Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 41-50 od 135 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani,pre 7 dana sam izvadila donji desni umnjak.Boli toliko malo tek da osetim bol. Koliko treba vremena da ta rana zaraste? Hvala
Jasna, Sabac – 08. oktobar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 08. oktobar 2018.

Poštovana Jasna, zarastanje ekstrakcione rane je proces koji se odvija u više faza, njegova dužina trajanja je individualna i zavisi od više faktora. Neki od njih su veličina zuba koji je izvadjen, dužina trajanja intervencije, težina i složenost same intervencije. Meko tkivo u proseku zarasta za 2 - 3 nedelje, a za potpuno zarastanje i obnavljanje alveoloarne kosti, u zavisnosti od veličine defekta, potrebno je da prođe 4-6 meseci. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, prije 8 dana operirala sam umnjak s desne strane. Operacija je bila malo teza obzirom da je zub imao 2 korijena, i jedan je bio ispod sedmice. Oteklinama je s vremenom splasnula, bol je jos uvijek pomalo prisutna, medutim, i dalje mi trne jedan dio usnice s desne strane i jedan dio brade. Osjećam mravinjanje, pa i svrbez,kao da nesto probija na tom dijelu, ali i dalje je utrnut. Moram li se brinuti? Danas sam skidala konce i zubar mi je rekao da će proći. Inače, uzela sam si b vitamine. Hvala, Ivana
Ivana, Slavonski Brod – 05. oktobar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 08. oktobar 2018.

Poštovana Ivana, simptomi koje ste opisali ukazuju na to da je verovatno došlo do oštećenja nerva prilikom aplikovanja anestezije ili same intervencije vadjenja zuba. U najvećem broju slučajeva, tokom vremena dolazi do regeneracije istog i do smanjivanja i potpunog nestanka osećaja utrnulosti. Osim strpljenja, u ovim slučajevima savetuje se korišćenje preparata koji sadrže vitamin B ili tretman utrnule regije Solux ili Bioptron lampom. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Moje pitanje je sledece. Radila sam endodotsko ciscenje kanala, problem je granulom koji se stvorio i nadamo se da ce se povuci. Stomatolog savetuje period cekanja najmanje 6 meseci, da se vidi da li se povukao granulom ili ne. Inace, tad bih trebala da stavim i fiksnu protezu. Postoji li sansa da se napredak u povlacenju vidi i ranije, da nakon 3 meseca npr uradim kontrolni snimak, pa da se ranije i pocne terapija fiksnom protezom ukoliko se granulom smanji? Da li biste vi preporucili cekanje ili ne? U pitanju je jedinica S postovanjem
maja, – 02. oktobar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 06. oktobar 2018.

Poštovana Majo, praćenje toka ozdravljenja nakon endodontske terapije zuba sa periapikalnim lezijama vrši se sporadičnim kliničkim pregledima i analizom kontrolnih rendgenskih snimaka. U velikom broju slučajeva, znaci potpunog oporavka razgrađenog koštanog tkiva mogu se videti na kontrolnim snimcima tek nakon 6 meseci, do godinu dana. Svakako da odluku o početku ortodontske terapije, tj. postavljanju fiksnog aparata, treba zajednički da donesu Vaš stomatolog i ortodont. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, imam 23 godine i imam progeniju i ukršten zagrižaj. Nije previše izražena i svi zubi mi se dodiruju, pa nemam problema sa žvakanjem, govorom i slično.U poslednjih šest meseci mi se javljaju problemi sa upalom desni i zubi mi se brže kvare, zglob vilice mi pucketa i ponekad zaboli, a čula sam da to može biti povezano sa nepravilnim zagrižajem. Na pregledu je ortodont rekao da bih morala da nosim protezu, ali da bih morala da idem i na operaciju. Stekla sam utisak da se više stavlja akcenat na estetiku, a meni je bitno ako se odlučim da nosim fiksni aparat i idem na operaciju da to bude zbog funkcije i zdravlja zuba i vilice. Zanima me da li je možda bolje da ostavim zube kakvi jesu ako je samo estetika u pitanju, tj. malo izbačena donja vilica. Hvala unapred
Milica, Beograd – 02. oktobar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 06. oktobar 2018.

Poštovana Milice, problemi koje ste naveli mogu biti posledica prisutne ortodontske nepravilnosti. Cilj ortodontske terapije (nekada i u kombinaciji sa hirurškom) jeste da se koriguje prisutna nepravilnost i samim tim omogući normalna funkcija stomatognatog sistema, ali i da se poboljša sam estetski izgled. Na Vašem terapeutu je da proceni da li je i kakva terapija neophodna, da li bi se navedenim intervencijama eliminisale smetnje koje ste naveli i sprečile neke buduće komplikacije, a odluku o tome, nakon sagledavanja svih aspekata, donosite zajednički. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani meni je pre pet meseci radjen zub donja 6-ica radjen odnosno skinut mi je karijes otvorila zub i stavila neki lek za umrtvljivanje zivca i receno mi je da dodjem za 15 dana da se zivac izvadi ali evo od maja pa sve do danas ja nisam otisao da se zivac izvadi i mene je danas zub opet zaboleo i mene interesuje dali boli kada se zivac vadi iz zuba pozdrav
Miljan, Lešak – 03. oktobar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 05. oktobar 2018.

Poštovani Miljane, savetujemo da ne odlažete više posetu stomatologu i da završite započeto lečenje zuba, ukoliko to još uvek bude moguće. Sama procedura endodontske terapije se radi pod dejstvom lokalnog anestetičkog sredstva i u takvim uslovima je bezbolna. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Radjena mi je popravka zuba, ocistio je zub i odmah stavio plombu, prva 3 4 dana me bolelo na hladno, ali evo sada nocu me zaboli oko 4 5 ujutru, ne neki jak bol, ali dovoljno da me probudi. Pa me sada zanima da li je to normalno da tako boli jer je radjeno na njemu?
Nikola, Krusevac – 02. oktobar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 02. oktobar 2018.

Poštovani Nikola, nakon uklanjanja karijesa i postavljanja ispuna, u pojedinim slučajevima se može javiti tzv. postoperativna osetljivost. Ona se obično manifestuje kratkotrajnim bolom na termičke nadražaje (hladno/toplo) ili prilikom zagrižaja. Ova osetljivost može trajati nekoliko dana nakon intervencije i najčešće prolazi spontano, a može se neutralisati i nekim od sredstava za desenzibilizaciju koje postavlja stomatolog. Ipak, ukoliko osećate spontane bolove, to je svakako znak da bi trebalo da se obratite stomatologu. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani,koliko vremena treba da prodje od vadjenja zuba,da bi se uzeo otisak za pravljenje mosta i silikonske proteze.Hvala
Dragana, Nis – 26. septembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 02. oktobar 2018.

Poštovana Dragana, vreme potrebno za zarastanje ekstrakcione rane je individualno i zavisi od brojnih faktora. Nekada je potrebno da prođe 7-10 dana, nekada i više. Obično se otisci za protetske nadoknade ne uzimaju dok rana potpuno ne zaraste, a što se kliničkim pregledom može utvrditi. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Zdravo. Imam problem sa sjekutićem na mandibuli,naime imam 17 godina,kada se stalni zub pojavio na jednom dijelu njega nije bilo gleđi. Od tog dana pa sve do danas na zubu se nalazi udubljenje, koje je žute boje, nešto kao mrlja žute boje. Zanima me da li se šta može poduzeti po tom pitanju i šta tacno, kako bi nestala ta neugodna žuta boja
Eldar, Tuzla – 27. septembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 02. oktobar 2018.

Poštovani, prema Vašem opisu, verovatno se radi o promeni na zubu nastaloj još u toku njegovog razvića. Ipak, konkretniji odgovor u vezi sa Vašim problemom i eventualnim zbrinjavanjem može se dati tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobro vece Pre dva dana mi je izvadjen zivac iz donje desne cetvorke i petice. Od kad je prosla anestezija mene je poceo da boli cetvorka Zanima me jel bol prolazan ili treba da se javim stomatologu ?
Slavkovic, Kragujevac – 20. septembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovani Nikola, nije toliko retka pojava da se nakon završetka endodontske terapije javi prolazna postoperativna osetljivost. U takvim slučajevima, zub je obično osetljiv na dodir i zagrižaj. Ova osetljivost bi vremenom trebalo da se smanjuje i ne bi trebalo da traje duže od 3-4 dana od završetka terapije. Savetujemo da se obratite stomatologu ukoliko zub bude bolno osetljiv i nakon ovog perioda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, iza donje leve sedmice imam ranu koja boli stalno, mislila sam da izlazi umnjak, ali ga na snimku nema, sedmica je cista, nema karijesa, kanali i sve vezano za sedmicu je u redu. rana je mala posekotina, boli me i na dodir i kada jedem. Pa me zanima sta bi to moglo da bude, plasim se da nije nesto ozbiljno jer moj stomatolog ne zna sta bi moglo da bude. Unapred zahvalna.
Ivana, Beograd – 23. septembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Ivana, problem koji ste naveli može biti samo posledica mehaničke iritacije (npr. ranica nastala prilikom pranja zuba), ali i promena na oralnoj sluzokoži koja je znak nekog oboljenja. Svakako, bez obavljenog stomatološkog pregleda, nemoguće je dati bilo kakav odgovor na Vaše pitanje. Srdačan pozdrav.

Go to page: