Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 21-29 od 148 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Nosim protezu, dve i po godine, a imam 14 godina. Jedna trojka, sa desne strane još uvek ne izbija, ali se jasno vidi kad se baš nasmejem, tu je, pobelela je, ali još uvek ni traga od probijanja. Da li treba da radim nešto da bi ona probila? Hvala unapred.
Mekica, Novi Pazar – 21. jul 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 23. jul 2013.

Poštovana, uobičajeno je da stalni očnjaci u gornjoj vilici niču u uzrastu 11-12 godina, ali se dešavaju i odstupanja. Imajući u vidu da već nosite protezu, najbolje bi bilo da se obratite svome ortodontu, koji će na osnovu pregleda i analize rendgenskog snimka moći da utvrdi da li postoji zametak toga zuba, i ako postoji, kakav je položaj, kao i da proceni njegov potencijal za nicanje.


Pitanje: Moji zubi su prirodno žućkasti. Probala sam razne paste, ali nijedna ne pomaže u njihovom izbeljivanju. Skoro sam tražila po internetu neko rešenje i naletela na Plus white 5 minute speed whitening, gel koji izbeljuje zube. Zanima me da li mi on može trajno pomoći i da li postoji u tom preparatu nešto što može da mi ošteti zube? Hvala unapred.
Aleksandra, Beograd – 23. jul 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 24. jul 2013.

Poštovana Aleksandra, proizvod koji ste pomenuli je jedan od mnogih proizvoda za kućno izbeljivanje zuba. Aktivni sastojak ovog gela za izbeljivanje je vodonik-peroksid, koji se uz karbamid-peroksid u najvećem broju slučajeva koristi za izbeljivanje zuba i njihova koncentracija varira, od gela do gela. Sastojci preparata za izbeljivanje u stomatološkoj ordinaciji imaju veću koncentraciju aktivnih sastojaka, pa su i efikasniji u izbeljivanju zuba. Neki od preparata za izbeljivanje kod kuće mogu biti efikasni, ali pacijenti se žale da nijansa nije uvek ujednačena na svim površinama zuba ili da na kraju ipak nemaju rezultat kakav žele. Za zadovoljavajući rezultat kućnog izbeljivanja zuba često je neophodno da prođe i nekoliko nedelja, uz svakodnevnu upotrebu gela. Predvidivost i pouzdanost rezultata, kao i nadzor od strane stomatologa, je razlog zašto se izbeljivanju zuba u ordinaciji daje prednost. Izbeljivanje zuba je reverzibilan proces, što znači da ne postoji trajno izbeljivanje zuba, već se boja zuba tokom vremena postepeno vraća u početnu nijansu. Sam period postojanosti dobijenih rezultata vrlo je individualan i na njega najviše utiču neke navike pacijenta, kao što su pušenje, česta konzumacija prebojenih pića i hrane (crno vino, kafa, čaj, cvekla…). Ukoliko se preparati za izbeljivanje koriste pravilno i prema uputstvima proizvođača, nema trajnih oštećenja čvrstih zubnih tkiva. Na početnoj stranici našega sajta, klikom na opciju "Lasersko izbeljivanje zuba" mozete pročitati nesto više o samim procedurama izbeljivanja zuba.


Pitanje: Poštovani, već par meseci mi raste umnjak, stanje je praćeno bolom s vremena na vreme. Danas sam primetila da su desni na mestu umnjaka bele, kao da je u pitanju infekcija. Ispirala sam usta 3% hidrogenom, medjutim nikakve reakcije nije bilo, kakva inače prati infekciju. Šta bi bilo najbolje da uradim? Unapred hvala!
Željka, – 25. jul 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 27. jul 2013.

Poštovana Željka, Bleda boja na mekom tkivu u regiji nicanja zuba je normalna pojava i ne predstavlja znak infekcije, a nicanje umnjaka često može biti praćeno bolom različitog intenziteta. Najbolje bi bilo da napravite rendgenski snimak regije u kojoj zub niče i da se obratite stomatologu, kako bi se procenili uslovi za nicanje zuba. Takođe, ne savetujemo ispiranje niti bilo kakvu terapiju bez preporuke Vašeg stomatologa.


Pitanje: Postovani doktore, Prije 20 dana sam izvadila pokvaren umnjak. Operacija je prosla jako dobro, prvih 5 dana je bilo odlicno. Medjutim zadnjih par dana imam povremene pulsirajuce bolove, nekada znaju biti nepodnosljivi. Bila sam kod stomatologa koji je vadio umnjak, cistio mi je ranu i rekao da se ne sekiram jer su to normalni bolovi kod umnjaka. Ja sam htjela da cujem i vase misljenje.
Svetlana, Trebinje – 20. avgust 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 23. avgust 2013.

Poštovana Svetlana, Bol se vrlo često može javiti kao jedna od komplikacija nakon vadjenja zuba i najčešće je prolaznog karaktera. Može biti posledica dužeg vadjenja zuba, postojanja patološkog procesa oko korena zuba, oštećenja koštanog grebena, alveolita, tj. slabije prokrvljenosti rane itd. U svakom slučaju, uradili ste ono što se inače savetuje u tim situacijama, tj. obratili ste se svom stomatologu, koji je preduzeo sve neophodne mere.


Pitanje: Moje pitanje je u vezi fiksne proteze za zube.Pošto sam stavila i gornju i donju protezu, počele su da mi spadaju bravice sa zadnjih zuba u donjoj vilici, pa je zubarka rekla da je to zbog toga što žvaćem na zadnje zube. Zakazala je prije 2 mjeseca da mi stavi prstenove, ali je onda bila spriječena, pa sam čekala 2 mjeseca da mi stavlja prstenove. Htjela sam da pitam utiču li tih 2-3 mjeseca na ispravljanje zuba i hoću li morati duže da nosim fiksnu protezu? Takodje sam htjela da pitam za ovu folijicu poslije proteze, koliko dugo se nosi i može li sa njom da se priča i jede. Pozdrav!
kristina, – 29. avgust 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 30. avgust 2013.

Poštovana Kristina, U toku trajanja terapije fiksnom protezom, dešava se da bravice spadnu sa zuba i to se posetom stomatologu lako rešava. Vreme trajanja terapije je individualno i zavisi od vrste i stepena nepravilnosti koja se koriguje. Verovatno se to odlaganje posete neće u značajnoj meri odraziti na Vašu terapiju. Završna faza ortodontske terapije naziva se retenciona faza ili faza održavanja rezultata terapije. Ona započinje onog momenta kada se ukloni fiksni ortodontski aparat i najčešće traje onoliko dugo koliko je trajala i terapija fiksnim aparatom, s tim što se vremenom postepeno redukuje nošenje retencionog aparata, a sve zavisi od tipa nepravilnosti koja je lečena. U ovoj fazi, pacijent nosi neki od retencionih aparata (proteza, folija, fiksni retainer…), koji održava zube u korigovanom položaju nakon terapije, usmerava zube u pravilnu okluziju i sprečava neželjena pomeranja zuba. Svakako da će Vam najbolja uputstva za to dati Vaš terapeut.


Pitanje: Postovani, imam 23 godine. Gornja desna osmica je samo jednim delom izrasla. Pre tri dana jako su mi natekle desni oko te osmice i jako me boli kad zvacem. Bila sam kod stomatologa, koji mi je rekao da zub nije pokvaren nego je u blagoj upali jer treba da izraste. Takodje i donja desna osmica mi je delimicno izrasla, pa kaze da se ta dva zuba verovatno nabijaju jedan o drugi. Imam jos jedan problem. Taj dan kada mi je natekla osmica, pojavila mi se odmah ispod vilice na desnoj strani vrata zlezda, koja je uvecena i bas bolna na dodir. Zelim da Vas pitam da li uzrok tome moze da bude osmica koja je u upali. Hvala!
Marina, Novi Sad – 14. septembar 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 17. septembar 2013.

Poštovana Marina, otok i osetljivost regionalnih limfnih žlezda je normalna reakcija na zapaljinske procese u usnoj duplji. Neophodno je uraditi rendgenski snimak pomenutih zuba i utvrditi njhov odnos prema okolnim anatomskim strukturama i proceniti da li imaju dovoljno prostora da se normalno smeste u zubni niz, a ako se proceni da za to ne postoje uslovi, pristupiti njihovoj ekstrakciji.


Pitanje: Imam problem sa suvim ustima. Moze li vestacka pljuvacka da resi problem trajno? Imam zbog toga i zadah, ujutru posle spavanje imam belicaste naslage u ustima, koren jezika je beo do polovine.
Jasna, Kragujevac – 24. septembar 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 27. septembar 2013.

Poštovana Jasna, Vaš problem može izazvati više različitih faktora i teško je samo na osnovu kratkog opisa uspostaviti pravilnu dijagnozu. Moj savet je da se obratite specijalisti oralne medicine radi detaljanog pregleda i, po potrebi, uzmimanja brisa. Tek na osnovu pregleda i dobijenih nalaza moguće je uspostavi ispravnu dijagnozu, proceniti tok bolesti i odrediti adekvatnu terapiju.


Pitanje: Dobro vece! Imam jedno pitanje iz oblasti ortodoncije. Pre dva dana sam stavio fiksnu protezu, pa nih zeleoe da vas pitam kako da obavljam higijenu zuba na mestima gde su bravice, da li za to treba da se koriste neke posebne cetkice i paste? Da li posle skidanja proteza moze da se pojavi karijes na zubima? Da li smem da zvacem zubima gde je proteza? Iako mozete da mi kazete jos neki savet sto se tice nosenja proteze.Hvala unapred!
Mladen, Nis – 28. septembar 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 30. septembar 2013.

Poštovani Mladene, žica, bravice i ostali delovi fiksne proteze za ispravljanje zuba mogu otežati pranje zuba, pa je potrebno u izvesnoj meri promeniti navike i savladati pranje zuba sa fiksnom protezom. Generalno, pored uobičajenih sredstava za pranje zuba (četkica za zube, konac za zube i rastvor za ispiranje usta), potrebno je uvesti korišćenje interdentalne četkice i naučiti kako se čiste delovi proteza za ispravljanje zuba, a kako zubi u novonastalom stanju. Kako je zube i desni prilikom nošenja fiksne proteze teže održavati, nekada će biti potrebno dodatno stručno čišćenje, ultrazvučnim aparatom i profesionalnim četkicama i pastama. O ovome je njabolje porazgovarati sa stomatologom tokom kontrole fiksne proteze. Tokom trajanja terapije i nakon skdanja fiksne proteze, neophodne su kontrole zuba, a ukoliko je i higijena na zadovoljavajućem nivou, rizik od nastanka karijesa ne bi trebalo da bude povećan. Srdačan pozdrav!


Pitanje: Poštovani, dobar dan! Jučer sam bila kod svoje stomatologice, i nakon što mi je utvrdila karijes, započela mi je brušenje, ali po cijelom zubu. Zanima me da li je normalno reagiranje zuba nakon brušenja, da me sada boli na različite podražaje toplog/hladnog? Hvala na odgovoru.
Lorena, Rijeka – 04. oktobar 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 08. oktobar 2013.

Poštovana Lorena, postoperativna osetljivost, odnosno osetljivost nakon restorativnog stomatološkog zahvata, je relativno česta pojava. Odlikuje se bolnom osetljivošću na termičke nadražaje (toplo, hladno), kao i bolom prilikom zagrižaja. Ova osetljivost može biti rezultat promena u čvrstim zubnim tkivima nakon preparacije (uklanjanja karijesa), kao i postojanja mikroprostora na spoju zub-ispun. Bolna osetljivost se može javiti i kada je plomba visoka. Najčešće ovi simptomi nestanu nakon nekoliko dana, do dve nedelje. Ukoliko ta osetljivost ne prestane nakon dve nedelje ili dođe do pojave spontanih bolova, potrebno je obratiti se stomatologu.

Go to page: