Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 41-47 od 116 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Imam 28 godina, snimila sam prosle nedelje ortopanom da vidim stanje sa umnjacima. Na snimku se vidi da imam 3 umnjaka, jos ni jedan nije poceo da raste. Levi donji umnjak lezi skroz vodoravno, skroz u lezecem polozaju prema ostalim zubima, znaci nikako nece moci normalno da izraste. Gornja dva umnjaka su okrenuta dosta ka sedmici. Da napomenem nemam nikakve bolove ni nista, samo me zanima vase misljenje da li cekati da krenu da rastu, ili ici odmah hirurski vaditi dok mozda nisu stvorili probleme, pogotovo taj donji umnjak koji je skroz u lezecem polozaju prema korenu sedmice. Hvala puno
Brooke, Sombor – 24. avgust 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 26. avgust 2018.

Poštovana, Umnjaci ili treći molari obično niču između 17. i 24. godine života. Obično su to i poslednji zubi koji niču. Prostor za izbijanje umnjaka može biti ograničen i češće nego drugi zubi umnjaci ne izniknu (impaktiran zub) ili samo delimično izniknu (poluimpaktiran zub). Mišljenja po pitanju preventivne estrakcije (vađenja) impaktiranih umnjaka su podeljena. Iako je teško dati konkretno mišljenje bez obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka, uobičajeni savet je da ako ne postoje smetnje i bolni simptomi, situacija se prati na redovnim stomatološkim pregledima i ne preduzimaju se hirurški zahvati dok se ne javi objektivna potreba. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, peti je dan nakon vadjenja zuba, pa mi nije objašnjeno kako održavati higijenu rane? Čime uklanjati zaostale delove hrane? Da li se petog dana već sme blago isprati fizioloskim rastvorom? Hvala Vam!
Jelena, Beograd – 19. avgust 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 26. avgust 2018.

Poštovana Jelena, Za smanjenje rizika od nastanka komplikacija nakon vađenja zuba i uspešno zarastanje rane, pored same procedure za koju je odgovoran stomatolog, od velike važnosti je i da se pacijent pridržava uputstava u postoperativnom periodu. Ranu ne treba ispirati vodom ili drugim tečnostima, da stvoreni koagulum u rani ne bi bio razložen i izbačen iz alveole, a zarastanje rane bilo bolno i usporeno. Savetuje se uobičajena ishrana uz izbegavanje toplih napitaka i hrane u prvih 24 časa nakon intervencije. Savetuje se i prestanak pušenja 48 sati nakon intervencije, jer nikotin i katran negativno utiču na formiranje koaguluma. Analgetici se koriste po potrebi i prema uputstvima stomatologa, a ne treba koristiti one koji sadrže acetil-salicilnu kiselinu (npr. aspirin ili andol). Antibiotici se rutinski ne primenjuju, a stomatolog je taj koji će doneti odluku o njihovoj eventualnoj upotrebi. Sa redovnim održavanjem oralne higijene ne treba prestajati, a nešto pažljivije pokrete treba koristiti u regiji ekstrakcione rane. Savetuje se pošteda od fizičkih aktivnosti tj. mirovanje narednih 24 sata. U slučaju pojave bola koji ne prolazi nakon 48 sati, u slučaju pojave otoka ili krvarenja, obavezno se treba obratiti stomatologu. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobar dan, pre dva dana su mi napunjeni kanali gornje sedmice. Nakon punjenja pojavio se bol na zagrizaj, dodir. Koliko dana smem da tolerisem bol? I ako nesto nije uradjeno kako valja, da li uopste moze ponovo da se izvadi materijal sa kojim su ispunjeni kanali, pa ponovo sve napuniti? Hvala, pozdrav Milica
Milica, Novi sad – 26. jul 2017.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 26. jul 2017.

Poštovana Milice, nije neuobičajeno da se nakon endodontskog lečenja zuba nekada jave simptomi koje ste opisali. Obično oni budu rezultat traume usled same intervencije i spontano prolaze nakon par dana. Svakako, trebalo bi napraviti kontrolni snimak na osnovu koga će Vaš stomatolog proceniti kvalitet lečenja i doneti odluku o daljim koracima. Inače, ukoliko se proceni da je to neophodno, postoji mogućnost da se uradi revizija endodontske terapije, odnosno ponovno lečenje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani doktore! Postovanje! Interesuje me obicno koliko je uspesna resekcija korena zuba? Gornja sestica je u pitanju.Dijagnoza: BM fausse route. Hvala unapred na odgovoru!
Lina, Subotica – 11. maj 2017.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 12. maj 2017.

Poštovana Lina, resekcija korena zuba može biti veoma efikasna hirurška intervencija, u zavisnosti od indikacije i uslova pod kojima se radi. Veoma često to može biti način da se sačuva zub na duži vremenski period. Za dijagnozu koju ste naveli nekada može biti indikovana i neka druga terapija, ali za bilo kakav konkretniji odgovor svakako je neophodan detaljan stomatološki pregled i analiza rendgenskog snimka. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobro vece,imam problem pre par Dana pukao mi je Deo zuba tacnije 4 gore I kvaran je ,posle dva dana pojavila mi se tvrda kugla skoro na obrazu s unutrasnje strane,nemam neki bol ali me iritira.mozete li mi reci sta je to,kako se Leci I koja je cena?Hvala najlepse.
Gorana, Beograd – 11. maj 2017.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 11. maj 2017.

Poštovana Gorana, nemoguće je dati precizan odgovor na Vaše pitanje bez stomatološkog pregleda. Neophodno je napraviti mali (retroalveolarni) snimak zuba koji je pukao, i tek nakon analize snimka i stomatološkog pregleda moguće je odrediti tok i cenu terapije. Stojimo Vam na raspolaganju za pregled i dalje savete.

Srdačan pozdrav, Ordinacija Kolak


Pitanje: Postovani, da li je moguce da se kao posledica stavljanja mosta javi veoma neprijatan zadah koji je stalan, nevezano za jelo, i pored jako dobre higijene...svi moji zubi su zdravi, snimci su uredni...doktorka kaze da ona nista ne oseca i da ne vidi u cemu je problem, jer je most lepo legao na desni...
Марија, Београд – 31. mart 2017.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 02. april 2017.

Poštovana Marija, uzroci neprijatnog zadaha mogu biti zaista mnogostruki, od karijesa, preko upalnih procesa mekih tkiva i prisustva parodontalnih džepova, nedovoljno dobrog održavanja oralne higijene, ishrane, pa sve do poremećaja opšteg stanja organizma, oboljenja organa za varenje, gornjih disajnih puteva itd. Činjenica je da je održavanje oralne higijene kod prisustva protetskih nadoknada otežano i zahtevno i da se u takvim situacijama češće nego uobičajeno može javiti problem sa neprijatnim zadahom. Zbog toga je često neophodno i redovno korišćenje dopunskih sredstava za održavanje oralne higijene, poput interdentalnih četkica, rastvora za ispiranje usta, aparata tipa waterpik... Za bilo kakav konkretniji odgovor na Vaše pitanje ipak je neophodan stomatološki pregled... Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, U septembru prosle godine mi je izvadjen zivac iz kutnjaka u donjoj vilici i kanali naravno napunjeni. Na tom zubu danas osecam pritisak ili cak blazi bol pri jedenju tvrde hrane. Da li je to normalno? Sta moze da bude uzrok tome? Molim vas za savet. Hvala unapred, Pozdrav, Andrea
Andrea, Beograd – 08. april 2016.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 08. april 2016.

Poštovana Andrea, više stvari može biti uzrok Vašeg problema, od aktiviranja džepa u regiji pomenutog zuba, prejakog kontakta između toga zuba i zuba iz suprotne vilice, pa do stvaranja patološkog procesa oko vrha korena. Da bi se pravilno postavila dijagnoza i u skladu sa tim preporučila eventualna terapija, neophodno je obaviti stomatološki pregled i izvršiti detaljnu analizu rendgenskog snimka na kome bi se proverio kvalitet punjenja kanala korena i eventualne promene na i oko zuba. Savet je svakako da se obratite Vašem stomatologu radi pregleda. Srdačan pozdrav.

Go to page: