Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 21-29 od 142 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Da li moze da se nosi fiksna proteza samo na donjoj vilici posto imam mostove na gornjoj , da li mogu da se zubi dovedu u pravilan polozaj i zatim skinu gornji mostovi i postave drugi koji bi odgovarali zagrizaju ?
slb, smederevo – 22. decembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 23. decembar 2018.

Poštovana, u zavisnosti od prirode problema i nepravilnosti, ortodontska terapija fiksnim ortodontskim aparatom može se sprovoditi u obe vilice ili u jednoj vilici. Naravno, koja terapija je indikovana u Vašem slučaju, može se odrediti tek nakon obavljenog pregleda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Da li je moguće staviti krunice na gornje zube, ukoliko je zagrižaj nepravilan, tako što su gornji zubi izbačeni dosta u odnosu na donje? Hvala
Babyblue, Beograd – 08. decembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 15. decembar 2018.

Poštovana, korekcije položaja zuba, kako u funkcionalnom, tako i u estetskom smislu, mogu se vršiti ortodontskom terapijom, a nekada i protetskim ili drugim nadoknadama. Ipak, za bilo kakav konkretan predlog, neophodno je najpre obaviti stomatološki pregled. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani,imala sam zubni kamenac i skinula sam ultrazvucnim tj laserskim putem,ali nakon toga nije mi ispolirala zube niti išta, a od tada imam sve hrapavost tugde je ocistila kamenac zbog toga. Pa bi htela da vas pitam dal treba sada odem na poliranje,kako da uklonim ovu hrapavost?
Snezana, Beograd – 06. decembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovana Snežana, u pojedinim slučajevima, poliranjem zuba nakon ultrazvučnog uklanjanja zubnog kamenca može se neutralisati ili ublažiti osećaj hrapavosti, ali bez obavljenog stomatološkog pregleda ne može se ni preporučiti bilo kakva intervencija. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Gornje dvojke su mi malo krive i ispravila bih to folijama za ispravljanje. Medjutim, kad sam bila mala, pala sam i jedinica mi je malo napukla, tj. vidi se tanka linija u zubu. Da li je zbog tog zuba bezbedno da nosim folije?
Sandra, – 06. decembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovana Sandra, svakako bi trebalo pre započinjanja ortodontske terapije obaviti detaljan stomatološki pregled i izvršiti sanaciju zuba, ukoliko za to postoji potreba. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, na donjoj 2 s moje lijeve strane izvađen je živac u 10 mj. te je zub napunjen i liječen. Nakon cca 3 tj. zub počinje boljeti uz osjećaj kuckanja i pulsiranja (ne nužno cijeli dan i istim intenzitetom) te pri četkanju. Na rtgu se ne vidi ništa što bi moglo uzrokovati takvu bol. Možete li mi reci koji je razlog tomu?
Iva, – 05. decembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovana Iva, konkretan odgovor na Vaše pitanje nije moguće dati bez obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Činjenica da se simptomi koje ste opisali dešavaju mesec dana nakon završetka endodontske terapije ukazuje na potrebu da se obratite stomatologu, kako bi se nakon obavljenog pregleda postavila dijagnoza i eventualno preduzeli neki terapijski koraci. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Na zubu tacnije na desni se stvorila kao neka cvora, ali nije naduven obraz niti ista, to je valjda isto otok, sta da se pije da splasne, ne boli zub samo taj čvor da ga tako nazovemo boli ali nema ona bela tackica ili bilo sta da se primeti da ima tecnost samo je tvrdo i desni su crvene u pitanju je donji zub sestica
Marko, – 04. decembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 11. decembar 2018.

Poštovani Marko, u slučaju da imate neki problem, ne savetujemo da uzimate terapiju na svoju ruku, već da se obratite stomatologu, koji će nakon obavljenog pregleda moći da Vam pomogne. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovanje. Molim vas za informaciju. Pre sedam dana uradila sam dva mosta (u gornjoj i donjoj vilici). Bojom sam zadovoljna, estetski izgleda u redu, ali iznad jednog zuba u gornjoj i jednog u donjoj vilici, primecujem skroz tanku...mikrotanku tamnu linijicu. U pitanju su metalokeramicki mostovi. Molim vas, recite mi postoji li mogucnost prikrivanja te linijice necim? To je gotovo jedva primetno, niko to ne uocava ali ja to primecujem. Da li to znaci da zubar nije dobro odradio svoj posao ili je to jednostavno svojstvo metalokeramickih mostova? trebam li reklamirati kod zubara to u vezi tamne linije? Posle koliko otprilike pocinje da se nazire taj tamni rub, iz vaseg iskustva? Drugo pitanje: u donjoj vilici, na mestu kod zuba nosaca i mestu gde je nedostajao zub osecam, evo vec par dana od postavljanja, konstantno pulsiranje, tup bol, utrnulost, kao da neko iglicama bocka u zubno meso...mislim da reaguje i na slatko...toplo...sta bi to moglo biti? Molim vas za informacije... Sve najbolje, Marija
Marija, Smederevo – 22. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 23. novembar 2018.

Poštovana Marija, bez obavljenog stomatološkog pregleda ne može se dati bilo kakav odgovor na Vaše pitanje. Naš savet je da zakažete kontrolni pregled kod stomatologa kod koga ste radili protetski rad i rešite sve Vaše dileme. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav. Prije 2 dana sam isla zubaru da mi popravi vec popravljenu dvicu gornju. (Plomba ispala) Zubar mi je stavio lijek i rekao da dodjem za 2 tjedna. Mene zub boli skoro pa nepodnosljivo i tablete protiv bolova ne pomazu. Da li me boli jer lijek jos nije poceo djelovati i trebam li se brinuti? Hvala unaprijed.
Izabela, – 22. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 23. novembar 2018.

Poštovana Izabela, bez obavljenog stomatološkog pregleda i detaljnijih podataka u vezi sa prethodno preduzetim terapijskim merama, nije moguće dati neko konkretno mišljenje. Ipak, jedno je sigurno, ukoliko trpite bolove, potrebno je da se obratite Vašem stomatologu pre zakazanog termina. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Meni se jedinice preklapaju jedna preko druge. Moj stomatolog mi je rekao da je to zbog osmica koje rastu. Zanima me da li postoji mogucnost da se izvade neki drugi zubi umesto tih osmica? Inace osmice rastu pravilno i takodje mi je rekao da moram da nosim fiksnu protezu. Unapred hvala..
katarina, – 22. novembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 23. novembar 2018.

Poštovana Katarina, planiranje ortodontske terapije fiksnim aparatom nekada podrazumeva i ekstrakciju pojedinih zuba. Mišljenje o tome da li je neophodna ekstrakcija zuba pre ortodontske terapije daje ortodont, nakon obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Srdačan pozdrav.

Go to page: