Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 41-48 od 148 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Poštovani, Moja devojčica na donjem stalnom sekutiću ima žutu, okruglu jasno ograničenu fleku ( ne liči na karijes) . Čini mi se da je ona u dubini zuba, koji je na dodir glatak, oko nje je sve belo i normalno. Zub je ne boli čak nije još u potpunosti ni izrastao. Mislim da je ova fleka ovde od početka nicanja i da nije nastala naknadno ali nisam sigurna. Dete nije koristilo tetracikline niti sam ih ja koristila u trudnoći, drugi stalni sekutić je beo . Šta bi ovo moglo da bude ? Unapred zahvalna na odgovoru, Dragana.
dragana, zaječar – 24. januar 2014.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 29. januar 2014.

Poštovana Dragana, bez stomatološkog pregleda teško je utvrditi pravu dijagnozu i postaviti plan terapije. Na osnovu Vašeg opisa, najverovatnije je u pitanju poremećaj mineralizacije zuba u toku razvoja. U tom slučaju potrebno je sačekati da zub u potpunosti izraste i pratiti razvoj situacije. Eventualna terapija se ne preporučuje u dečjem uzrastu, već u nešto starijem uzrastu ukoliko to pacijentu počne da predstavlja estetski problem. U manjem broju slučajeva do nestanka ovog poremećaja može i spontano doći usled uticaja pljuvačke na mineralizaciju zuba.


Pitanje: Poštovani doktore, pre tačno 2 nedelje bio sam kod svog stomatologa da bi mi zamenio staru plombu novom, na zubu 6-ici dole levo. Prilikom davanja anestezije, osetio sam veoma jak bol. Kada je anestezija počela da deluje, doktorka mi je skinula staru plombu i zamenila je novom, bez ikakvih problema. Kada je posle nekoliko sati anestezija prestala, javio se jak bol u vilici sa leve strane, negde otprilike na sastavu gornje i donje vilice. Bol je veoma jak kada pokušam da šire otvorim usta. Jedva mogu da otvorim usta da bih stavio mali komad hrane, a zatim osećam jak bol i kada žvaćem hranu (bez obzira na koju stranu žvaćem). Molim vas za hitan savet i preporuku!!!
Miša, Bor – 06. februar 2014.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 11. februar 2014.

Poštovani Mišo, relativno često se kao komplikacija dugotrajnih stomatoloških intervencija može javiti bol i otežano otvaranje usta (trizmus). Trizmus može nastati i kao komplikacija davanja sprovodne anestezije, usled povrede iglom mišića koji se nalaze sa unutrašnje strane vilične grane. Otežano otvaranje usta može biti delimično ili potpuno i najčešće je privremenog karaktera. Eventualne terapijske mere u ovakvim situacijama podrazumevaju primenu analgetika, vežbe otvaranja usta ili primenu solux lampe ili zračenja laserom male snage. U svakom slučaju, preporučujemo da se javite Vašem stomatologu radi kontrolnog pregleda.


Pitanje: Postovani pre 3 dana javio se otok na gornjem zubu.u pitanju je cetvorka gore levo otok je bio slabo vidljiv otiso sam prepodne do hitne pomoci radi terapije prepisao mi je klindamicin od 600mg popio sam medjutim do uvece zub mi je vidljivo oteko,otisao sam opet u hitnu i prepisali su mi injekcije klindamicin evo proslo je 3 dana primio sam 4 injekcije otok je i dalje isti...efekat skoro ne vidljiv...molim za bilo kakav odgovor...
petar, nis – 20. februar 2014.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 20. februar 2014.

Poštovani Petre, ukoliko je otok zubnog porekla, neophodno je taj zub otvoriti i drenirati ili izvaditi ukoliko je u takvom stanju da ne može nakon lečenja da se sanira plombom ili da se upotrebi za protetsku nadoknadu… sami antibiotici su neophodni, ali je potrebno uspostaviti drenažu kroz zub… savetujem Vam da se javite najbližem stomatologu koji će znati kakvu terapiju da sprovede… Srdačan pozdrav…


Pitanje: Poštovani, htjeo bih Vas zamoliti da mi date pravi savjet vezano za jedinicu koja se (od mog pada sa motora na zube) slomila na pola,pocrnila i izvadio sam zivac iz nje jer je tako moralo. Od tad svakih nekoliko godina mijenjam plombe jer mi se lome, ali mi se takodje ne svidja ni njihova boja obzirom da je pola mog zuba crno pa mora da se uskladi sa njim.. Zelim da pobijelim sve zube, i ne znam sta da radim sa ovom jedinicom, kako da je uskladim sa ostatkom.. Da li mozete da mi date savjet? Unaprijed hvala!
Filip, – 06. mart 2014.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 07. mart 2014.

Poštovani Filipe, imajući u vidu opisanu situaciju i činjenicu da od zuba već nedostaje veći deo čvrste zubne supstance, najprikladnije rešenje bi bilo zbrinuti taj zub protetskom nadoknadom, tačnije nadogradnjom i krunicom. Najbolji estetski efekat postiže se bezmetalnim keramičkim krunicama. S obzirom da ste naveli da planirate izbeljivanje zuba, indikovano bi bilo najpre to uraditi, pa zatim boju keramičke krunice birati prema novoj (izbeljenoj) boji zuba. Za pregled i konsultacije, stojimo Vam na raspolaganju.


Pitanje: Poštovani, već duže vreme imam bele naslage na jeziku koje se ne mogu odstraniti, a koje uzrokuju nelagodan zadah. Redovno održavam oralnu higijenu, ali to ne pomaže. Uspem ih skinuti četkicom za zube, ali se ubrzo ponovo pojave. Ne pomažu ni sredstva za ispiranje usta, kao ni razni sprejevi za svežiji dah. Molila bih Vas za konkretan odgovor šta bih mogla koristiti da to nestane. Srdačan pozdrav i hvala unapred!
Kristina, – 11. mart 2014.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 12. mart 2014.

Poštovana Kristina, svakako je potrebno stomatološkim pregledom i eventualnim uzimanjem brisa utvrditi poreklo tih beličastih naslaga na jeziku. Vrlo često je u pitanju oralna kandidijaza (infekcija gljivicom Candida Albicans). Tek nakon toga bi se mogla odrediti terapija. Inače, neprijatni zadah iz usta (Foetor ex ore, Halitosis) je stanje koje mogu uzrokovati brojni faktori: hrana, pušenje, karijes,oboljenje desni, suvoća usta, oboljenja sinusa i disajnih puteva, gastrointestinalne smetnje, dijabetes, neodgovarajuća oralna higijena, upotreba pojedinih lekova i dr. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, vec dve godine imam problema sa donjom desno sesticom. Vadjen je zivac ali neuspesno, jer me konstantno boli na pritisak. Pre tri dana, nakon pauze od 5 meseci, sam ponovo pristala na lecenje kanala, tj. da se pokusa spasiti zub. Od tada imam ogromne bolove, koji prestaju samo dok pijem lekove( rapten duo, koji moram na 6 h piti zbog bolova). Prekjuce sam ponovo bila kod zubara i na snimku se videlo da mi je ostao u korenu deo iglice, kada mi je vadjen zivac. Doktorka mi je stavila antibiotik i zatvorila privremenom plombom i rekla da iscackam ukoliko bude bolelo, sto sam danas i uradila jer su bolovi nepodnosljivi. Recite mi koliko je opasno sto je iglica ostala u korenu i koliko dugo sme zub biti otvoren? Hvala unapred.
Ana, Beograd – 27. april 2014.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 05. maj 2014.

Poštovana Ana, nije toliko retka pojava bolova u toku revizije endodontskog lečenja, odnosno ponovnog lečenja kanala korena. Uzroci bola mogu biti različiti. Često je u pitanju mehanička iritacija tkiva oko vrha korena kanalnim instrumentima ili sredstvima za ispiranje. Što se tiče zalomljenog instrumenta u kanalu korena, ni to nije toliko retka komplikacija lečenja kanala korena, koja sama po sebi ne mora izazvati bilo kakve posledice, a odluku o pokušaju da se taj instrument odstrani iz kanala korena konzervativnim ili hirurškim putem donosi stomatolog. U pojedinim slučajevima, stomatolog odluči da zub ostavi otvorenim radi drenaže eventualno prisutnog sadržaja i smirivanja bolnih simptoma, ali on ne bi trebalo da ostane tako otvoren duže od dan-dva bez nadzora stomatologa, jer se rizikuje ponovna i dugotrajna infekcija kanala korena. Svakako bi trebalo da se javite Vašem stomatologu radi nastavka lečenja. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, dole levo nemam zube 6 i 7. Pričao sam sa mojim stomatologom kako bi tu ugradio ta 2 zuba i on mi je predložio most od 5 do 8. Moje pitanje je da li je pametno na osmicu kačiti most, obzirom da ti zubi jako brzo propadaju. Hvala.
zeljko, beograd – 08. maj 2014.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 09. maj 2014.

Poštovani Željko, ako je osmica zdrava i u potpunosti iznikla, ona može da se koristi kao nosač mosta podjednako dobro kao i drugi kutnjaci. Takodje, postoji i mogućnost nadoknade nedostajućih zuba implantatima, ako se pregledom i analizom odgovarajućeg snimka ustanovi da za to postoje uslovi. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovanje,zanima me da li se desni koje su se povukle posle režanj operacije mogu ikako vratiti na prvobitni nivo? Same od sebe ili nekom metodom. Hvala unapred!
M.Stojanović, Vranje – 06. maj 2014.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 09. maj 2014.

Poštovani, nakon režanj operacije dolazi do manjeg ili većeg povlačenja desni u zavisnosti od dubine parodontalnog džepa i metode izvodjenja same intervencije. Desni se same od sebe u najvećem broju slučajeva neće vratiti na prvobitni nivo, a postoje odredjenje hirurške metode kojima se to može ostvariti. I tu postoje odredjene indikacije i kontraindikacije, ali za precizniji odgovor neophodan je stomatološki pregled. Srdačan pozdrav

Go to page: