Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 51-59 od 139 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Postovani,koliko vremena treba da prodje od vadjenja zuba,da bi se uzeo otisak za pravljenje mosta i silikonske proteze.Hvala
Dragana, Nis – 26. septembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 02. oktobar 2018.

Poštovana Dragana, vreme potrebno za zarastanje ekstrakcione rane je individualno i zavisi od brojnih faktora. Nekada je potrebno da prođe 7-10 dana, nekada i više. Obično se otisci za protetske nadoknade ne uzimaju dok rana potpuno ne zaraste, a što se kliničkim pregledom može utvrditi. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Zdravo. Imam problem sa sjekutićem na mandibuli,naime imam 17 godina,kada se stalni zub pojavio na jednom dijelu njega nije bilo gleđi. Od tog dana pa sve do danas na zubu se nalazi udubljenje, koje je žute boje, nešto kao mrlja žute boje. Zanima me da li se šta može poduzeti po tom pitanju i šta tacno, kako bi nestala ta neugodna žuta boja
Eldar, Tuzla – 27. septembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 02. oktobar 2018.

Poštovani, prema Vašem opisu, verovatno se radi o promeni na zubu nastaloj još u toku njegovog razvića. Ipak, konkretniji odgovor u vezi sa Vašim problemom i eventualnim zbrinjavanjem može se dati tek nakon obavljenog stomatološkog pregleda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobro vece Pre dva dana mi je izvadjen zivac iz donje desne cetvorke i petice. Od kad je prosla anestezija mene je poceo da boli cetvorka Zanima me jel bol prolazan ili treba da se javim stomatologu ?
Slavkovic, Kragujevac – 20. septembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovani Nikola, nije toliko retka pojava da se nakon završetka endodontske terapije javi prolazna postoperativna osetljivost. U takvim slučajevima, zub je obično osetljiv na dodir i zagrižaj. Ova osetljivost bi vremenom trebalo da se smanjuje i ne bi trebalo da traje duže od 3-4 dana od završetka terapije. Savetujemo da se obratite stomatologu ukoliko zub bude bolno osetljiv i nakon ovog perioda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, iza donje leve sedmice imam ranu koja boli stalno, mislila sam da izlazi umnjak, ali ga na snimku nema, sedmica je cista, nema karijesa, kanali i sve vezano za sedmicu je u redu. rana je mala posekotina, boli me i na dodir i kada jedem. Pa me zanima sta bi to moglo da bude, plasim se da nije nesto ozbiljno jer moj stomatolog ne zna sta bi moglo da bude. Unapred zahvalna.
Ivana, Beograd – 23. septembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Ivana, problem koji ste naveli može biti samo posledica mehaničke iritacije (npr. ranica nastala prilikom pranja zuba), ali i promena na oralnoj sluzokoži koja je znak nekog oboljenja. Svakako, bez obavljenog stomatološkog pregleda, nemoguće je dati bilo kakav odgovor na Vaše pitanje. Srdačan pozdrav.


Pitanje: postovani, interesuje me vadio sam zivac iz zuba 4 i posle dve godine pocinjem da osecam kao da me boli, i to na nacin kada stisnem prstom na vrh usne pored nosa neki cudan osecaj koji nije bol. sta moze da bude
rakun, beograd – 18. septembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovani, veoma je teško reći nešto konkretnije bez obavljenog stomatološkog pregleda i analize rendgenskog snimka. Problem koji ste naveli može ukazivati na potrebu za ponovnim lečenjem zuba, pa Vam savetujemo da izradite rendgenski snimak i obratite se stomatologu, kako bi se utvrdilo stanje i preduzele eventualne terapijske mere. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Nakon odlaska stomatologu da zamenimo staru amalgamsku plombu, u pitanju je donja šestica, započeli smo proces vadjenja živca jer je ispod postojao karijes.Plomba je veoma stara, bar petnaest godina i sećam seda je i prilikom te prve popravke lečen. Prilično sam iznenađena jer nisam imala značajnijih poteškoća sa navedenim zubom, tj nije bilo spontanog bola, ali bilo je osetljivosti na toplo hladno i nelagodnosti tokom pranja u kontaktu sa pastom. Zanima me može li tako ozbiljan problem nastati i bez uočljivih većih poteškoća?
Lola, Novi Sad – 15. septembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Lola, subjektivni simptomi karijesne lezije, naročito ako je u pitanju duboki karijes, podrazumevaju pojavu osetljivosti zuba na nadražaje, odnosno bolnu reakciju na termičke (toplo, hladno) i osmotske (slatko, kiselo) nadražaje. Osetljivost zuba najčešće traje onoliko koliko traje i nadražaj. Zbog toga je veoma važno ne zanemarivati prisustvo ovih simptoma i obratiti se stomatologu. Nelečeni karijes jedan je od glavnih razloga nastanka trajnog oštećenja zubne pulpe, a tada je neophodna endodontska terapija (vađenje živca, tj. lečenje kanala korena zuba). Srdačan pozdrav.


Pitanje: Pozdrav, imam umnjak koji raste skroz horizontalno, pola je niklo,i tu je stalo. Treba da ga vadim operacijom za neki dan i osecam veliki strah. Zanima me da li, posto ne osecam nikakav bol u tom umnjaku(nije kvaran zub,ne boli me),znaci li to da ce operacija biti manje bolna nego u slucaju da je kvaran? Jedino sto mi se desava je to sto se "upale" desni oko njega povremeno, vruce je na dodir, pa ga ja iziritiram jos vise jezikom,i onda malcice pulsira. Pritom osecam neko stezanje/pritisak/cudan osecaj u grlu,vilici,i uopste u glavi, pa me zanima da li uzrok toga moze da bude umnjak? Hvala unapred.
Violeta, Smederevo – 21. septembar 2018.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Violeta, postojanje neizniklih (impaktiranih) i delimično izniklih (poluimpaktiranih) umnjaka u gornjoj ili donjoj vilici može nekada biti razlog za pojavu simptoma koje ste naveli. Ukoliko se stomatološkim pregledom utvrdi da su oni uzrok učestalih smetnji i bolova, indikovana je njihova ekstrakcija. Sama intervencija se radi pod dejstvom lokalne anestezije i trebalo bi da bude bezbolna. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, obe gornje sestice su mi bile plombirane(ne lecene) oko godinu dana, i sve je bilo u redu, medjutim pre 2-3 meseca se javio pulpitis na levoj sestici. Otisao kod zubara, ocistili kanale, stavili lek, vratio se posle 2 nedelje, medjutim zub mi je i dalje bio katastrofalno osetljiv, pogotovo tokom ciscenja kanala, to sam jedva izdrzavao, i tako 3-4 puta sam dolazio, svaki put stave neki drugi lek ali nikako da prodje ta osetljivost (kazu da ne smeju da plombiraju dok to ne prodje), i sad pre 2 nedelje mi se desilo isto na desnoj sestici i opet ista situacija, evo sutra idem na drugo ciscenje kanala, zub stoji otvoren i opet isto sve, jako je naporno i nepodnosljiv taj bol tokom ciscenja kanala da cak ni anestezija ne pomaze. Sta mene cudi je da mi uopste nisu trazili snimke ovih zuba, je l' sve ovo normalno ili treba da promenim zubara? Pozdrav
Filip, Beograd – 14. septembar 2018.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovani Filipe, endodontska terapija (lečenje kanala korena), naročito na bočnim zubima, može da bude veoma složena i zahtevna procedura, kako za pacijenta, tako i za stomatologa. Jedna od propratnih pojava jeste i pojava bolne osetljivosti, kako za vreme trajanja terapije, tako i u kratkom periodu nakon njenog završetka. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Dobar dan imam jedno pitanje.Gornja leva jedinica mi je pocela biti osetljiva na hladnu vodu i hladan vazduh,ne boli me pri dodiru i zagrizaju.Postala je osetljiva nakon sto sam ceo dan jela sladodeld i pila hladnu gaziranu vodu, pa me zanima da li je modza doslo do ostecenja zubne gledji ili da je nastala neka pukotina na zubu?.Takodje zub me ne boli ni kad jedem slatko ili kiselo,iskljucivo boli u dodiru sa hladnocom, koji je tretman za ovaj problem i sta bi ti moglo biti?
Milica, – 10. septembar 2018.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 24. septembar 2018.

Poštovana Milice, osećaj prolaznih bolnih senzacija na jako hladne nadražaje ne mora uvek značiti da sa zubima nešto nije u redu. Ipak, savetujemo Vam da odete na stomatološki pregled, kako bi se utvrdilo da li na zubu koji ste naveli postoje znakovi nekog oštećenja i postoji li potreba za nekim vidom terapije. Srdačan pozdrav.

Go to page: