Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 71-78 od 125 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Poštovani, Prije 5 mjeseci radila sam operaciju zuba dvojke, te prije neki dan sam bila kod stomatologa da uradim cirkonsku navlaku na taj zub, jer je se nakon operacije razglimao. Međutim on je pukao u korjenu, i morala sam ga izvaditi. Koliko vremena treba da ta rana zaraste, da bih mogla uraditi most.Moj stomatolog predlaze da to ne radi odmah, ali ce mi staviti kao neki zub privremeno dok rana malo zaraste. Da li je uopšte moguće uradi to nešo privremeno i koliko treba da budem ovako bez zuba. Unaprijed zahvalna. Lijep pozdrav.
Mirela, Gračanica – 29. novembar 2015.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 30. novembar 2015.

Poštovana Mirela,

moguće je uraditi privremenu krunicu i kada ne postoji zub, a individualno je vreme zarastanja rane, i stomatolog će prateći situaciju odlučiti kada je pravo vreme za protetsko zbrinjavanje defekta. Drugo rešenje je da se, ukoliko to situacija dozvoljava, na mesto izvadjenog zuba plasira implant i uradi krunica, bez brušenja susednih zuba…

Srdačan pozdrav


Pitanje: Postovani, imala sam problem sa gornjom cetvorkom, dosta je boleo na hladno. Otisla sam kod zubara, on je otvorio zub i stavio mi je preparat za ubijanje zivca, i zub je prestao da boli, stomatolog mi je rekao da se javim za 2 nedelje, medjutim nisam otisla, zbog svog posla, nikako nisam mogla da uklopim. Uskoro nameravam da odem, ali plasim se da se do tad nesto ne iskomplikuje, sad ima vec mesec dana kako imam taj preparat u zubu.
Tina, Kragujevac – 29. jul 2015.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 29. jul 2015.

Poštovana Tina, sredstvo za trajnu desenzibilizaciju pulpe (za umrtljivanje živca) obično treba da stoji u zubu 7-14 dana, u zavisnosti od toga koji zub se leči i koja je dijagnoza, kao i preparata koji je postavljen. U najvećem broju slučajeva, zub biva osetljiv odmah nakon postavljanja sredstva i ta bolna faza traje vrlo kratko (od 30 minuta do dva sata), a već narednog dana ta osetljivost potpuno prestaje. Ukoliko sredstvo stoji u zubu duže nego što je predvidjeno, povećava se mogućnost eventualnih komplikacija u vidu oštećenja okolne gingive i kosti, koji tada postaju znatno podložniji infekciji. Takodje, budući da je zub privremeno zatvoren, postoji mogućnost da dodje i do njegove frakture. U Vašem slučaju ne bi trebalo da je došlo do komplikacija, budući da je prošlo mesec dana, ali savetujemo da ne odlažete još dugo odlazak kod stomatologa, kako biste izbegli potencijalne komplikacije i sačuvali Vaš zub na duži vremenski period. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, raste mi donji umnjak.Koliko vidim, raste pravilno ali je doslo do otoka desni oko njega i dijela obraza i osjecam bol u sublingvalnoj pljuvacnoj zlijezdi koja se javlja samo pri palpaciji. To sve traje vec dva dana, a jutros sam primijetila i malu gnojnu nakupinu na vrhu desni izmedju tog zuba i obraza.Da li se radi o komplikaciji rasta umnjaka ili su simptomi normalni?
Belma, Tuzla – 28. jul 2015.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 29. jul 2015.

Poštovana Belma, iako je teško dati konkretan odgovor na Vaše pitanje bez obavljenog stomatološkog pregleda, simptomi koje opisujete najviše liče na perikoronitis. Perikoronitis je komplikacija koja najčešće zahvata donje umnjake, prvenstveno ako su poluimpaktirani (zub delimično vidljiv u usnoj šupljini, a delimično prekriven mekim tkivom) ili im je kruna van kosti ali prekrivena mekim tkivom, a predstavlja zapaljenje gingive oko ovoga zuba. Zbog slabog samočišćenja, hrana zapada u prostor izmedju grizne površine trećeg kutnjaka i gingive koja ga delimično prekriva, izazivajući njenu inflamaciju, koju dodatno, traumom iritiraju zubi suprotne vilice. Naš savet je da se obratite Vašem stomatologu, koji će nakon izvršenog pregleda moći da Vam preporuči eventualnu terapiju. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Cerkica, 5 god, ima problem sa donjim kecom( mlecni zub),jela je jabuku i zub se rasklimao. Malo su krvarile desni pa je prestalo i malkice boli. Pitam se da li ce se mlecni zub ili koren zuba ponovo "ojacati" ili je resenje vadjenje ? Hvala unapred
Smederevac, SD – 22. jul 2015.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 22. jul 2015.

Poštovani, teško je bez stomatološkog pregleda dati precizan odgovor na Vaše pitanje, pa bi najpametnije bilo da se obratite stomatologu, koji će na osnovu pregleda ustanoviti u kojoj meri je rasklaćen zub i da li je neophodno njegovo vađenje. Mlečni zubi se obično rasklate usled resorpcije korena i u tom slučaju nikakavo "učvršćenje" nije moguće, pa zub ili spontano ispadne ili se vadi. Druga je stvar ako dođe do labavljenja zuba usled traumatske povrede. Tada stomatolog procenjuje da li je i kakva vrsta terapije neophodna. Inače, uobičajeno vreme za nicanje donjih stalnih sekutića je između 7. i 8. godine starosti, mada to ne mora da bude pravilo.


Pitanje: Postovani,imam problem sa donjom sesticom.Stavljen mi je lek za umrtvljenje zivaca,nije me nista bolelo nedelju dana.Nakon toga zub je poceo da me boli na zagriaj,slatko i toplo,na kuckanje i dodirom jezika ne boli.U cemu je problem,zato je zub poceo da reaguje?Da li je moguce sa zivac nije umrtvljen?I ako nije koji je sledeci postupak oko zuba?Hvala unapred!
Andrijana, Prokuplje – 12. april 2015.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 15. april 2015.

Poštovana Andrijana, sredstvo za nekrotizaciju pulpe (za umrtljivanje živca) obično treba da stoji 7-14 dana, u zavisnosti od toga koji zub se leči i koja je dijagnoza. U najvećem broju slučajeva, zub biva osetljiv odmah nakon postavljanja sredstva, a već narednih dana ta osetljivost prestaje. U zavisnosti od brojnih faktora, moguće je da sredstvo ne deluje u potpunosti i da je potrebno ponoviti njegovo postavljanje. Svakako, trebalo bi da se obratite Vašem stomatologu, koji će se odlučiti ili da sredstvo ponovi ili da nastavi lečenje zuba, budući da postavljanjem sredstva za nekrotizaciju pulpe terapija nije završena. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Postovani, Imam problem sa donjom sedmicom. Plombirana je dosta davno,ne secam se da li je izvadjen zivac. Sada se pored njega pojavila gnojna fistula koja se cedi, pa ponovo napuni i sve tako. Uopste nije bolno, osim sto kada pukne malo bole desni, ali nikakav ostar bol. Zanima me kakve su sanse da izlecim zub i da li postoji mogucnost da se fistula javi i u slucaju kada je zivac vec izvadjen? Hvala unapred i veliki pozdrav!!!!
Sanja, Smederevo – 25. februar 2015.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 25. februar 2015.

Poštovana Sanja, fistula koju opisujete može biti posledica infekcije unutar korenova zuba, regije oko vrha korenova zuba ili je eventualno posledica infekcije koja vodi poreklo iz parodontalnog džepa. Postoji mogućnost da se infekcija, a zatim i fistula jave i oko zuba koji je endodontski lečen (kome je vađen živac). Svakako je neophodno da načinite rendgenski snimak toga zuba i obratite se stomatologu, a nakon kliničkog pregleda i analize rendgenskog snimka biće moguće postaviti dijagnozu i opredeliti se za adekvatnu terapiju. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Izvadio sam 6-icu pre 20-ak dana,rana me ne boli,nije otečeno samo jednostavno neće skroz da zaraste.Kad perem zube ako bih prešao preko rane ona bi počela krvati,ali to krvarenje tranje svega nekoliko sekundi.Zasto rana neće za zaraste potpuno i moze li Koka Kola sprecavati zarastanje rane.Znam da rana ne zarasta ako ostane koren zuba,ali ja nisam ništa primetio. Hvala!
Shy, Bijeljina – 13. februar 2015.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 13. februar 2015.

Poštovani Shy, zarastanje postekstrakcionih rana je složen biohemijski proces koji prolazi kroz nekoliko faza u okviru kojih dolazi do odredjenih promena. Neposredno nakon vadjenja zuba, a po prestanku krvarenja, u rani dolazi do formiranja krvnog ugruška. Nakon 3-4 dana počinje formiranje novih krvnih sudova, a najčešće je potrebno da prodje oko 2 nedelje da bi rana bila prekrivena novom sluzokožom. Zarastanje i obnavljanje kosti je proces koji najduže traje i za njega je obično potrebno da prodje 4-6 meseci od vadjenja zuba. Naravno, na sam proces zarastanja rana mogu uticati brojni opšti i lokalni činioci (starost pacijenta, brojna sistemska oboljenja, dijabetes, pljuvačka, mikroorganizmi, procedura vadjenja zuba, trauma, zaostali koren zuba...). U Vašem slučaju, postoji i mogućnost da je učestalo konzumiranje gaziranih napitaka usporilo zarastanje rane, a mi Vam preporučujemo, ukoliko u narednih sedam dana rana ne zaraste, da se obratite Vašem stomatologu radi kontrolnog pregleda. Srdačan pozdrav.


Pitanje: Poštovani, Prošlog petka (30.1.2015.) mi je rađena nadogradnja zuba i keramička krunica 21 (leve jedinice), jer od tog zuba nije ostalo skoro ništa. Takođe je bila prisutna i gnojna kesica na korenu i bio sam na operaciji. Sve se to završilo i danas sam otišao da mi izvade konce ali me zub boli na zagriz. Zub je lečen prvo još novembra, ali me je i tad boleo na zagriz zbog gnojne kesice i lošeg lečenja (plomba 3mm visoka). Otišao sam kod privatnika u januaru i sve je sređeno u roku od deset dana. Da li je normalno da me boli još uvek? Koliko dugo može još da me boli na zagriz i udarac donjim zubima? Hvala unapred, Petar.
Petar, Zrenjanin – 06. februar 2015.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 07. februar 2015.

Poštovani Petre, normalna je umerena osetljivost zuba u bliskom vremenskom periodu nakon hirurške intervencije (resekcije korena zuba), međutim, ne bi trebalo da postoji nakon dužeg vremenskog perioda od intervencije. Takođe, postoji i mogućnost da je možda prejak kontakt krunice koja Vam je izrađena sa zubom antagonistom, pa se zbog toga javlja osetljivost koju navodite. Savetujemo da odete na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa ukoliko se u narednih par dana osetljivost zuba ne smiri. Srdačan pozdrav.

Go to page: