Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 31-40 od 142 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani, prije trinaest dana sam radila apikotomiju gornje jedinice.Taj zub je lijecen unazad tri mjeseca i prilikom svakog zatvaranja bi bolio i javio bi se otok.Zbog toga je zubar odlucio da radi apikotomiju.Poslije apikotomije imala sam otok i jake bolove.Poslije sedam dana se smirilo.Ali i dalje sam imala zatezanje u desnima i ne mogu se nasmijat a da me ne zaboli negdje iznad jedinice i dvice ,kao da zategne nesto sto je pod pritiskom.Sada me pocinje boliti dvojka,zub do te jedinice kada je dodirnem.Ne boli stalno ali zaboli u toku dana.Sta bi moglo biti?Jeli moguce da je dvica i bila problem ili je to normalno i spada u oporavak od zahvata?Usput prilikom apikotomije zubar mi je reko da na vrhu korijena dvojke ima crna tacka,ali da ne bi trebala stvarat probleme...Hvala
Berina, Zenica – 19. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 20. novembar 2018.

Poštovana, simptomi koje ste naveli nisu neuobičajeni nakon hirurških intervencija. Ipak, ukoliko i dalje osećate bolove kakve ste opisali na susednom zubu, trebalo bi da se obratite stomatologu kako bi se utvrdilo da li je neophodna neka intervencija. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani Vadio sam dva zuba, 7-ca i 5-ca. Posla 4-5 dana sam poceo da osecam male ostre ostatke, sad zuba ili vilice nisam siguran. Gde je vadjena 7-ca i dalje imam mali otok bez jakih bolova. Hoce telo izbaciti te ostatke? Sta bi po vama trebalo da uradim? Unapred hvala.
Rajko, – 19. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 20. novembar 2018.

Poštovani Rajko, ukoliko osećate bilo kakve tegobe u regiji ekstrahovanih zuba, trebalo bi da se obratite Vašem stomatologu i odete na kontrolni pregled. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Vec duzi period imam bol u predelu izmedju sestice i sedmice u donjoj vilici sa desne strane..Boli me na hladno i slatko ali kratkotrajno..Ali se desava da me nocu bol probudi i to neka vrsta tupog bola..Na manji pritisak,prolazak interdentalne cetkice, desni krvare..Nema nikakve vidljive promene na zubu..Po savetu stomatologa koristila sam Parodontax pastu mesec dana otprilike, gingival gel..Medjutim nisam primetila neko poboljsanje...Da li imate neki savet za mene? Unapred hvala
Ana, – 11. novembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 12. novembar 2018.

Poštovana Ana, odgovor na Vaše pitanje nije moguće dati bez obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Uzrok problema koje ste opisali mogao bi biti dentalni (zub) ili parodontalni (prisustvo parodontalnog džepa), ali o dijagnozi i eventualnoj terapiji može se pričati tek po obavljenom pregledu. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, juce sam stavila donju fiksnu protezu i zubar je bio primoran da je stavi malo nize zbog zagrizaja, a mene sad to zulja u predelu prednjih zuba kada skupim usta i kada jedem. Zanima me da li cu se navici na to i da li ce prestati?
Jovana, Novi Sad – 11. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 12. novembar 2018.

Poštovana Jovana, period adaptacije na nošenje fiksnog ortodontskog aparata traje izvesni period nakon postavljanja i zahteva strpljenje i poštovanje uputstava datih od strane stomatologa. Naravno, od izuzetne važnosti su i redovni dolasci na kontrolne preglede, kako bi adaptacija bila što brža i sama terapija išla željenim tokom. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, zanima me da li jedinice gornje mogu da se bruse. Malo su duze od ostalih zuba, da li mogu da se poravnjaju sa ostalima? Hvala
Ivana, – 10. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. novembar 2018.

Poštovana Ivana, tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda može se proceniti da li je indikovana i moguća bilo koja vrsta intervencije ili estetske korekcije na zubima. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Izvadjena mi je sedmica pre dve nedelje, gore levo, bez problema i bolova ni posle nije bilo bolova, zarasta kako treba, medjutim pojavilo mi se na spoljnom delu desni neko belicasto polje, koje ne boli, desni sa strane su crvenkaste. Ja mislim da je to kost jer je cvrsto, dodirnula sam cackalicom. To nisam primetila odmah po vadjenju zuba vec nekoliko dana kasnije, ali cini mi se da lagano desni prekrivaju i taj deo. Otici cu svakako kod stomatologa koji mi je izvadio zub, ali do tada me zanima sta mogu da ucinim da mozda odrzavam taj deo desni, da ne dodje do neke infekcije. Hvala unapred.
Milena, Pozarevac – 10. novembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 11. novembar 2018.

Poštovana Milena, u periodu nakon ekstrakcije zuba, svakom pacijentu se preporučuje da se pridržava uputstava koje daje stomatolog nakon završene intervencije. U slučaju da osećate bilo kakve tegobe ili Vam se čini da rana ne zarasta kako treba, svakako Vam preporučujemo odlazak na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, kada se pogleda pod jakim svetlom, na samom vrhu dvojke imam sitne pukotinice, zub ne boli ali je pre 2 dana sa zadnje strane radjena plomba na njemu. Plasim se da mi ne pukne ceo vrh zuba. Da li je ovo normalno i sta preporucujete?
Danijel, Smederevo – 08. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. novembar 2018.

Poštovani Danijele, savetujemo da odete na kontrolni pregled kod stomatologa koji Vam je lečio pomenuti zub. Jedino nakon obavljenog stomatološkog pregleda može se proceniti da li je potrebno postojeću plombu korigovati, izraditi novu ili preduzeti neke druge terapijske mere. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Izvadila sam 2014 godine levu i desnu osmicu, a na levoj osmici me sad boli meso oko tog izvadjenog zuba. Da li smem da namazem gingival i da ispiram hidrogenom i pantenolom. Na desnom obrazu iznutra imam neku kuglicu pri dnu koja stoji dva meseca. Lici da sam se ujela. Sta da radim, da li da odem na stomatoloski fakultet da oni vide?
Jovana, Beograd – 08. novembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. novembar 2018.

Poštovana Jovana, u slučaju kada primetite bilo kakvu promenu ili imate neki problem, uvek je bolje obratiti se stomatologu, koji će na osnovu obavljenog pregleda moći da Vam pomogne, nego da na svoju ruku primenjujete bilo kakvu terapiju. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Prije dva dana sam izvadila zub sesticu u donjoj vilico. Prvo mi krvarila rana citav dan, pa sam predvecer otisla ponovo stomatologu i zaustavio mi je krvarenje. Stavio mi je u ranu nesto bijelo kockice male kao stiropol. Prosla su dva dana, a mene mnogo boli rana i malo je Otekla, pijem antibiotike sto su mi propisali i popijem brufen u prahu, jer me boli zub. Jeli to uredu da boli malo duzi vremenski period?
Hana, Travnik – 03. novembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 03. novembar 2018.

Poštovana Hana, nakon ekstrakcije zuba, a u zavisnosti od više faktora, kao što su početna dijagnoza, težina same interevencije i mnogi drugi, bolovi mogu trajati narednih nekoliko dana. Ako se intenzitet bola ne smanjuje, savetujemo odlazak na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Operisala umnjak, izvadjen je i sve je u redu bila sam na anesteziji logicno, ali nakon nekoliko sati nakon operacije anestezija i dalje traje kad ce prestati njeno delovanje?
Jovana, Beograd – 01. novembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 03. novembar 2018.

Poštovana Jovana, u zavisnosti od vrste anestetičkog sredstva, količine koja je aplikovana, tehnike anesteziranja ali i još nekih faktora, nakon stomatološke intervencije osećaj utrnulosti može potrajati i nekoliko sati. Srdačan pozdrav.

Go to page: