio lijek i rekao da dodjem za 2 tjedna. Mene zub boli skoro pa nepodnosljivo i tablete protiv bolova ne pomazu. Da li me boli jer lijek jos nije poceo djelovati i trebam li se brinuti? Hvala unaprijed.
Izabela, – 22. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 23. novembar 2018.

Poštovana Izabela, bez obavljenog stomatološkog pregleda i detaljnijih podataka u vezi sa prethodno preduzetim terapijskim merama, nije moguće dati neko konkretno mišljenje. Ipak, jedno je sigurno, ukoliko trpite bolove, potrebno je da se obratite Vašem stomatologu pre zakazanog termina. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Meni se jedinice preklapaju jedna preko druge. Moj stomatolog mi je rekao da je to zbog osmica koje rastu. Zanima me da li postoji mogucnost da se izvade neki drugi zubi umesto tih osmica? Inace osmice rastu pravilno i takodje mi je rekao da moram da nosim fiksnu protezu. Unapred hvala..
katarina, – 22. novembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 23. novembar 2018.

Poštovana Katarina, planiranje ortodontske terapije fiksnim aparatom nekada podrazumeva i ekstrakciju pojedinih zuba. Mišljenje o tome da li je neophodna ekstrakcija zuba pre ortodontske terapije daje ortodont, nakon obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, prije trinaest dana sam radila apikotomiju gornje jedinice.Taj zub je lijecen unazad tri mjeseca i prilikom svakog zatvaranja bi bolio i javio bi se otok.Zbog toga je zubar odlucio da radi apikotomiju.Poslije apikotomije imala sam otok i jake bolove.Poslije sedam dana se smirilo.Ali i dalje sam imala zatezanje u desnima i ne mogu se nasmijat a da me ne zaboli negdje iznad jedinice i dvice ,kao da zategne nesto sto je pod pritiskom.Sada me pocinje boliti dvojka,zub do te jedinice kada je dodirnem.Ne boli stalno ali zaboli u toku dana.Sta bi moglo biti?Jeli moguce da je dvica i bila problem ili je to normalno i spada u oporavak od zahvata?Usput prilikom apikotomije zubar mi je reko da na vrhu korijena dvojke ima crna tacka,ali da ne bi trebala stvarat probleme...Hvala
Berina, Zenica – 19. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 20. novembar 2018.

Poštovana, simptomi koje ste naveli nisu neuobičajeni nakon hirurških intervencija. Ipak, ukoliko i dalje osećate bolove kakve ste opisali na susednom zubu, trebalo bi da se obratite stomatologu kako bi se utvrdilo da li je neophodna neka intervencija. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani Vadio sam dva zuba, 7-ca i 5-ca. Posla 4-5 dana sam poceo da osecam male ostre ostatke, sad zuba ili vilice nisam siguran. Gde je vadjena 7-ca i dalje imam mali otok bez jakih bolova. Hoce telo izbaciti te ostatke? Sta bi po vama trebalo da uradim? Unapred hvala.
Rajko, – 19. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 20. novembar 2018.

Poštovani Rajko, ukoliko osećate bilo kakve tegobe u regiji ekstrahovanih zuba, trebalo bi da se obratite Vašem stomatologu i odete na kontrolni pregled. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Vec duzi period imam bol u predelu izmedju sestice i sedmice u donjoj vilici sa desne strane..Boli me na hladno i slatko ali kratkotrajno..Ali se desava da me nocu bol probudi i to neka vrsta tupog bola..Na manji pritisak,prolazak interdentalne cetkice, desni krvare..Nema nikakve vidljive promene na zubu..Po savetu stomatologa koristila sam Parodontax pastu mesec dana otprilike, gingival gel..Medjutim nisam primetila neko poboljsanje...Da li imate neki savet za mene? Unapred hvala
Ana, – 11. novembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 12. novembar 2018.

Poštovana Ana, odgovor na Vaše pitanje nije moguće dati bez obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Uzrok problema koje ste opisali mogao bi biti dentalni (zub) ili parodontalni (prisustvo parodontalnog džepa), ali o dijagnozi i eventualnoj terapiji može se pričati tek po obavljenom pregledu. Srdačan pozdrav.

Go to page: