Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 51-60 od 135 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani, iza donje leve sedmice imam ranu koja boli stalno, mislila sam da izlazi umnjak, ali ga na snimku nema, sedmica je cista, nema karijesa, kanali i sve vezano za sedmicu je u redu. rana je mala posekotina, boli me i na dodir i kada jedem. Pa me zanima sta bi to moglo da bude, plasim se da nije nesto ozbiljno jer moj stomatolog ne zna sta bi moglo da bude. Unapred zahvalna.
Ivana, Beograd – 23. septembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Ivana, problem koji ste naveli može biti samo posledica mehaničke iritacije (npr. ranica nastala prilikom pranja zuba), ali i promena na oralnoj sluzokoži koja je znak nekog oboljenja. Svakako, bez obavljenog stomatološkog pregleda, nemoguće je dati bilo kakav odgovor na Vaše pitanje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: postovani, interesuje me vadio sam zivac iz zuba 4 i posle dve godine pocinjem da osecam kao da me boli, i to na nacin kada stisnem prstom na vrh usne pored nosa neki cudan osecaj koji nije bol. sta moze da bude
rakun, beograd – 18. septembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovani, veoma je teško reći nešto konkretnije bez obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Problem koji ste naveli može ukazivati na potrebu za ponovnim lečenjem zuba, pa Vam savetujemo da izradite rendgenski snimak i obratite se stomatologu, kako bi se utvrdilo stanje i preduzele eventualne terapijske mere. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Nakon odlaska stomatologu da zamenimo staru amalgamsku plombu, u pitanju je donja šestica, započeli smo proces vadjenja živca jer je ispod postojao karijes.Plomba je veoma stara, bar petnaest godina i sećam seda je i prilikom te prve popravke lečen. Prilično sam iznenađena jer nisam imala značajnijih poteškoća sa navedenim zubom, tj nije bilo spontanog bola, ali bilo je osetljivosti na toplo hladno i nelagodnosti tokom pranja u kontaktu sa pastom. Zanima me može li tako ozbiljan problem nastati i bez uočljivih većih poteškoća?
Lola, Novi Sad – 15. septembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Lola, subjektivni simptomi karijesne lezije, naročito ako je u pitanju duboki karijes, podrazumevaju pojavu osetljivosti zuba na nadražaje, odnosno bolnu reakciju na termičke (toplo, hladno) i osmotske (slatko, kiselo) nadražaje. Osetljivost zuba najčešće traje onoliko koliko traje i nadražaj. Zbog toga je veoma važno ne zanemarivati prisustvo ovih simptoma i obratiti se stomatologu. Nelečeni karijes jedan je od glavnih razloga nastanka trajnog oštećenja zubne pulpe, a tada je neophodna endodontska terapija (vađenje živca, tj. lečenje kanala korena zuba). Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, imam umnjak koji raste skroz horizontalno, pola je niklo,i tu je stalo. Treba da ga vadim operacijom za neki dan i osecam veliki strah. Zanima me da li, posto ne osecam nikakav bol u tom umnjaku(nije kvaran zub,ne boli me),znaci li to da ce operacija biti manje bolna nego u slucaju da je kvaran? Jedino sto mi se desava je to sto se "upale" desni oko njega povremeno, vruce je na dodir, pa ga ja iziritiram jos vise jezikom,i onda malcice pulsira. Pritom osecam neko stezanje/pritisak/cudan osecaj u grlu,vilici,i uopste u glavi, pa me zanima da li uzrok toga moze da bude umnjak? Hvala unapred.
Violeta, Smederevo – 21. septembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Violeta, postojanje neizniklih (impaktiranih) i delimično izniklih (poluimpaktiranih) umnjaka u gornjoj ili donjoj vilici može nekada biti razlog za pojavu simptoma koje ste naveli. Ukoliko se stomatološkim pregledom utvrdi da su oni uzrok učestalih smetnji i bolova, indikovana je njihova ekstrakcija. Sama intervencija se radi pod dejstvom lokalne anestezije i trebalo bi da bude bezbolna. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, obe gornje sestice su mi bile plombirane(ne lecene) oko godinu dana, i sve je bilo u redu, medjutim pre 2-3 meseca se javio pulpitis na levoj sestici. Otisao kod zubara, ocistili kanale, stavili lek, vratio se posle 2 nedelje, medjutim zub mi je i dalje bio katastrofalno osetljiv, pogotovo tokom ciscenja kanala, to sam jedva izdrzavao, i tako 3-4 puta sam dolazio, svaki put stave neki drugi lek ali nikako da prodje ta osetljivost (kazu da ne smeju da plombiraju dok to ne prodje), i sad pre 2 nedelje mi se desilo isto na desnoj sestici i opet ista situacija, evo sutra idem na drugo ciscenje kanala, zub stoji otvoren i opet isto sve, jako je naporno i nepodnosljiv taj bol tokom ciscenja kanala da cak ni anestezija ne pomaze. Sta mene cudi je da mi uopste nisu trazili snimke ovih zuba, je l' sve ovo normalno ili treba da promenim zubara? Pozdrav
Filip, Beograd – 14. septembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovani Filipe, endodontska terapija (lečenje kanala korena), naročito na bočnim zubima, može da bude veoma složena i zahtevna procedura, kako za pacijenta, tako i za stomatologa. Jedna od propratnih pojava jeste i pojava bolne osetljivosti, kako za vreme trajanja terapije, tako i u kratkom periodu nakon njenog završetka. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobar dan imam jedno pitanje.Gornja leva jedinica mi je pocela biti osetljiva na hladnu vodu i hladan vazduh,ne boli me pri dodiru i zagrizaju.Postala je osetljiva nakon sto sam ceo dan jela sladodeld i pila hladnu gaziranu vodu, pa me zanima da li je modza doslo do ostecenja zubne gledji ili da je nastala neka pukotina na zubu?.Takodje zub me ne boli ni kad jedem slatko ili kiselo,iskljucivo boli u dodiru sa hladnocom, koji je tretman za ovaj problem i sta bi ti moglo biti?
Milica, – 10. septembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Milice, osećaj prolaznih bolnih senzacija na jako hladne nadražaje ne mora uvek značiti da sa zubima nešto nije u redu. Ipak, savetujemo Vam da odete na stomatološki pregled, kako bi se utvrdilo da li na zubu koji ste naveli postoje znakovi nekog oštećenja i postoji li potreba za nekim vidom terapije. Srdačan pozdrav.


Pitanje: DOBAR DAN ZUB OSMICA MALO SE POLOMIO NEMA BOLA KOLIKO MAXIMALNO MOGU DA CEKAM NA POPRAVKU POSTO SE TRENUTNO NALAZIM U INOSTRANSTVU? HVALA
SANJA, BEOGRAD – 03. septembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 03. septembar 2018.

Poštovana Sanja, nezahvalno je davati prognoze i savete bez obavljenog stomatološkog pregleda. U svakom slučaju, bilo kakvu sanaciju zuba uvek je bolje uraditi što pre, da bi se izbegle potencijalne komplikacije. Ukoliko se iz inostranstva vraćate u skorijem periodu, a ne osetite spontane bolove ili ne primetite bilo kakve druge znakove u regiji navedenog zuba, možda i možete da posetu stomatologu obavite po povratku. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, nedavno sam plombirao zube i zubar mi je rekao da je je sve popravljeno ali i dalje osecam neprijatan miris nekad i nakon pranja zuba. Kako ga se resiti. Unapred hvala na odgovoru
Milan, Zrenjanin – 30. jun 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 25. avgust 2018.

Poštovani Milane, neprijatan zadah iz usta (halitoza, foetor ex ore) mogu prouzrokovati brojni faktori poput nesaniranih zuba, oboljenja parodoncijuma, suvoće usta, štetnih navika (pušenje cigareta), oboljenja sinusa ili disajnih puteva, određenih opštih oboljenja, neadekvatne oralne higijene, upotrebe određenih medikamenata, ali i konzumacije različitih prehrambenih proizvoda. Svakako predlažemo da se posavetujete sa stomatologom šta bi mogao biti uzrok Vašeg problema (osim karioznih zuba koje ste sanirali). Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, u slucaju kada rucno prosirivanje kanala korena zuba nije uspesno,ne moze se "uci" u kanal, da li postoji mogucnost da se ipak probije takav kanal masinskim prosirivanjem ili nema nade?
Jelena, Nis – 17. avgust 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 25. avgust 2018.

Poštovana Jelena, odgovor na Vaše pitanje nemoguće je dati bez obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Obrada kanala korena često se može podjednako dobro obaviti i ručnim i mašinskim instrumentima, a obe procedure imaju svojih prednosti i nedostataka. Sam uspeh endodontske terapije zavisi od brojnih faktora, a stomatolog se u toku lečenja opredeljuje za najadekvatniju metodu. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, molim Vas za pomoc. Imam veoma osetljive zube i pre 3 meseca sam izbeljivala zube preparatom/gelom od stomatologa, Opalescence 16% carbamide peroxide, koriscen dva do tri sata dnevno. Nakon mesec dana stvorile su se vece pukotine po sred prednjih zuba, na njih 6 ukupno, gledj je jako stanjena i na gornjim desnima su se stvorile ranice/crvenilo koje krvare samo kada koristim konac. Molim Vas, da li je kriv gel, jer je bio jak ili su moji osetljivi zubi u pitanju, da li ce ovo proci? Hvala Vam unapred
Lena, Beograd – 18. avgust 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 25. avgust 2018.

Poštovana Lena, Za kućno izbeljivanje zuba najčešće se koriste gelovi nižih koncentracija (kada je u pitanju karbamid peroksid, do 17%). Svakako je najvažnije pre samog započinjanja procedure obaviti stomatološki pregled i posavetovati se sa stomatologom da li je u konkretnom slučaju indikovano izbeljivanje, i ako jeste, na koji način. Kada je sama procedura kućnog izbeljivanja zuba u pitanju, od izuzetne važnosti je pridržavati se uputstava datih od strane stomatologa i proizvođača preparata. Obično se savetuje da se sa izbeljivanjem prekine u slučaju pojave povećane osetljivosti zuba ili mekih tkiva i da se pacijent obrati stomatologu, tako da i Vama savetujemo da se obratite stomatologu, kako bi se utvrdilo postojeće stanje i preduzele eventualne mere. Srdačan pozdrav.

Go to page: