Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 31-40 od 139 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani, juce sam stavila donju fiksnu protezu i zubar je bio primoran da je stavi malo nize zbog zagrizaja, a mene sad to zulja u predelu prednjih zuba kada skupim usta i kada jedem. Zanima me da li cu se navici na to i da li ce prestati?
Jovana, Novi Sad – 11. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 12. novembar 2018.

Poštovana Jovana, period adaptacije na nošenje fiksnog ortodontskog aparata traje izvesni period nakon postavljanja i zahteva strpljenje i poštovanje uputstava datih od strane stomatologa. Naravno, od izuzetne važnosti su i redovni dolasci na kontrolne preglede, kako bi adaptacija bila što brža i sama terapija išla željenim tokom. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, zanima me da li jedinice gornje mogu da se bruse. Malo su duze od ostalih zuba, da li mogu da se poravnjaju sa ostalima? Hvala
Ivana, – 10. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. novembar 2018.

Poštovana Ivana, tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda može se proceniti da li je indikovana i moguća bilo koja vrsta intervencije ili estetske korekcije na zubima. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Izvadjena mi je sedmica pre dve nedelje, gore levo, bez problema i bolova ni posle nije bilo bolova, zarasta kako treba, medjutim pojavilo mi se na spoljnom delu desni neko belicasto polje, koje ne boli, desni sa strane su crvenkaste. Ja mislim da je to kost jer je cvrsto, dodirnula sam cackalicom. To nisam primetila odmah po vadjenju zuba vec nekoliko dana kasnije, ali cini mi se da lagano desni prekrivaju i taj deo. Otici cu svakako kod stomatologa koji mi je izvadio zub, ali do tada me zanima sta mogu da ucinim da mozda odrzavam taj deo desni, da ne dodje do neke infekcije. Hvala unapred.
Milena, Pozarevac – 10. novembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 11. novembar 2018.

Poštovana Milena, u periodu nakon ekstrakcije zuba, svakom pacijentu se preporučuje da se pridržava uputstava koje daje stomatolog nakon završene intervencije. U slučaju da osećate bilo kakve tegobe ili Vam se čini da rana ne zarasta kako treba, svakako Vam preporučujemo odlazak na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, kada se pogleda pod jakim svetlom, na samom vrhu dvojke imam sitne pukotinice, zub ne boli ali je pre 2 dana sa zadnje strane radjena plomba na njemu. Plasim se da mi ne pukne ceo vrh zuba. Da li je ovo normalno i sta preporucujete?
Danijel, Smederevo – 08. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. novembar 2018.

Poštovani Danijele, savetujemo da odete na kontrolni pregled kod stomatologa koji Vam je lečio pomenuti zub. Jedino nakon obavljenog stomatološkog pregleda može se proceniti da li je potrebno postojeću plombu korigovati, izraditi novu ili preduzeti neke druge terapijske mere. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Izvadila sam 2014 godine levu i desnu osmicu, a na levoj osmici me sad boli meso oko tog izvadjenog zuba. Da li smem da namazem gingival i da ispiram hidrogenom i pantenolom. Na desnom obrazu iznutra imam neku kuglicu pri dnu koja stoji dva meseca. Lici da sam se ujela. Sta da radim, da li da odem na stomatoloski fakultet da oni vide?
Jovana, Beograd – 08. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. novembar 2018.

Poštovana Jovana, u slučaju kada primetite bilo kakvu promenu ili imate neki problem, uvek je bolje obratiti se stomatologu, koji će na osnovu obavljenog pregleda moći da Vam pomogne, nego da na svoju ruku primenjujete bilo kakvu terapiju. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Prije dva dana sam izvadila zub sesticu u donjoj vilico. Prvo mi krvarila rana citav dan, pa sam predvecer otisla ponovo stomatologu i zaustavio mi je krvarenje. Stavio mi je u ranu nesto bijelo kockice male kao stiropol. Prosla su dva dana, a mene mnogo boli rana i malo je Otekla, pijem antibiotike sto su mi propisali i popijem brufen u prahu, jer me boli zub. Jeli to uredu da boli malo duzi vremenski period?
Hana, Travnik – 03. novembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 03. novembar 2018.

Poštovana Hana, nakon ekstrakcije zuba, a u zavisnosti od više faktora, kao što su početna dijagnoza, težina same interevencije i mnogi drugi, bolovi mogu trajati narednih nekoliko dana. Ako se intenzitet bola ne smanjuje, savetujemo odlazak na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Operisala umnjak, izvadjen je i sve je u redu bila sam na anesteziji logicno, ali nakon nekoliko sati nakon operacije anestezija i dalje traje kad ce prestati njeno delovanje?
Jovana, Beograd – 01. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 03. novembar 2018.

Poštovana Jovana, u zavisnosti od vrste anestetičkog sredstva, količine koja je aplikovana, tehnike anesteziranja ali i još nekih faktora, nakon stomatološke intervencije osećaj utrnulosti može potrajati i nekoliko sati. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Prilikom pregleda za ortodontsku terapiju uočena je neadekvatno liječena šestica. I sad ja lijecim tu šesticu vec duze vrijeme ali mi je zubarica predlozila da ju izvadim da ima mjesta za umnjak. Nisam sigurna da je lijecim ili da izvadim zub u pitanju je endodoncija
Marija-Magdalena, Petrinja – 02. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 03. novembar 2018.

Poštovana Marija-Magdalena, bez obavljenog stomatološkog pregleda nije moguće dati odgovor na Vaše pitanje. U sklopu ortodontske terapije, nekada je indikovana namenska ekstrakcija zuba, kako bi se stvorio prostor za adekvatno raspoređivanje ostalih zuba. Svakako bi stomatolog koji leči Vaš zub i ortodont koji planira ortodontsku terapiju zajedničkim pregledom trebalo da donesu odluku o tome da li je za navedeni zub indikovana endodontska terapija ili ekstrakcija. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, dana ssam izvadila peticu levo jer je dr na rendgenskom snimku uočio cistu na pokvarenom korenu. Pri tome ta petica je fizički skinuta brusilicom sa već postojećeg mosta i koren je izvađen lako i uspešno. Piću antibiotike po preporuci po jedan na osam sati četiri dana. Pošto nameravam da skinem ceo most i uradim novi, koji će obuhvatiti i ovaj zub, zanima me da li je tri nedeljne dovoljno da ova rana zaarste i da se pristupi izradi novog mosta. Unapred hvala na odgovru. Pozdrav i svako dobro!
Valentina, Vranje – 30. oktobar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 03. novembar 2018.

Poštovana Valentina, ukoliko vreme i uslovi to dozvoljavaju, sa izradom fiksne protetske nadoknade najbolje je sačekati dok rana u potpunosti ne zaraste. Dužina trajanja perioda zarastanja rane nakon ekstrakcije zuba je individualna i zavisi od brojnih faktora. Savetujemo da u dogovorenom vremenskom periodu odete na pregled kod svoga stomatologa, koji će na osnovu kliničkog nalaza proceniti da li postoje uslovi za početak izrade nove protetske nadoknade. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, vadio sam zub sesticu pre 9 dana i rana mi jos nije zarasla. Zadnja 2 dana me ne boli rana ali prethodnih dana me dosta bolelo. Vadjenje zuba je bilo sa malim komplikacijama i rana je bila malo veca, zanima me koliko vremena treba da rana zaraste bar malo, posto se skoro nista nije promenilo od vadjenja, i zanima me da li postoji mogucnost da mi se rasklima petica pored nekako jer mislim da su mi se desni do nje povukle i da se malo klima kad je ljujam nekako kvrcne malo?
Nikola, Novi Sad – 25. oktobar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 26. oktobar 2018.

Poštovani Nikolak, zarastanje ekstrakcione rane je proces koji se odvija u više faza, njegova dužina trajanja je individualna i zavisi od više faktora. Neki od njih su veličina zuba koji je izvadjen, dužina trajanja intervencije, težina i složenost same intervencije. Meko tkivo u proseku zarasta za 2 - 3 nedelje, a za potpuno zarastanje i obnavljanje alveoloarne kosti, u zavisnosti od veličine defekta, potrebno je da prođe 4-6 meseci. Budući da ste naveli da imate utisak da rana ne zarasta i da osećate bolne simptome, savetujemo da odete na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa. Srdačan pozdrav.

Go to page: