Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 31-39 od 148 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Zanima me, ako koristim PLUS WHITE: 5 MINUTE SPEED WHITENING za izbeljivanje zuba i izbelim zube, da li moram i dalje da koristim taj preparat, kako bi mi ostali beli zubi ili je dovoljno samo da ih perem pastom ?
Aleksandar, Vranje – 13. oktobar 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 15. oktobar 2013.

Poštovani Aleksandre, kod korišćenja bilo kog preparata, najbolje je pridržavati se uputstava koje proizvođač preporučuje. Treba napomenuti, da bez obzira na metodu kojom su zubi izbeljivani, dobijeni rezultat nije trajan i posle izvesnog vremena zubi se vraćaju na početnu nijansu ,koja je bila pre procesa izbeljivanja. Na prebojavanje zuba u značajnoj meri utiče česta komzumacija obojenih pića (kafa, čajevi, crno vino) i cigareta. Dakle, za održavanje rezultata, neophodno je izbegavati faktore koji utiču na prebojavanje zuba, neophodna je redovna i pravilna higijena usta i zuba, a s vremena na vreme, mogu se koristiti sredstva za održavanje rezultata izbeljivanja (paste za izbeljivanje zuba, tračice…).


Pitanje: Poštovani, izvadila sam umnjak proslog petka, od tada imam temperaturu, otok cele vilice, rane na nepcu, bol ide i do ušiju. Pošto je stomatolog odbio da me uputi dalje, otisla sam kod ušnog lekara, tuširao mi je sa AgNO3 5%, ja i dalje ne jedem ništa, a dijagnoza je Stomatitis aphtosa. Da li mi mozete reći sta je to i da li je stomatolog kriv za ovo? Hvala unapred
Milica, Kursumlija – 17. oktobar 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 18. oktobar 2013.

Poštovana Milice, Stomatitis aphtosa ili afte su bolne ulceracije koje se mogu javiti po skoro svim delovima sluzokože usne duplje. Uzrok njihovog nastanka je još uvek nepoznat, a kao mogući uzroci navode se nasledje, endokrini poremećaji, neki psihogeni faktori, trauma, bakterijske i virusne infekcije, alergije, opšti pad imunog sistema… Danas su u upotrebi različiti preparati za lečenje afti, a u stomatološkoj ordinaciji je moguće tretirati ih laserom. Moj savet je, s obzirom na ekstrakciju umnjaka i povišenu telesnu temperaturu, da se obratite specijalisti oralne medicine koji će uspostaviti pravilnu dijagnozu i adekvatnu terapiju.


Pitanje: Dragi doktore,potreban mi je savet... Prvo da kazem da se jako plasim zubara,sto je i dovelo do losih posledica po moje zube,usled retkih,skoro nikakvih poseta zubaru... Poslednja je bila u osnovnoj školi,a sada imam 26 godina i trudnica sam, 7-mesec trudnoće... Naime, pre nekoliko dana sam otišla stomatologu,koji mi je očistio zub,otvorio kanal,malo brusio i stavio nešto u zub, tj. u kanal,ne znam... Nakon toga je stavio nešto belo preko,nalik gipsu... Dva sata nakon toga "umirala" sam od bolova,bukvalno... Valjda sam i dodatno osetljiva na bol zbog trudnoće. Rečeno mi je da dodjem još jednom za 15 dana. Pretpostavljam da će mi tada vaditi živac. Moje pitanje glasi: da li je to previše bolno? Do sada je sve radjeno bez anestezije. Da li umrtvljeni živac boli kad se vadi? Molim najiskreniji odgovor. Unapred zahvalna, Marija.
Marija, Smederevo – 16. oktobar 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 18. oktobar 2013.

Poštovana Marija, prema Vašem opisu, verovatno Vam je, u sklopu endodontske terapije, na pulpu postavljeno sredstvo za nekrotizaciju (za “umrtvljivanje živca”). Normalno je da pacijent oseća bolove nakon te intervencije, pogotovo ukoliko je zahvat izvršen bez anestezije. Najbolnija faza je odmah po postavljanju ovoga sredstva i ona u najvećem broju slučajeva bude neutralisana dok još traje dejstvo anestezije, pošto je uobičajeno da se ovakvi zahvati rade uz lokalno aplikovanje anestetika. Pacijentima se obično savetuje da, ukoliko osete bolove nakon intervencije, popiju neki analgetik. Bolovi bi trebalo da prestanu u togu toga dana ili idućeg dana. U zavisnosti od zuba koji se leči i sredstva koje se aplikuje, sledeća poseta se zakazuje za 7, 10 ili 14 dana, i ukoliko je sredstvo delovalo, tj. nekrotizovalo pulpu, sve sledeće faze bi trebalo da budu bezbolne. Ukoliko pacijent oseti bol, ponavlja se aplikacija sredstva za nekrotizaciju pulpe ili se lečenje završava uz lokalno aplikovanje anestetika.


Pitanje: Poštovani, vadila sam pre tačno dve nedelje donji umnjak koji je više puta bio popravljan i lečen, ali je i pored toga bio osetljiv na hladno i toplo. Zub je jako teško izvađen. Prvo kruna, zatim je koristio bušilicu (verovatno da bi razdvojio korenove), a potom vadio gvozdenom polugom koren po koren, ali je baš teško išlo. Ubod od anestezije u "obraz" me je baš boleo. Sada nakon 14 dana još imam bolove. Deo rane mi trne na hladno, imam verovatno trizmus, boli me cela vilica sa te strane, glava, slepoočnica, uvo, vilica i deo grla kod krajnika.... Vilica je ukočena i ne mogu da je otvorim više od 0.5 cm..... Vežbam otvaranje usta ali uzaludno.... Kod stomatologa (koji je vadio zub) sam išla, ali on kaže da je sve uredu, odbio je i da snimi, a pogledao vrlo ofrlje i kratko. Najgore je što sam ja ove dve nedelje koristila Rapten K i Nimulid (svaki po 7 dana) i sad moram da prekinem sa lekovima protiv bolova jer mogu da oštete jetru dužim korišćenjem... Bez leka me baš baš boli, trne, a i otok je još prisutan u onlasti donje vilice. Koliko dugo može da potraju bolovi? Da li je normalno da mi trne deo rane? Koliko traje trizmus? (meni je počeo posle 7-og dana, ali mi nije bolje i pored vežbanja vilice). Da li je trizmus nastao od loše date anestezije, s obzirom da me boli i mesto uboda? Da li postoji mogućnost da je deo zuba, korena ili plombe zaostao u rani (na tom mestu gde mi trne), ne vidi se ništa i ne krvari, ali mi deluje kao da na tom mestu teže zarasta) . Dokle ću imati bolove? Ne mogu više da trpim, a ne smem da pijem više lekove. Hvala!
Milica, Beograd – 28. oktobar 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 31. oktobar 2013.

Poštovana Milice, kao i u većini slučajeva, jako je teško dati odgovore na Vaša pitanja bez detaljnog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka regije vadjenog zuba. Trizmus je najčešće odbrambeni fiziološki refleks i predstavlja grč mišića što za posledicu ima otežano (a u odredjenom broju slučajeva i potpuno onemogućeno) otvaranje usta. Uzroci trizmusa mogu biti razni, od nekih opštih oboljenja, preko zapaljinskih procesa i infekcija u usnoj duplji, otežanog nicanja zuba, povrede mišića prilikom davanja mandibularne anestezije, traume mekog tkiva prilikom komplikovanijih ekstrakcija zuba… Terapija trizmusa započinje uklanjanjem njegovog uzročnika i vežbanjem otvaranja usta. Takodje, zračenje traumatizovanog regiona infracrvenim zracima može dati dobre rezultate. Što se tiče bola, on predstavlja relativno čestu pojavu nakon ekstrakcije zuba. Njegovi uzroci mogu biti mnogobrojni, a lečenje je kauzalno, što znači da se leči uklanjanjem njegovog uzroičnika. U svakom slučaju, moj savet je da se javite stomatologu koji će nakon detaljno obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka znati da uspostavi pravilnu dijagnozu i ordinira najbolju moguću tereapiju.


Pitanje: Poštovani, Interesuje me da li udarac četkice o zube o zub(e) tokom pranja može na bilo koji način da ošteti zub(e), da izazove lom, da ih malo izbrusi itd. Izvinjavam se ako je pitanje neozbiljno ali se mnogo brinem oko toga. Unapred hvala na vremenu i odgovoru!
Bojan, Kragujevac – 28. oktobar 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 31. oktobar 2013.

Poštovani Bojane, ukoliko se koristi pravilna tehnika pranja zuba i adekvatna četkica za zube nema opasnosti od oštećenja zuba. Savetujem da se javite Vašem stomatologu koji će nakon pregleda utvrditi da li je eventualno došlo do nekih oštećenja, preporučiti odgovarajuću četkicu za zube i dati Vam instrukcije o pravilnoj tehnici pranja zuba.


Pitanje: Postovani, zanima me da li boli popravka zuba pod anestezijom, bila ona veća ili manja? Imam loša iskustva jer mi se dešavalo da mi stomatolog da anesteziju, a da ja i dalje osećam bol tokom rada. Hvala unapred
Marko, Beograd – 01. decembar 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 06. decembar 2013.

Poštovani Marko, u najvećem broju slučajeva, kada je pravilno aplikovana lokalna anestezija, stomatološki zahvat je bezbolan. Ipak, postoji čitav niz faktora koji mogu uticati na to da anestetik ne dostigne svoje puno dejstvo i da samim tim i intervencija u manjoj ili većoj meri bude bolna. U takvim situacijama se najčešće praktikuje ponovno anesteziranje istom tehnikom ili primena neke od tehnika za dopunsko anesteziranje, a u zavisnosti od procene stomatologa, intervencija se može i odložiti za sledeću posetu.


Pitanje: Postovani,prosle nedelje sam bila kod stomatologa i saznala sam da mi je ceo koren ostao,donja cetvorka.Zanima me postupak vadjenja korena i da li boli puno?
Dunja, Kragujevac – 19. decembar 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 20. decembar 2013.

Poštovana Dunja, vađenje zaostalog korena zuba je rutinska intervencija, radi se nakon aplikovanja lokalnog anestetičkog sredstva, tako da bi trebalo da bude potpuno bezbolna. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, imao sam tesko vadjenje osmice koja je bila izrasla horizontalno. Proslo je vec mjesec dana i jos uvijek imam otok. Da li ima razloga za paniku zbog jos uvijek prisutnog otoka i nemogucnosti da otvorim usta potpuno? Smijem li ispirati usta zalfijom? Srdacno Nebojsa!
Nebojsa, – 25. decembar 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 27. decembar 2013.

Poštovani Nebojša, postoperativni edem (otok) nastaje usled direktne povrede krvnih i limfnih sudova za vreme operativnog zahvata i akumulacije tkivne tečnosti u operisanoj regiji, mada može biti i posledica infekcije. Uobičajena je i očekivana pojava nakon oralnohirurških intervencija. Izraženost edema i njegovo trajanje zavise od lokalnog oštećenja tkiva i dužine trajanja operativnog zahvata. U oralnoj hirurgiji, najintenzivniji edemi javljaju se nakon hirurškog vadjenja impaktiranih (neizniklih)donjih umnjaka i cistektomija, mada se mogu javiti i posle bilo koje oralnohirurške intervencije. Obično traju 3-7dana, a u prevenciji postoperativnog edema preduzimaju se raznovrsni postupci, kao što su aplikacija hladnih obloga spolja na operisanu regiju, primena kortikosteroida, ultrazvuk i zračenje laserom male snage. Budući da je od intervencije prošlo mesec dana, a da je otok još uvek prisutan, savetujemo da se obratitete Vašem stomatologu radi kontrolnog pregleda.


Pitanje: Postovani, imam pitanje u vezi sa nedostatkom zuba. Zapravo, pre par godina zubarka mi je izvadila kutnjake na donjoj vilici, tako da mi nijedan zub nije ostao na toj strani, i naravno, ja tada nisam znao, niti mi je zubarka rekla, da u slucaju nedostatka zuba moze doci do deformacije vilice. E sad, meso gde su bili zubi je zaraslo, i na toj strani obraza mi je asimetricno u odnosu na lice. Da li je to do nedostatka zuba i kako bih to mogao da sredim? Hvala unapred!
Srdjan, Visegrad – 28. januar 2014.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 29. januar 2014.

Poštovani Srdjane, bez detaljnog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka teško je dati konkretan odgovor na Vaše pitanje. Svakako, neophodno je nadoknaditi zube koji nedostaju iz zdravstvenih, funkcionalnih i, naravno, estetskih razloga. Zubi se mogu nadoknaditi fiksnim radom (ugradnjom implanta i izradom mosta), kao i mobilnim radom, tj. nekom vrstom proteza. U svakom slučaju, možete nas kontaktirati radi pregleda i konsultacija. Srdačan pozdrav.

Go to page: