Stomatološka Ordinacija Kolak

Pitanja stomatologu


Prikazano 1-9 od 139 rezultata.
Sortiraj po:

Pitanje: Moj stomatolog mi savetuje da izvadim umnjake. Da li je to neohono?
Zoka, – 16. mart 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 16. mart 2013.

Ako umnjaci prave probleme bilo koje vrste, treba ih izvaditi. Potpuno iznikli umnjaci mogu se izvaditi na uobičajeni način, dok se nepotpuno iznikli i oni koji su zarobljeni u kosti vade hirurškim putem.


Pitanje: Poštovanje. Imam 23 godine. Redovno odlazim na stomatološke preglede i nemam ni jedan pokvaren zub ali mi se povremeno javlja osetljivost kada pijem hladnu tečnost. Da li je moguće da zdravi zubi budu osetljivi na hladno I kako bih to mogao da rešim?
Igor, Zvezdara – 15. mart 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 16. mart 2013.

Osetljivost zuba na termičke nadražaje nije toliko retka pojava u stomatološkoj praksi. Zubi koji nisu oštećeni karijesom, između ostalog, mogu biti osetljivi na hladno i zbog povlačenja desni. Do povlačenja desni može doći iz više razloga. Stomatolog će pregledom utvrditi uzrok i predložiti adekvatnu terapiju.


Pitanje: Pre dve godine mi je vađen živac iz zuba, ne pravi mi nikakve smetnje, ali je sada taj zub značajno tamniji od drugih. Kako mogu da rešim taj problem?
Dragana, – 28. mart 2013.
Dr Veljko Kolak
Odgovor: Dr Veljko Kolak – 30. mart 2013.

Promena boje zuba nakon endododontske terapije je relativno česta pojava, a do nje može doći iz više razloga. Pre svega je neophodno na kontrolnom snimku ustanoviti da li je zub adekvatno izlečen i da li postoji eventualno neki patološki proces u regiji vrha korena. U zavisnosti od stanja kruničnog dela zuba, problem promenjene boje zuba se može rešiti izbeljivanjem toga zuba ili eventualno izradom estetske fasete ili krunice.


Pitanje: Poštovani, imam 25 godina i polomio mi se zub pet gore levo. Na pregledu mi je rečeno da ne postoji mogućnost da se sačuva. Postoji li način da se on nadoknadi, a da ne brusim druge zube, jer su potpuno zdravi?
Milan, Vračar – 02. april 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 02. april 2013.

Nedostatak zuba se može nadoknaditi različitim vrstama protetskih nadoknada. Način da se nadoknadi zub, a da se pri tom izbegne brušenje susednih zuba i izrada mosta, jeste ugradnja implantata na mestu nedostajućeg zuba i nakon toga izrada krunice na njemu. Pre toga, neophodno je pomoću posebnog snimka utvrditi da li postoje uslovi za ugradnju implantata.


Pitanje: Nalazim se u četvrtom mesecu trudnoće i imam problema sa krvarenjem desni. Nekada se dešava i da mi se desni uvećaju pa imam utisak kao da mi je nešto zaglavljeno između zuba. Malo sam čitala po internetu I saznala da je to relativno normalna situacija u trudnoći, ali me ipak zanima da li to nekako može da se spreči. Unapred zahvalna, Marija.
Marija, Beograd – 06. mart 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 05. april 2013.

Poštovana Marija, za vreme trudnoće dolazi do niza hormonalnih promena što često može biti uzrok zapaljenja desni čiji simptomi su, između ostalog, i otok i krvarenje . Neophodno je da trudnice redovno posećuju stomatologa kako bi se na vreme primenila odgovarajuća terapija i nastale promene držale pod kontrolom.


Pitanje: Veoma često škripim zubima u toku noći. Nekada mi se dešava da se budim sa bolom u zglobu, a primetio sam i da su zubi počeli da mi se troše. Kako mogu da rešim ovaj problem?
Bogdan, – 04. april 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 05. april 2013.

Škripanje zubima ili bruksizam predstavlja prekomerno, forsirano stiskanje i škripanje zubima koje nije povezano sa žvakanjem hrane, a vrlo često se javlja u toku noći. U ovim situacijama dolazi do izuzetno jakog opterećenja zuba i njihovih potpornih struktura. Bruksizam je često posledica emocionalnog stresa, napetosti, straha ili zamora. Kao posledice bruksizma, javljaju se dosadne jutarnje glavobolje, napeti i bolni mišići, pogotovo ujutru, ali i ozbiljna oštećenja čvrstih zubnih tkiva, uključujući trošenje, pa čak i pucanje zuba, kao i povlačenje desni i oštećenje donjoviličnog zgloba. Osim sanacije postojećih oštećenja, predlažemo i izradu silikonskog štitnika za zube, koji se nosi na zubima u toku noći i na taj način se sprečava dalje trošenje zuba i pojava bolova u zglobu.


Pitanje: Pstovani, skoro sam stavila metalo-keramicke krunice na jedinice i dvojke u gornjoj vilici iskljucivo zbog estetskih razloga, zubi su bili zdravi ali nepravilnog oblika. Problem je u tome sto nikako nisam zadovoljna rezultatima. Da li postoji mogucnost skidanja ovih krunica i pronalazenja nekog boljeg resenja? I koji bi Vas predlog bio? Unapred zahvalna.
Kaca, – 27. april 2013.
Dr Mirjana Kolak
Odgovor: Dr Mirjana Kolak – 28. april 2013.

Postovana Kaca, naravno da postoji mogucnost uklanjanja krunica, ali najpre je neophodno da dodjete na pregled i da zajednicki ustanovimo cime niste zadovoljni i sta bismo mogli da promenimo da bi dosli do zadovoljavajuceg resenja.


Pitanje: Dobar dan, pre mesec i 7 dana izvadio sam sesticu gornju levu zbog gangrene koju sam imao na zubu. Posle mesec dana od intervencije imam povremena krvarenja i bolove. Da li treba da se javim zubaru? Hvala unapred!
Mladen, NIs – 12. maj 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 20. maj 2013.

Poštovani Mladene, ukoliko i mesec dana nakon intervencije imate tegobe, neophodno je da se uz uradjeni rendgenski snimak regije izvadjenog zuba javite stomatologu i utvrdite šta je razlog tegoba. Stomatološkim pregledom i analizom snimka uspostaviće se dijagnoza i plan terapije u cilju rešavanja problema.


Pitanje: Poštovani, imam neispravan zagrižaj, odnosno nedovoljno razvijenu gornju vilicu. Donja vilica je normalne veličine. Napred je razlika kada zagrizem 1 milimetar, ali sa strane i do 5-6 milimetara, s obzirom da su se zubi da se tako izrazim uvukli sa strane da bi svi stali Zubi su mi odokativno u nizu, ni jedan ne ide preko drugog, čak sam dobijala komplimente za osmeh, okolina ne primećuje moj problem, a ni moj stomatolog mi nikad nije savetovao protezu već je tek na moju konstataciju da imam loš zagrižaj rekao da je u pitanju nedovoljno razvijena gornja vilica. Izvinjavam se na konfuznosti i laičkom objašnjenju. Moje pitanje je kako se i čime leči (ako se leči s obzirom na moje godine) nedovoljno razvijena gornja vilica (pseudoprogenija?), da li kod nas stavljaju RME i jel pomaže? Hvala!
Tamara, Novi Sad – 17. maj 2013.
Dr Nenad Kolak
Odgovor: Dr Nenad Kolak – 20. maj 2013.

Poštovana Tamara, Vaš problem ulazi u domen specijalističke oblasti ortopedije vilica. Detaljnim kliničkim pregledom i analizom studijskih modela i rendgenskih snimaka postavlja se dijagnoza i donosi odluka o planu terapije. Pseudoprogenija ili nedovoljna razvijenost gornje vilice se leči primenom RPE (rapid palatal expander) ili RMEA (rapid maxillary expansion appliance), a u težim slučajevima i hirurškom intervencijom. Naravno da se kod nas primenjuje ova metoda i najbolji rezultati se postižu kod pacijenata do 17 - 18-te godine života, a u zavisnosti od stepena poremećaja, dobri rezultati mogu da se očekuju i kod pacijenata starije dobi. Nakon uspešno završene terapije i uklanjanja RPE aparata pristupa se postavljanju fiksnog aparata u cilju uspostavljanja pravilnog rasporeda zuba i pravilnog zagrižaja.

Go to page: