Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 31-40 od 135 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Izvadila sam 2014 godine levu i desnu osmicu, a na levoj osmici me sad boli meso oko tog izvadjenog zuba. Da li smem da namazem gingival i da ispiram hidrogenom i pantenolom. Na desnom obrazu iznutra imam neku kuglicu pri dnu koja stoji dva meseca. Lici da sam se ujela. Sta da radim, da li da odem na stomatoloski fakultet da oni vide?
Jovana, Beograd – 08. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. novembar 2018.

Poštovana Jovana, u slučaju kada primetite bilo kakvu promenu ili imate neki problem, uvek je bolje obratiti se stomatologu, koji će na osnovu obavljenog pregleda moći da Vam pomogne, nego da na svoju ruku primenjujete bilo kakvu terapiju. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Prije dva dana sam izvadila zub sesticu u donjoj vilico. Prvo mi krvarila rana citav dan, pa sam predvecer otisla ponovo stomatologu i zaustavio mi je krvarenje. Stavio mi je u ranu nesto bijelo kockice male kao stiropol. Prosla su dva dana, a mene mnogo boli rana i malo je Otekla, pijem antibiotike sto su mi propisali i popijem brufen u prahu, jer me boli zub. Jeli to uredu da boli malo duzi vremenski period?
Hana, Travnik – 03. novembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 03. novembar 2018.

Poštovana Hana, nakon ekstrakcije zuba, a u zavisnosti od više faktora, kao što su početna dijagnoza, težina same interevencije i mnogi drugi, bolovi mogu trajati narednih nekoliko dana. Ako se intenzitet bola ne smanjuje, savetujemo odlazak na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Operisala umnjak, izvadjen je i sve je u redu bila sam na anesteziji logicno, ali nakon nekoliko sati nakon operacije anestezija i dalje traje kad ce prestati njeno delovanje?
Jovana, Beograd – 01. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 03. novembar 2018.

Poštovana Jovana, u zavisnosti od vrste anestetičkog sredstva, količine koja je aplikovana, tehnike anesteziranja ali i još nekih faktora, nakon stomatološke intervencije osećaj utrnulosti može potrajati i nekoliko sati. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Prilikom pregleda za ortodontsku terapiju uočena je neadekvatno liječena šestica. I sad ja lijecim tu šesticu vec duze vrijeme ali mi je zubarica predlozila da ju izvadim da ima mjesta za umnjak. Nisam sigurna da je lijecim ili da izvadim zub u pitanju je endodoncija
Marija-Magdalena, Petrinja – 02. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 03. novembar 2018.

Poštovana Marija-Magdalena, bez obavljenog stomatološkog pregleda nije moguće dati odgovor na Vaše pitanje. U sklopu ortodontske terapije, nekada je indikovana namenska ekstrakcija zuba, kako bi se stvorio prostor za adekvatno raspoređivanje ostalih zuba. Svakako bi stomatolog koji leči Vaš zub i ortodont koji planira ortodontsku terapiju zajedničkim pregledom trebalo da donesu odluku o tome da li je za navedeni zub indikovana endodontska terapija ili ekstrakcija. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, dana ssam izvadila peticu levo jer je dr na rendgenskom snimku uočio cistu na pokvarenom korenu. Pri tome ta petica je fizički skinuta brusilicom sa već postojećeg mosta i koren je izvađen lako i uspešno. Piću antibiotike po preporuci po jedan na osam sati četiri dana. Pošto nameravam da skinem ceo most i uradim novi, koji će obuhvatiti i ovaj zub, zanima me da li je tri nedeljne dovoljno da ova rana zaarste i da se pristupi izradi novog mosta. Unapred hvala na odgovru. Pozdrav i svako dobro!
Valentina, Vranje – 30. oktobar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 03. novembar 2018.

Poštovana Valentina, ukoliko vreme i uslovi to dozvoljavaju, sa izradom fiksne protetske nadoknade najbolje je sačekati dok rana u potpunosti ne zaraste. Dužina trajanja perioda zarastanja rane nakon ekstrakcije zuba je individualna i zavisi od brojnih faktora. Savetujemo da u dogovorenom vremenskom periodu odete na pregled kod svoga stomatologa, koji će na osnovu kliničkog nalaza proceniti da li postoje uslovi za početak izrade nove protetske nadoknade. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, vadio sam zub sesticu pre 9 dana i rana mi jos nije zarasla. Zadnja 2 dana me ne boli rana ali prethodnih dana me dosta bolelo. Vadjenje zuba je bilo sa malim komplikacijama i rana je bila malo veca, zanima me koliko vremena treba da rana zaraste bar malo, posto se skoro nista nije promenilo od vadjenja, i zanima me da li postoji mogucnost da mi se rasklima petica pored nekako jer mislim da su mi se desni do nje povukle i da se malo klima kad je ljujam nekako kvrcne malo?
Nikola, Novi Sad – 25. oktobar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 26. oktobar 2018.

Poštovani Nikolak, zarastanje ekstrakcione rane je proces koji se odvija u više faza, njegova dužina trajanja je individualna i zavisi od više faktora. Neki od njih su veličina zuba koji je izvadjen, dužina trajanja intervencije, težina i složenost same intervencije. Meko tkivo u proseku zarasta za 2 - 3 nedelje, a za potpuno zarastanje i obnavljanje alveoloarne kosti, u zavisnosti od veličine defekta, potrebno je da prođe 4-6 meseci. Budući da ste naveli da imate utisak da rana ne zarasta i da osećate bolne simptome, savetujemo da odete na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Devojčica od 3 godine je pala i udarila gornju jedinicu. Od udarca zub se iskrivio ka unutra, ali se nimalo ne klati i ne menja boju, ne krvari i ne zadaje nikakve druge poteškoće osim što se ona žali da je boli kad zagrize njime ili kad se pritisne zub prstom. Malo smo u nedoumici da li posetiti stomatologa, takođe nikad nismo imali iskustva sa tim da se zub mođe iskriviti, a na kraju ne mođemo biti ni potpuno sigurni da ona nije imala taj zub malo ka unutra i od ranije, mada u to sumnjamo jer se ni supruga ni ja sećamo da je imala ravne i lepe jedinice. Ono što nas zabrinjava je vrsta povrede ako je do iskrivljenja došlo a da se zub ne klati nimalo. Pa je naše pitanje šta da radimo u ovom slučaju, najpre može li se zub iskriviti bez da se rasklima, kao i to je li moguće da je povreda kosti ili tki va oko zuba ozbiljnija? Hvala unapred, Srdačan pozdrav...
Bojan, Pančevo – 22. oktobar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 22. oktobar 2018.

Poštovani, kao posledica pada ili udarca dešavaju se traumatske povrede zuba. One su možda i najučestalije u dečijem uzrastu. Postoje različiti oblici ovih povreda, a promena položaja zuba (dislokacija) može biti jedna od posledica. Takođe,kod određenih tipova povreda, moguće je da zub promeni položaj, a da pri tom nema primetne luksacije (rasklaćenja). Naš savet je svakako da se obratite stomatologu, jer se jedino nakon obavljenog pregleda može dati konkretnije mišljenje i proceniti da li je potrebna terapija. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Поштовани,доста сам читала на нету о свом проблему.Желела бих да Вас питам за савет.Наиме,јуче ми је извађена горња шестица.То је први трајни зуб који сам изгубила,ако занемаримо три импактирана умњака(четврти нисам ни имала у заметку).За мене је ово велики губитак,а посебно што није моја грешка.Имам 42 године,три порођаја.О зубима се бринем од детињства,мајка ме редовно водила стоматологу и ја не знам ни шта значи када зуб боли јер сам реаговала на најмање тачкице.Е,ова шестица је била јача од мене.Од своје 20.године до сада,5 пута је пломбирана!Први пут када је др приметила квар,рекла ми је да је зуб споља здрав,али је изнутра сав као плаву боју одавао,дакле није било каријеса споља.Проблем је био у томе што сам ја имала у том низу 8 .која је под углом ударала у седмицу,а ова у шестицу,а и то је решено тек у мојој 35.години када је ОРЛ лекар открио узрок мом синуситису хроничном.Живела сам у разним градовима,разни зубари су радили моје зубе и коме год сам помињала недостатак умњака,одмахивали су руком,вилица ми мала,зуби крупни,сигурно их и немам,места ту нема.Са 35 ми ОРЛ препоручује ортопан и све јасно.Између те 6.и 7.је био џеп.Зуби се накривили у коренима,притисак те године је био неподношљив,ваљда су кренули да ничу,али због недостатка места,сва три накошена,трњење вилице сам имала!Уклањањем умњака,олакшао се мој проблем.Али џеп је постао несношљив.Стални непријатан мирис,хидроген,конац,покушаји 2 зубара да подесе пломбу,али некако није могло,пуцала је,притискала седмицу,интердентална.И продирала у десни и ту између тај џеп ми је загорчао живот.Јуче сам отишла и рекла зубарки да ја више не могу тај мирис да трпим и да шести пут улажем у пломбу и да га желим ван!Остале су само по половине страна ка непцу и образу,остало је све била пломба јер је 5х рађен.Др је једва извукла ту зубину .Три огромна корена,преко цм дуги,као агава расцветали,здрави...Рупа је огромна,боли.Шта ми предлажете за надокнаду зуба,али да не буде опет џепа и мириса?Хвала.Такође,психички ов
ЈБ, Лозница – 20. oktobar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 20. oktobar 2018.

Poštovana, nedostatak zuba može se nadoknaditi na više načina, a sve u zavisnosti od stanja i uslova u usnoj duplji, procene stomatologa, Vaših želja i mogućnosti. Naravno, konkretni predlozi mogu se dati tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskih snimaka. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani,molio bih za odgovor.Naime,uradio sam krunice na 7 zuba,pre 10ak dana,manje-vise svi su ok,osim trojke koja pri zagrizaju ima neprijatan pritisak,kao da pravi neki blagi vakuum,zubarka kaze da je postavljena dobro,ali meni taj pritisak,koji je na ivici blagog bola ne prestaje.Napominjem da je ona nosac cetvorke,koju nisam imao,i da je brusena kao zdrav zub.
Stanko, Obrenovac – 18. oktobar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 20. oktobar 2018.

Poštovani Stanko, savetujemo Vam da se ponovo obratite Vašem stomatologu kako bi se utvrdio razlog neprijatnosti koju osećate. Nekada ona može biti i posledica prejakog kontakta sa zubom iz suprotne vilice, ali se to svakako bez stomatološkog pregleda ne može utvrditi. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani , Od prije dva dana imam bol u zubu na kojem je plomba postavljena prije skoro dvije godine ; nema otoka , nema reakcije na toplo - hladno , reakcije na zagriz znači samo tupa bol . Molim Vaše mišljenje , da li da posjetim stomatologa ili da primjenim neku terapiju ; zahvaljujem na odgovoru
Samir, – 18. oktobar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 20. oktobar 2018.

Poštovani, ukoliko osećate bilo kakav bol ili neprijatnost u vezi sa nekim zubom, naš savet je svakako da se obratite stomatologu. Srdačan pozdrav.

Go to page: