Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 31-38 od 75 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani pre 2 dana sam izvadio sesticu u donjoj vilici,na cijem korenu je inace bio upalni proces. Nakon vadjenja nisam imao bolove, nemam ih ni sada. Na rani se pojavila belicasta tecnost/masa (ne znam kako bih opisao)..procitao sam da je to normalno i rana je pocela da zarasta. Ali, otok je jos uvek tu, nije velik, ne primeti se na licu, ali na desni ispod rane moze se videti i napipati... Pa me zanima da li je to normalno, da li ce samo od sebe nestati ili trebam da se obratim stomatologu radi dodatne terapije. Ponavljam, upalni proces je postojao i pre vadjenja zuba. Unapred zahvalan!
Luka, Nova Pazova – 22. novembar 2014.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 24. novembar 2014.

Poštovani Luka, beličasta masa koja se pojavila na površini rane je najverovatnije posledica taloženja fibrina, što predstavlja normalnu fazu u procesu zarastanja zuba. I blagi otok je relativno normalna pojava nakon vadjenja zuba sa zapaljenskim procesom. Ukoliko Vam je nakon vadjenja zuba ordinirana odgovarajuća antibiotska terapija, nema razloga za brigu, u narednih nekoliko dana otok bi trebalo da se postepeno smanjuje I na kraju u potpunosti nestane. U svakom slučaju, uvek možete da se obratite Vašem stomatologu I zakažete kontrolni pregled I mišljenje. Srdačan pozdrav


Pitanje: Poštovani, pre 7 dana sam slučajno pala na betonskim stepenicama i tom prilikom sam povredila usnu, zub i nos. U pitanju je bila gornja jedinica čiji delić je otpao. Imam krupne zube a ovaj "delić" koji je nestao je otprilike četvrtina, možda petina ukupne površine zuba. Koren zuba me nije boleo kao ni ostatak zuba na dodir. Uplašena zbog tog događaja sam otišla kod stomatologa pre skidanja konaca sa usne i tada mi takođe nije konstatovan nepremostiv problem u smislu da bi zub trebalo da se vadi ili u smislu stavljanja krunice ali mi je stavljena plomba tako da sad ne postoji velika razlika između leve i desne jedinice. U mojoj okolini svi tvrde da mi to rešenje sa plombom neće valjati na duže staze jer se očekuje da će plomba pucati s' vremena na vreme, posebno ako budem zagrizla nešto tvrđe. Moje pitanje za Vas da mi vi kažete svoje mišljenje o trenutnom rešenju za moj zub i da mi eventualno pojasnite da li bi postojala neka druga manje invazivna metoda od npr.krunice, mosta za prevazilaženje navedenog problema. Ja sam čula da možda postoje i neke porcelanske plombe (ne znam da li se baš tako zovu)i da se one lepe za zub specijalnim lepkom. Hvala unapred na odgovoru. Pozdrav, Goca
Goca, Beograd – 19. novembar 2014.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 24. novembar 2014.

Poštovana Goco, deo zuba se najlakše može nadoknaditi estetskom kompozitnom plombom kao što je I uradjeno u Vašem slučaju. Ukoliko su na taj način ispunjeni estetski I funkcionalni uslovi, onda je to I najbolje I najmanje invazivno rešenje. Trebalo bi da obratite pažnju I da ne koristite taj zub za odgrizanje čvrste hrane. Ukoliko se deo te plombe u nekom trenutku I odlomi, lako se da zameniti ili dodati. Pored kompozitne plombe postoje I druga rešenja za nadoknadu dela zuba koji nedostaje. Tu spadaju kompozitne ljuspice (komponiri), porcelanske ljuspice (viniri), prilikom čijeg se postavljanja minimalno brusi spoljni deo zuba, I metalokeramičke I bezmetalne krunice prilikom čijeg se postavljana bruse sve površine zuba. U svakom slučaju, tek nakon izvršenog stomatološkog pregleda bih mogla da kažem koje je najbolje rešenje za Vaš slučaj.


Pitanje: Postovani,imam par pitanja u vezi rasta umnjaka.Da li ima pravila i da li oba rastu samo gore ili samo dole? Takodje me zanima da li bih mogla umnjak da zadrzim posto sam izvadila sesticu? Da li je izvodljivo da se sedmica pomeri i umnjak normalno raste? Da li bi mi se umnjak brze kvario i da li bih imala problema sa njim? Takodje zbog vadjenja sestice jedinice su pocele da mi se razdvajaju. Da li mogu da uradim nesto da ih ponovo spojim? Hvala.
jelena, beograd – 20. novembar 2014.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 24. novembar 2014.

Poštovana Jelena, teško je dati precizan odgovor na Vaše pitanje bez detaljnog stomatološkog pregleda I analize rendgeskog snimka. Kod umnjaka nema pravila I moguće je da izrastu I sva četiri umnjaka. U zavisnosti od njihovog položaja, veličine I odnosa sa okolnim anatomskim strukturama u ustima vrši se procena mogućnosti njihovog nicanja. Što se rasporeda I pomeranja zuba u ustima tiče, jedino rešenje je postavljanje ortodontskog fiksnog aparata, čime bi se spojile jedinice I ostali zubi poredjali u idealan niz, a samim tim I napravilo mesto za eventualno nicanje osmice. Ali ponavljam, bez stomatološkog pregleda I analize rendgeskog snimka teško jdati odgovor na Vaše pitanje. Srdačan pozdrav


Pitanje: Postovani, izvadila sam trojke pre 25 dana. Izrasle su mi gore jer nije bilo mesta. I dalje nisu zarasle rane. Nista me ne boli. Ali me interesuje koliko najduze mogu da zarastaju rane?
Jelena, Beograd – 08. novembar 2014.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. novembar 2014.

Poštovana Jelena, zarastanje postekstrakcionih rana je složen biohemijski proces koji prolazi kroz nekoliko faza u okviru kojih dolazi do odredjenih promena. Neposredno nakon vadjenja zuba, a po prestanku krvarenja, u rani dolazi do formiranja krvnog ugruška. Nakon 3-4 dana počinje formiranje novih krvnih sudova, a najčešće je potrebno da prodje oko 2 nedelje da bi rana bila prekrivena novom sluzokožom. Zarastanje i obnavljanje kosti je proces koji najduže traje i za njega je obično potrebno da prodje 4-6 meseci od vadjenja zuba. Naravno, na sam proces zarastanja rana mogu uticati brojni opšti i lokalni činioci (starost pacijenta, brojna sistemska oboljenja, dijabetes, pljuvačka, mikroorganizmi, procedura vadjenja zuba, trauma, zaostali koren zuba...).


Pitanje: Da li je normalno da dete koje sam juce vodila kod stomatologa i koje je imalo oteklinu na zubu i dalje ima isti otok posle otvaranja gornje cetvorke? Pije i antibiotik, ali otok ne spada.
mirjana, beograd – 09. novembar 2014.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. novembar 2014.

Poštovana Mirjana, veoma je teško dati neki konkretniji odgovor bez stomatološkog pregleda, ali budući da je od stomatološke intervencije prošlo svega jedan dan, a ordiniran je i antibiotik, trebalo bi još malko sačekati da simptomi infekcije počnu da se smiruju. Otok bi trebalo da počne postepeno da spada nakon učinjene drenaže zuba (ako je utvrdjen zub uzročnik i dobijen sadržaj) i antibiotske terapije. Ako ni u narednim danima ne primetite da dolazi do povlačenja simptoma ili se oni pak pogoršavaju, obavezno se ponovo obratite Vašem stomatologu. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovanje!Imam jak bol u predelu vadjenog zuba, tacnije gornje petice i mali otok i crvenilo.U tom predelu sam napipala mali tvrdi komadic i izvadila ga pincetom (ne znam sta je to).Zub je vadjen pre dve godine. Molim za savet.
Sandra, Subotica – 06. oktobar 2014.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 07. oktobar 2014.

Poštovana Sandra, komadic koji ste izvadili bi mogao biti ostatak korena zuba koji je ranije vadjen ili delić alveole (zubne čašice), sto je verovatno i uzrok bolova i promena koje ste opisali.Trebalo bi da napravite rendgenski snimak te regije i obratite se stomatologu radi pregleda i eventualne terapije.


Pitanje: Prije desetak dana, pri padu, puknula mi je lijeva jedinica. Ozljedila sam i desnu jedinicu, ali na njoj se ne vidi puknuće. Ta dva zuba bole me na dodir (ako ih pokušam malo gurnuti naprijed ili nazad), još uvijek ih ne koristim prilikom jela. Doktorica mi je nadogradila puknuti zub, na ortopantomogramu se ne vide druga puknuća. Ista doktorica je rekla da je desna jedinica malo pomaknuta prilikom pada (skroz u kosti), ali s vremenom bi trebala biti u redu. Drugi doktor je rekao da je sve u redu. Danas sam prilikom pranja zubi primjetila sasvim malo krvarenje iz desni iznad ta dva zuba. Ne znam je li to normalno i trebam li se zabrinuti i potražiti i treće mišljenje?
Andrea, – 15. avgust 2014.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 16. avgust 2014.

Poštovana Andrea, prilikom traumatskih povreda zuba može doći do luksacije (pomeranja zuba iz svog prirodnog položaja sa ili bez rasklaćenja) ili subluksacije zuba ( nema pomeranja zuba s uobičajenog položaja, a povećana pokretljivost zuba može biti izražena u različitom stepenu – od blage do izražene rasklaćenosti). U slučaju luksacije zuba, terapija se sastoji od repozicije i imobilizacije zuba. Repozicija podrazumeva vraćanje izmeštenog zuba na njegovo prvobitno mesto, nakon čega se postavlja imobilizacioni splint (udlaga). Imobilizacija najčešće traje između 7-14 dana, a vreme trajanja se određuje prema težini povrede. U slučaju blage subluksacije može biti dovoljno izbegavanje žvakanja zahvaćenim zubima, tako da imobilizacija nije ni potrebna. Krvarenje u regiji traume može biti rezultat povrede parodontalnog ligamenta, ali i inflamacije mekih tkiva. Najvažniji savet je: Verujte Vašem stomatologu i praktikujte redovne odlaske na kontrolne preglede.


Pitanje: Poštovanje,zanima me da li se desni koje su se povukle posle režanj operacije mogu ikako vratiti na prvobitni nivo? Same od sebe ili nekom metodom. Hvala unapred!
M.Stojanović, Vranje – 07. maj 2014.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 09. maj 2014.

Poštovani, nakon režanj operacije dolazi do manjeg ili većeg povlačenja desni u zavisnosti od dubine parodontalnog džepa i metode izvodjenja same intervencije. Desni se same od sebe u najvećem broju slučajeva neće vratiti na prvobitni nivo, a postoje odredjenje hirurške metode kojima se to može ostvariti. I tu postoje odredjene indikacije i kontraindikacije, ali za precizniji odgovor neophodan je stomatološki pregled. Srdačan pozdrav

Go to page: